Ni kanske minns den där gyllene saffrans cheesecake:n jag bad er rösta på hos Anna för någon vecka sedan? Den med len, vit choklad, krispiga pistagenötter och fräsch apelsin?Ja precis. Den ja. Det gick bra för den, tack för era röster! Ett snopet pladask på mållinjen och jag kom tät tvåa. Vilket gav mig ingenting alls för det fanns bara ett pris och det var första, men äsch! Vad gör väl det 🙂 Jag tänkte nu dela med mig av receptet på svenska för er som inte riktigt orkade fnula med översättningen eller som bara inte hann in hos Anna för att kika. Denna cheesecake var verkligen ljuvlig! Såhär års känns den med sin vackra färg och fylliga smak inte bara ljuvlig utan även julig, så när ni ska bjuda på glöggfika i år och vill charma (/lura) de där skeptikerna (”healthy kan inte vara lika gott som o-healthy” bla bla) tycker jag ni ska ställa fram den här.Jag kan även meddela att den passar fint att strö över yoghurten/kvargen/fluffet. Mmmm jag åt sista biten just precis så; tillsammans med extra pistagenötter och apelsin skuren i bitar fick den agera topping en trött eftermiddag. Hade den överlevt längre hade den säkert gjort sig himla bra som frukost också. Men eh, det är att be om för mycket i det här hushållet 😉 nyponsoppan står stadigt kvar på hyllan i månader men bakverk försvinner alltid under de första 48 timmarna … märkligt!Botten:
- 100 g kikärtor
- 30 g pistagenötter
- 3 msk kvarg (eller yoghurt, variant tjock, typ grekisk)
- 4 msk sötningsströ (eller vanligt socker)
Fyllning:
- 150 g cream cheese
- 150 g keso
- 150 g kvarg (eller yoghurt, variant tjock)
- 1/2 dl äggvita
- 100 g vit choklad
- 1 skopa (30 g) proteinpulver i vaniljsmak
- 3 msk sötning (eller socker)
- 1/2 msk saffransarom (vilket motsvarar en halv påse -0,25g- torr saffran)
- skalet från 1 apelsin (börja med hälften av skalet, beroende på apelsinens storlek och sötma och din personliga smak, kan det räcka. Öka sedan tills du är nöjd)
Gör såhär: Sätt ugnen på 175 grader. Skölj kikärtorna noga och mixa med stavmixer. Hacka pistagenötterna och tillsätt tillsammans med kvarg och sötningsströ/socker i kikärts-mixet. Blanda och tryck ut i en smord form (med löstagbara kanter), grädda i 10 minuter och låt svalna.
Mixa ihop cream cheese, keso och kvarg. Tillsätt äggvita, proteinpulver, sötning/socker, apelsinskal och saffransarom och mixa igen. Smält den vita chokladen, tillsätt i smeten och smaka av med apelsinskal och mer sötning om det behövs. Häll smeten i det förgräddade skalet och skjut in i ugnen igen, i ca 30 minuter. Tills kakan är någorlunda “fast”. Låt svala, skär upp, servera och njut!
30 Kommentarer
Annie
3 november, 2013 at 11:07Då vet jag vad vi ska äta ikväll 🙂
roethlisberger
4 november, 2013 at 06:10provade du? 🙂 ska bli spännande att se vad du tyckte om den! (och mr, den ”riktiga” kritikern ;))
Annie
3 november, 2013 at 11:07Då vet jag vad vi ska äta ikväll 🙂
roethlisberger
4 november, 2013 at 06:10provade du? 🙂 ska bli spännande att se vad du tyckte om den! (och mr, den ”riktiga” kritikern ;))
Hanna
3 november, 2013 at 12:45Den här står först på min ”att-baka” lista i december! Jag ska tävla på Luciapokalen och är således inne på sluttappen av en enormt TRÅKIG diet. Dina bakverk och recept har hållit mig flytande och drömmande och ger mig dagligen något att se fram emot och längta efter efter tävling. 🙂
Om jag inte har vassle, vad/mängd kan jag ta istället?
roethlisberger
4 november, 2013 at 06:10vad roligt med Luciapokalen, men förstår att dieten är tufft/tråkig! Imponerad av dig, en annan hade aldrig kunnat hålla en diet :p kul att kunna ”peppa” dig lite med recept iaf, att det kan funka som nån slags morot nu sista biten!
Vänta, du ska tävla i fitness/building och går på diet – men har inget vassle? Tål du inte? Om du tål : köp det! Om inte… hm, jag har inte testat utan, men har du något annat protte kan du ju testa med det. Eller skippa det helt och se hur det blir 🙂 som sagt jag har inte provat utan eller med något annat, men värt ett försök är det nog!? 🙂
Lycka till på Lucia!
Hanna
4 november, 2013 at 10:32Just nu är vasslet på upphällningen.. Kan inte riktigt bestämma mig för om jag ska köpa mer eller ej. Men det kanske lutar åt det ändå. (:
Hanna
3 november, 2013 at 12:45Den här står först på min ”att-baka” lista i december! Jag ska tävla på Luciapokalen och är således inne på sluttappen av en enormt TRÅKIG diet. Dina bakverk och recept har hållit mig flytande och drömmande och ger mig dagligen något att se fram emot och längta efter efter tävling. 🙂
Om jag inte har vassle, vad/mängd kan jag ta istället?
roethlisberger
4 november, 2013 at 06:10vad roligt med Luciapokalen, men förstår att dieten är tufft/tråkig! Imponerad av dig, en annan hade aldrig kunnat hålla en diet :p kul att kunna ”peppa” dig lite med recept iaf, att det kan funka som nån slags morot nu sista biten!
Vänta, du ska tävla i fitness/building och går på diet – men har inget vassle? Tål du inte? Om du tål : köp det! Om inte… hm, jag har inte testat utan, men har du något annat protte kan du ju testa med det. Eller skippa det helt och se hur det blir 🙂 som sagt jag har inte provat utan eller med något annat, men värt ett försök är det nog!? 🙂
Lycka till på Lucia!
Hanna
4 november, 2013 at 10:32Just nu är vasslet på upphällningen.. Kan inte riktigt bestämma mig för om jag ska köpa mer eller ej. Men det kanske lutar åt det ändå. (:
Jeanna
3 november, 2013 at 17:21Du är grym, Fanny! Receptetta hos mig 😉
roethlisberger
4 november, 2013 at 06:07Haha åh, tack fina Jeanna!
Jeanna
3 november, 2013 at 17:21Du är grym, Fanny! Receptetta hos mig 😉
roethlisberger
4 november, 2013 at 06:07Haha åh, tack fina Jeanna!
Lovisa
4 november, 2013 at 02:36Oh my, tur att jag flyger hem om färre än femtio dagar. Just nu saknar jag en ugn mer någonsin (mitt kök här i Montréal sträcker sig till en stavmixer, vattenkokare, och två kokplattor).
Grattis!
roethlisberger
4 november, 2013 at 06:06stavmixer har du iaf, utan DEN hade det varit riktigt illa 😉
Lovisa
4 november, 2013 at 02:36Oh my, tur att jag flyger hem om färre än femtio dagar. Just nu saknar jag en ugn mer någonsin (mitt kök här i Montréal sträcker sig till en stavmixer, vattenkokare, och två kokplattor).
Grattis!
roethlisberger
4 november, 2013 at 06:06stavmixer har du iaf, utan DEN hade det varit riktigt illa 😉
Silje
4 november, 2013 at 16:52En fröjd för både ögat och munnen 🙂 Måste baka den någon gång! Funkar det med andra smaker på proteinpulvret förresten, eller blir smaken kanske märklig? Tror sambon har choklad smak.
Silje
4 november, 2013 at 16:52En fröjd för både ögat och munnen 🙂 Måste baka den någon gång! Funkar det med andra smaker på proteinpulvret förresten, eller blir smaken kanske märklig? Tror sambon har choklad smak.
Suzette
5 november, 2013 at 12:34Är den lika god som den ser ut? Denna måste jag testa!
Suzette
5 november, 2013 at 12:34Är den lika god som den ser ut? Denna måste jag testa!
JOSEFINE ANDERSSON
26 november, 2013 at 10:05Men DÖÖÖ så god! Gjorde på min födelsedag i lördags – tummen upp från alla (även för en ganska anti-hälsomänniska som pappa)!
Kommer helt klart länka dig på min blogg när receptet flyger upp (för det måste det göra)! Kan direkt länka då så du får se :]
Kram på dig!
roethlisberger
26 november, 2013 at 11:12åh så roligt! att du och dina gäster gillade den 🙂 kram!
JOSEFINE ANDERSSON
26 november, 2013 at 10:05Men DÖÖÖ så god! Gjorde på min födelsedag i lördags – tummen upp från alla (även för en ganska anti-hälsomänniska som pappa)!
Kommer helt klart länka dig på min blogg när receptet flyger upp (för det måste det göra)! Kan direkt länka då så du får se :]
Kram på dig!
roethlisberger
26 november, 2013 at 11:12åh så roligt! att du och dina gäster gillade den 🙂 kram!
Amanda
12 december, 2013 at 00:32Ser SÅ SJUKT gott ut. Ska baka denna till julkalas på fredag B-)
Undrar bara om detta recept är för en sån där liten form du har eller en normalstor?
roethlisberger
12 december, 2013 at 05:39Liten, så dubbla för normalstor form 🙂 hoppas det smakar!
Amanda
12 december, 2013 at 00:32Ser SÅ SJUKT gott ut. Ska baka denna till julkalas på fredag B-)
Undrar bara om detta recept är för en sån där liten form du har eller en normalstor?
roethlisberger
12 december, 2013 at 05:39Liten, så dubbla för normalstor form 🙂 hoppas det smakar!