Kost LUNCH & MIDDAG Lunch/Middag Recept

Falafel med röd curry och ”snälla köttbullar”

Hummus och falafel är två veggo-favvosar hos mig. Ett tag hade jag alltid alltid en stor bytta hummus i kylen och köpte hem 5-kilos (ja, kilos) burkar med kikärtor… idag har jag lugnat mig men det är nog mer av lathet än av förlorat intresse – jag älskar kikärtor och allt man kan göra med dem! Igår blev det en ny variant av falafel, kryddad med persilja, lime, röd curry och sweet chili. Rullade i sesamfrön innan de åkte in en tur i ugnen – ljuvligt gott!

Vad menar jag med ”snälla” köttbullar då? Jo, det är helt enkelt köttbullar som jag halverat köttinnehållet på och istället haft i kokta röda linser. Proteinrikt, fullt av extra vitaminer och mineraler och snällare mot plånboken 🙂 de är förutom snälla också himla goda, enkla och snabba att få till.tvasortersbullar1

Jag gjorde rejäl laddning av dem båda för att ha till dagens matlåda. Skulle alltså säga att dessa två laddningar tillsammans är mat till 3 portioner.

15 st falafels:

 • 400g kikärter
 • 
1 vitlöksklyfta
 • ½ dl hackad persilja
 • 
1 msk röd currypasta
 • 
saften av en halv lime
 • salt
 • skalade sesamfrön att rulla i

Häll av och skölj kikärtorna. Mixa ihop med resten av ingredienserna tills du har en kladdig massa. Rulla till bollar och vänd i sesamfrön. Grädda i ugnen på 225 grader i 15 minuter.tvasortersbullar2

15 st ”snälla” köttbullar:

 • 200g köttfärs
 • 2 dl kokta röda linser
 • 1 ägg
 • 1/4 gul lök
 • kryddor efter smak (jag körde på massa gott, bla kebabkrydda… fega inte!)
 • lite fiberhusk

Koka linserna efter anvisningarna på förpackningen. De sväller lite när de kokas men du ska mäta kokade bönor. Låt svalna och mixa ihop med lök, ägg, kryddor och fiberhusk. Tillsätt köttfärsen och jobba ihop till en jämn smet. Rulla till bollar och stek dem i stekpanna.tvasortersbullar3

Du kanske gillar

16 Kommentarer

 • Svara
  Regnljus
  13 december, 2013 at 08:37

  Åh låter gott! Ska nog prova falaflarna idag hihi <3

 • Svara
  Regnljus
  13 december, 2013 at 08:37

  Åh låter gott! Ska nog prova falaflarna idag hihi <3

 • Svara
  Mika
  13 december, 2013 at 10:10

  Bra för miljön, inte minst!! 🙂

 • Svara
  Mika
  13 december, 2013 at 10:10

  Bra för miljön, inte minst!! 🙂

 • Svara
  Hannah
  13 december, 2013 at 13:05

  ÅÅHH VA GODA DEM BLEV! Provade precis att göra köttbullarna, supergoda! Tack för receptet!!!

 • Svara
  Hannah
  13 december, 2013 at 13:05

  ÅÅHH VA GODA DEM BLEV! Provade precis att göra köttbullarna, supergoda! Tack för receptet!!!

 • Svara
  Sara
  13 december, 2013 at 18:50

  Hej Fanny! Vill börja med att tacka för fantastisk läsning, din blogg är super.
  Har lite frågor kring dethär med ÄS. Jag har haft ätstörningar sedan jag var ca 14 (är idag 20) och i vissa perioder har det varit värre, som tex nu. Växlar mellan att inte äta alls i dagar och sedan äta ALLT en dag, får panikångest och så är samma sak igång igen.. Vet inte riktigt vad min fråga är i detta men känner mig så otroligt ensam och misslyckad, kan du känna igen dig i detta? Vad hade du för syn på hetsätning då du var sjuk? Hände det dig och hur bryter jag mönstret? Har sådan ångest inför julhelgen med all mat att jag inte vet vart jag ska ta vägen. Vill påpeka att jag går i terapi och får hjälp men ibland så känns det bara så skönt att höra saker från någon som har varit i samma sits som en själv.
  Hoppas allt är bra med dig Fanny, din historia ger mig styrka att ta mig igen de värsta dagarna 🙂 kramkram!

 • Svara
  Sara
  13 december, 2013 at 18:50

  Hej Fanny! Vill börja med att tacka för fantastisk läsning, din blogg är super.
  Har lite frågor kring dethär med ÄS. Jag har haft ätstörningar sedan jag var ca 14 (är idag 20) och i vissa perioder har det varit värre, som tex nu. Växlar mellan att inte äta alls i dagar och sedan äta ALLT en dag, får panikångest och så är samma sak igång igen.. Vet inte riktigt vad min fråga är i detta men känner mig så otroligt ensam och misslyckad, kan du känna igen dig i detta? Vad hade du för syn på hetsätning då du var sjuk? Hände det dig och hur bryter jag mönstret? Har sådan ångest inför julhelgen med all mat att jag inte vet vart jag ska ta vägen. Vill påpeka att jag går i terapi och får hjälp men ibland så känns det bara så skönt att höra saker från någon som har varit i samma sits som en själv.
  Hoppas allt är bra med dig Fanny, din historia ger mig styrka att ta mig igen de värsta dagarna 🙂 kramkram!

 • Svara
  LORISSA LOVEBOMB
  14 december, 2013 at 19:17

  Det verkar awesome, och falafel som är så himla goooott 😀

 • Svara
  LORISSA LOVEBOMB
  14 december, 2013 at 19:17

  Det verkar awesome, och falafel som är så himla goooott 😀

 • Svara
  T
  15 december, 2013 at 23:24

  Ser gott ut! vad kan man ersätta fiberhusk med?

  • Svara
   roethlisberger
   16 december, 2013 at 00:33

   Varför vill du ersätta det? Jag skulle väl ta nå mjöl eller nåt annat som binder bra. Går säkert utan med

   • Svara
    T
    17 december, 2013 at 19:24

    Tack för svaret 🙂 hade inte fiberhusk hemma

 • Svara
  T
  15 december, 2013 at 23:24

  Ser gott ut! vad kan man ersätta fiberhusk med?

  • Svara
   roethlisberger
   16 december, 2013 at 00:33

   Varför vill du ersätta det? Jag skulle väl ta nå mjöl eller nåt annat som binder bra. Går säkert utan med

   • Svara
    T
    17 december, 2013 at 19:24

    Tack för svaret 🙂 hade inte fiberhusk hemma

Lämna ett svar