Vardagsuppdatering

Apelsin tårta med choklad- och hasselnötsfrosting

tartasweetleaf33Kakan jag bakat och bjöd på igår på Café Opera uppskattades av provsmakare och tog slut snabbt. Inte konstigt kanske, vem gillar inte fluffig men ändå saftig kaka med len, chokladig frosting? Precis. För att citera en kvinna ”den smälter i munnen, så god!”. När vi sa att basen var vita bönor och frostingen innehöll avocado fick vi mest gapande hakor till svar. Och sockerfri, såklart, efter som jag sötat med mina favoritdroppar från sweetleaf.

Ni kan basen vid det här laget, det är samma gamla bönkaka som vanligt! För den är ju så bra. Med denna gång är det apelsin i basen och till det choklad och hasselnöt i frostingen. Mmmm en kombination made in heaven! Jag gillar att piffa till ytterligare med kanderade apelsin-hasselnötter som du gör enkelt i stekpanna; hackade hasselnötter, brunt socker/sötning och apelsinsaft. Bara att hetta upp ordentligt, röra hela tiden och sedan låta stelna på ett bakplåtspapper.tartasweetleaf11För ETT lager kaka (vill du kunna skära flera lager och på så vis ”bygga” en tårta rekommenderar jag att du dubblar receptet och även förlänger gräddningstiden):

  • 200 g vita bönor, avrunna och sköljda
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 1 mått steviosa pulver (motsvarar 2 msk socker – eller sötning som mäter lika)
  • 2 ägg
  • 1/2 dl äggvita (≈1,5 äggvita)
  • 2 msk honung

Sätt ugnen på 165 grader och lägg ett bakplåtspapper i botten av en form med löstagbara kanter, fetta sidorna och botten med kokosolja. Mixa ovanstående ingredienser till en slät purée. Tillsätt sedan:

  • 2,5 msk kokosmjöl, siktat
  • skal och saft från 1 apelsin (eko) – smaka av,
  • 2 msk kokosolja, flytande
  • 3/4 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 1/4 tsk havssalt

Mixa igen och häll i den fettade formen. Grädda i 18-20 minuter tills en provsticka kommer ut utan ”kladd”. Gör under tiden frostingen:

  • 1 mjuk avocado
  • 1/2 dl hasselnötssmör
  • 2 skopor proteinpulver med chokladsmak (ej kasein)
  • 3 msk sötning
  • 3 msk kakao
  • 2 msk mjölk av valfri sort
  • 35 g mörk choklad

Mixa avocado med hasselnötssmör och mjölk, förslagsvis med stavmixer. Rör sedan ner resterande ingredienser (utom chokladen) pö om pö så det fördelar sig fint och smeten blir jämn. Smält chokladen över vattenbad, låt svalna något, och rör sedan ner även den. Ställ i kylen tills det är dags att frosta kakan.tartasweetleaf22

Du kanske gillar

16 Kommentarer

  • Svara
    Lotta Falkbrink
    14 februari, 2014 at 15:15

    Ser och låter fantastiskt god denna ska jag prova:) snabb fråga kanske lite dum oxå , vilken strök på formen använder du?

  • Svara
    Lotta Falkbrink
    14 februari, 2014 at 15:15

    Ser och låter fantastiskt god denna ska jag prova:) snabb fråga kanske lite dum oxå , vilken strök på formen använder du?

  • Svara
    Paula
    14 februari, 2014 at 19:09

    Herregud, låter helt fantastiskt!

  • Svara
    Paula
    14 februari, 2014 at 19:09

    Herregud, låter helt fantastiskt!

  • Svara
    Sofia
    15 februari, 2014 at 09:17

    Hej Fanny! Jag måste bara säga att jag har följt både din och Sannas instagrams och bloggar ett bra tag nu, och fullkomligt ÄLSKADE er podd! Jag lyssnade på den under min powerwalk, jag och vill bara ha mer!! Jättebra att ni tog upp att man inte ska jämföra sig med andra på instagram etc! Längtar verkligen till nästa avsnitt kommer ut 🙂

  • Svara
    Sofia
    15 februari, 2014 at 09:17

    Hej Fanny! Jag måste bara säga att jag har följt både din och Sannas instagrams och bloggar ett bra tag nu, och fullkomligt ÄLSKADE er podd! Jag lyssnade på den under min powerwalk, jag och vill bara ha mer!! Jättebra att ni tog upp att man inte ska jämföra sig med andra på instagram etc! Längtar verkligen till nästa avsnitt kommer ut 🙂

  • Svara
    Frida
    15 februari, 2014 at 10:20

    Då vet man vad som ska bjudas på nästa kalas då 🙂 ser fantastisk ut!

  • Svara
    Frida
    15 februari, 2014 at 10:20

    Då vet man vad som ska bjudas på nästa kalas då 🙂 ser fantastisk ut!

  • Svara
    Lina
    17 februari, 2014 at 14:43

    Du är så fantastiskt fantasifull och duktig på att komma med spännande recept! Och dina bilder är alltid lika fina. Jag bakade kakan igår (fast frosting på avocado och banan då morsan är allergiker) och kunde inte sluta ”bara ta en bit till”. Den tog slut samma kväll!!!

    Dina inlägg är otroligt inspirerande och intressanta att läsa. Kanonblogg!!

  • Svara
    Lina
    17 februari, 2014 at 14:43

    Du är så fantastiskt fantasifull och duktig på att komma med spännande recept! Och dina bilder är alltid lika fina. Jag bakade kakan igår (fast frosting på avocado och banan då morsan är allergiker) och kunde inte sluta ”bara ta en bit till”. Den tog slut samma kväll!!!

    Dina inlägg är otroligt inspirerande och intressanta att läsa. Kanonblogg!!

  • Svara
    Linde
    18 februari, 2014 at 18:20

    Tänkte bara tipsa dig om denna: https://www.facebook.com/events/404287509717614/

  • Svara
    Linde
    18 februari, 2014 at 18:20

    Tänkte bara tipsa dig om denna: https://www.facebook.com/events/404287509717614/

  • Svara
    Elsa
    18 februari, 2014 at 20:03

    Tack för detta recept! Gjorde den fast med lime istället för apelsin och annan forsling eftersom jag inte har casein. UNDERBARASTE NÅGONSIN!!

    Vill tipsa om några ämnen till kommande podcast:
    1. Var går gränsen mellan sund träning och överträning? Hur mycket är det sunt att träna? Gå in lite på ortorexi och balansen mellan träning psykiskt och fysiskt.

    2. Berätta om en vardag för er i detalj, hur en vanlig vardag er ut för er! Vore faktiskt väldigt intressant 🙂

    3. Hur viktigt det är det med sömn och hur mycket behöver man?

    Tack för en grym blogg!

  • Svara
    Elsa
    18 februari, 2014 at 20:03

    Tack för detta recept! Gjorde den fast med lime istället för apelsin och annan forsling eftersom jag inte har casein. UNDERBARASTE NÅGONSIN!!

    Vill tipsa om några ämnen till kommande podcast:
    1. Var går gränsen mellan sund träning och överträning? Hur mycket är det sunt att träna? Gå in lite på ortorexi och balansen mellan träning psykiskt och fysiskt.

    2. Berätta om en vardag för er i detalj, hur en vanlig vardag er ut för er! Vore faktiskt väldigt intressant 🙂

    3. Hur viktigt det är det med sömn och hur mycket behöver man?

    Tack för en grym blogg!

  • Svara
    Maya
    23 februari, 2014 at 18:40

    Bakade i fredags din choklad-version av denna och åt den igår då du skrev att den är godare när den fått stå i kylen en stund och oj så god den var! Liknar fudge och är hur underbar som helst! Smulade ner en bit av den över min glass nyss, mmmmm!

  • Svara
    Maya
    23 februari, 2014 at 18:40

    Bakade i fredags din choklad-version av denna och åt den igår då du skrev att den är godare när den fått stå i kylen en stund och oj så god den var! Liknar fudge och är hur underbar som helst! Smulade ner en bit av den över min glass nyss, mmmmm!

Lämna ett svar