Inspiration och pepp Resan Tankar om ting Vad vi borde prata om Vardagsuppdatering

när organisationen av tankar funkar

Inga ord i världen kan beskriva känslan jag haft bubblande inom mig de senaste dagarna. Sedan i torsdags, då jag började med medicinen. Jag visste inte riktigt vad jag skulle vänta mig, hur det känns att uppleva den ”klarhet” man hoppas medicinen ska ge.

För klar är precis vad jag känt mig. Lugn inombords, men pigg. För i huvudet är det mindre trassel. Som om organisationen av tankar funkar smidigare; någon liten bibliotekarie där uppe har äntligen fattat hur böckerna ska stå. Och hon sköter faktiskt sitt jobb utan att jag konstant försöker lösa trasslet själv. Så samtidigt som jag är lugnare, har jag tio gånger mer ork. Jag blir inte utmattad på samma sätt, jag är inte lika speedad när jag gör något, jag har bättre koll och glömmer inte saker jag annars alltid glömmer (typ nycklar, vad någon just bad mig göra osv).

Känslan av att plötsligt kunna använda sina tankar är fantastisk. Jag har ju alltid vetat att de finns där, men inte riktigt vetat hur jag ska hantera dem, inte hunnit med, de har varit för många och för snabba. Mitt huvud har som jobbat före resten av världen och det är så frustrerande att inte kunna uttrycka det som…pågår, där inne. Nu, med medicinen, är det som om hjärnan själv sköter sorteringen och framför allt prioriteringen, av tankar. Jag måste inte övervaka varenda jäkla grej, utan kan istället göra något av det jag tänker.

Kanske låter detta helt banans för er. Vad vet jag. Kanske känner någon igen sig. Kanske är det bara nyttigt att läsa om någon annans värld. Hur som helst fick jag frågan i helgen om jag skulle rekommendera medicinering för ADHD. Jag kan givetvis bara utgå från mig själv, men jag har efter 4 dagar med medicin mått bättre, känt mig mer optimistisk och ”klar” än på många många år. Förmodligen någonsin. Jag kan inte låta bli att tänka… att det är alltså såhär ”alla andras” (alla utan en NPF) hjärnor funkar. De som inte har krångel med signalupptagen (som alltså är vad medicinen påverkar)  – de har det alltid såhär?! Det här är det ”normala”, så som det ska vara?! Livet är ju kalaslätt! Ha, skämt och sido : det ÄR en tydlig skillnad och jag är så fruktansvärt glad att jag valde att börja med medicinen. Som sagt, nu börjar också mitt liv. Som jag laddat!bild-1

Du kanske gillar

43 Kommentarer

 • Svara
  Anna - Trend o träning
  17 mars, 2014 at 19:06

  Vad glad jag blir för din skull <3

  Stor kram!

 • Svara
  Anna - Trend o träning
  17 mars, 2014 at 19:06

  Vad glad jag blir för din skull <3

  Stor kram!

 • Svara
  Rebecca
  17 mars, 2014 at 19:22

  Tack för att du tog dig tid att svara här när vi inte hann prata färdigt efter föreläsningen. Underbart att du mår så mycket bättre med hjälp av medicinen.
  Kram!

  • Svara
   roethlisberger
   18 mars, 2014 at 07:04

   Ja, så dumt att vi inte kom till att prata mer – hade jag gärna gjort! Hoppas det kan bli av någon annan gång, hade gärna hört mer om det du berättade om först också.. Kramar!

   • Svara
    Rebecca
    18 mars, 2014 at 16:28

    Vi får helt enkelt se till att det blir en andra gång :). Jag kan bege mig till metropolen Knivsta någon dag, eller så kommer du till Uppsala.

    • Svara
     roethlisberger
     19 mars, 2014 at 07:54

     Hemskt gärna! Du bor i Uppsala alltså, inte Stockholm? Jag har ju nio minuter till stan, och är inne minst en gång i veckan. Säg till när du kan, du får gärna maila mig!

 • Svara
  Rebecca
  17 mars, 2014 at 19:22

  Tack för att du tog dig tid att svara här när vi inte hann prata färdigt efter föreläsningen. Underbart att du mår så mycket bättre med hjälp av medicinen.
  Kram!

  • Svara
   roethlisberger
   18 mars, 2014 at 07:04

   Ja, så dumt att vi inte kom till att prata mer – hade jag gärna gjort! Hoppas det kan bli av någon annan gång, hade gärna hört mer om det du berättade om först också.. Kramar!

   • Svara
    Rebecca
    18 mars, 2014 at 16:28

    Vi får helt enkelt se till att det blir en andra gång :). Jag kan bege mig till metropolen Knivsta någon dag, eller så kommer du till Uppsala.

    • Svara
     roethlisberger
     19 mars, 2014 at 07:54

     Hemskt gärna! Du bor i Uppsala alltså, inte Stockholm? Jag har ju nio minuter till stan, och är inne minst en gång i veckan. Säg till när du kan, du får gärna maila mig!

 • Svara
  Emma
  17 mars, 2014 at 20:07

  Gud vad skönt Fanny! Är så glad för din skull 🙂 och vilket härligt avslut på helgen, det där spat verkar helt fantastiskt! Kram

  • Svara
   roethlisberger
   18 mars, 2014 at 07:05

   Haha ja du stackare fick ju höra mig babbla loss 😉 men tack för trevligt sällskap finis, kram!

 • Svara
  Emma
  17 mars, 2014 at 20:07

  Gud vad skönt Fanny! Är så glad för din skull 🙂 och vilket härligt avslut på helgen, det där spat verkar helt fantastiskt! Kram

  • Svara
   roethlisberger
   18 mars, 2014 at 07:05

   Haha ja du stackare fick ju höra mig babbla loss 😉 men tack för trevligt sällskap finis, kram!

 • Svara
  Fanny
  17 mars, 2014 at 21:10

  Oj vad bra beskrivit! Har samma erfarenhet, det är så skönt när det blir lugnt där uppe i huvudet och just det där att man blir mer vaken men ändå lugnare. 🙂 Vad bra att du äntligen har fått rätt hjälp och det är superstarkt av dig att skriva öppet om det. Det är ju egentligen inget konstigt med NPF-diagnoser men det finns ju så många troll och inskränkta personer på nätet som inte vill förstå och typ på riktigt tror att diagnoser inte finns.. puh..

  Du är fantastiskt bra på att skriva och du verkar vara en sån fin person (med fint namn också 😉 Ha en fin kväll! 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   18 mars, 2014 at 07:06

   haha ja det är lustigt. Det där med att NPF är hittepå-diagnoser… när man kan SE det i hjärnan, det är liksom inte hokuspokus eller luddigt psykiskt – det syns svart på vitt om man kan kemi och vad som händer i hjärnan. MEN MEN. Hur som helst är det fantastiskt att medicin finns, och jag är överlycklig att jag ÄNTLIGEN fått hjälpen! Kram och tack!

 • Svara
  Fanny
  17 mars, 2014 at 21:10

  Oj vad bra beskrivit! Har samma erfarenhet, det är så skönt när det blir lugnt där uppe i huvudet och just det där att man blir mer vaken men ändå lugnare. 🙂 Vad bra att du äntligen har fått rätt hjälp och det är superstarkt av dig att skriva öppet om det. Det är ju egentligen inget konstigt med NPF-diagnoser men det finns ju så många troll och inskränkta personer på nätet som inte vill förstå och typ på riktigt tror att diagnoser inte finns.. puh..

  Du är fantastiskt bra på att skriva och du verkar vara en sån fin person (med fint namn också 😉 Ha en fin kväll! 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   18 mars, 2014 at 07:06

   haha ja det är lustigt. Det där med att NPF är hittepå-diagnoser… när man kan SE det i hjärnan, det är liksom inte hokuspokus eller luddigt psykiskt – det syns svart på vitt om man kan kemi och vad som händer i hjärnan. MEN MEN. Hur som helst är det fantastiskt att medicin finns, och jag är överlycklig att jag ÄNTLIGEN fått hjälpen! Kram och tack!

 • Svara
  My
  18 mars, 2014 at 07:01

  Jag är så glad för din skull! Stor kram

 • Svara
  My
  18 mars, 2014 at 07:01

  Jag är så glad för din skull! Stor kram

 • Svara
  Lottas gata
  18 mars, 2014 at 08:18

  Fantastiskt att medicinen funkar så fort, och att du verkar ha fått rätt medicin! Tycker jag läser och hör om så många som måste testa sig fram under lång tid, så det är var ju toppen att läsa!

  • Svara
   roethlisberger
   18 mars, 2014 at 11:28

   man ska märka skillnad direkt med denna typ av medicin. Annat är det med tex antidepp etc, den märker jag fortfarande inte av efter flera olika sorter i flera ÅR.. Men denna är enkelt sagt ett tillskott av det jag har brist på i hjärnan, precis som en annan kanske har brist på järn eller någon vitamin 🙂 så det går in och gör skillnad direkt!

 • Svara
  Lottas gata
  18 mars, 2014 at 08:18

  Fantastiskt att medicinen funkar så fort, och att du verkar ha fått rätt medicin! Tycker jag läser och hör om så många som måste testa sig fram under lång tid, så det är var ju toppen att läsa!

  • Svara
   roethlisberger
   18 mars, 2014 at 11:28

   man ska märka skillnad direkt med denna typ av medicin. Annat är det med tex antidepp etc, den märker jag fortfarande inte av efter flera olika sorter i flera ÅR.. Men denna är enkelt sagt ett tillskott av det jag har brist på i hjärnan, precis som en annan kanske har brist på järn eller någon vitamin 🙂 så det går in och gör skillnad direkt!

 • Svara
  Paula
  18 mars, 2014 at 09:25

  Skönt att höra, är glad för din skull!

 • Svara
  Paula
  18 mars, 2014 at 09:25

  Skönt att höra, är glad för din skull!

 • Svara
  Antonia
  18 mars, 2014 at 12:09

  Oj, så häftigt att läsa. Otroligt att få följa en liten sidostig av din resa hit. Är verkligen glad för din skull, och för att en bra och önskvärd sak hänt dig. Hoppas innerligt att allt håller i sig, och går som tänkt.

  Stora och långa kramar
  Antonia

 • Svara
  Antonia
  18 mars, 2014 at 12:09

  Oj, så häftigt att läsa. Otroligt att få följa en liten sidostig av din resa hit. Är verkligen glad för din skull, och för att en bra och önskvärd sak hänt dig. Hoppas innerligt att allt håller i sig, och går som tänkt.

  Stora och långa kramar
  Antonia

 • Svara
  Caroline
  18 mars, 2014 at 16:37

  Vad kul att medicinen hjälper dig! Jag äter också medicin och det hjälper mig otroligt mycket.

 • Svara
  Caroline
  18 mars, 2014 at 16:37

  Vad kul att medicinen hjälper dig! Jag äter också medicin och det hjälper mig otroligt mycket.

 • Svara
  Felicia
  18 mars, 2014 at 17:02

  Såå glad att du bestämde dig för att testa! Och jag är ännu mer glad över att det funkade så bra. Du är grym, fortsätt kämpa!

 • Svara
  Felicia
  18 mars, 2014 at 17:02

  Såå glad att du bestämde dig för att testa! Och jag är ännu mer glad över att det funkade så bra. Du är grym, fortsätt kämpa!

 • Svara
  Jenny
  18 mars, 2014 at 20:54

  Åh vad härligt att höra att du hittat ”problemet” till att du har mått så dåligt tidigare och nu också hittat en lösning! Underbart! Som så många tidigare skrivit är även jag glad för din skull! 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   19 mars, 2014 at 07:48

   tack, vad gulligt av dig! Det är fruktansvärt skönt att få en förklaring, för jag har alltid känt mig felplacerad och fel”dömd”. Nu känns det som om jag fått första verktyget att göra något vettigt med det jag faktiskt HAR inom mig 🙂 så tack!

 • Svara
  Jenny
  18 mars, 2014 at 20:54

  Åh vad härligt att höra att du hittat ”problemet” till att du har mått så dåligt tidigare och nu också hittat en lösning! Underbart! Som så många tidigare skrivit är även jag glad för din skull! 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   19 mars, 2014 at 07:48

   tack, vad gulligt av dig! Det är fruktansvärt skönt att få en förklaring, för jag har alltid känt mig felplacerad och fel”dömd”. Nu känns det som om jag fått första verktyget att göra något vettigt med det jag faktiskt HAR inom mig 🙂 så tack!

 • Svara
  hanna
  19 mars, 2014 at 21:47

  jag har också börjat med ny medicin. får man fråga vilken medicin det är du har? eller kanske vill du inte säga det i bloggen.

  • Svara
   roethlisberger
   20 mars, 2014 at 12:29

   Ingen fara, jag tar concerta! 🙂 hoppas du upplever en positiv förändring med din medicin!

 • Svara
  hanna
  19 mars, 2014 at 21:47

  jag har också börjat med ny medicin. får man fråga vilken medicin det är du har? eller kanske vill du inte säga det i bloggen.

  • Svara
   roethlisberger
   20 mars, 2014 at 12:29

   Ingen fara, jag tar concerta! 🙂 hoppas du upplever en positiv förändring med din medicin!

 • Svara
  Linde
  20 mars, 2014 at 19:35

  Härligt att det funkar så pass bra! Vilken lättnad det måste vara 🙂 dock måste jag påpeka att så som det fungerar i ditt huvud nu inte nödvändigtvis är så som det fungerar för ”alla andra utan NPF”, eftersom det finns grader av störningar eller vad man ska säga. T ex jag har koncentrationssvårigheter och kan under stress få en ”låsning” i huvudet och i värsta fall en ångestattack. Detta tror jag knappast är diagnosticerbart och det är inget jätteproblem, men villle bara påpeka att det inte är frid och fröjd i huvudena på de utan diagnos heller! Hoppas du förstår vad jag menar.
  Lycka till med livet, vad härligt att du äntligen har hittat lösningen 🙂

 • Svara
  Linde
  20 mars, 2014 at 19:35

  Härligt att det funkar så pass bra! Vilken lättnad det måste vara 🙂 dock måste jag påpeka att så som det fungerar i ditt huvud nu inte nödvändigtvis är så som det fungerar för ”alla andra utan NPF”, eftersom det finns grader av störningar eller vad man ska säga. T ex jag har koncentrationssvårigheter och kan under stress få en ”låsning” i huvudet och i värsta fall en ångestattack. Detta tror jag knappast är diagnosticerbart och det är inget jätteproblem, men villle bara påpeka att det inte är frid och fröjd i huvudena på de utan diagnos heller! Hoppas du förstår vad jag menar.
  Lycka till med livet, vad härligt att du äntligen har hittat lösningen 🙂

 • Svara
  Året 2014 – vad hände, vad skapades i köket och vad var extra läsvärt? (del 1 av 4) – Roethlisberger.se
  13 december, 2017 at 15:22

  […] dem, istället för att trassla in mig i dem. Jag skrev om hur jag kände efter de första dagarna HÄR, och lite senare försökte jag förklara ytterligare hur påtaglig skillnaden var HÄR. Jag är […]

Lämna ett svar