Inspiration och pepp Kost LUNCH & MIDDAG Lunch/Middag Recept Vardagsuppdatering

Att göra egen kikärtstofu

För någon månad sedan såg jag en av mina absoluta favoriter Sarah (My New Roots) göra tofu på kikärtsmjöl. Redan då blev jag såklart jättesugen på att prova själv, men så liksom tappade jag bort den tanken och det hände aldrig. Sedan påminde Annie mig, genom att publicera sitt resultat som också hon hittat hos Sarah, och då äntligen fick jag tummen ur och provade själv. Tack för påminnelsen Annie, typ bästa grejen ever, och så lätt!chicktofu4

Gör det enkelt och klistrar in Annies översättning av receptet, såhär lyder det, och du får en rejäl laddning:

 • 350 gram kikärtsmjöl
 • 3 1/2 liter vatten
 • 1/2 msk ghee (eller kokosolja)
 • 2 1/2 tsk finmalt havssalt
 • valfria kryddor – jag körde på 1 msk gurkmeja och lite lantbuljong

+ ren kökshandduk, samt en form 20 x 20cm.

Ta fram en stor bytta eller form av något slag som rymmer över fyra liter, och häll i kikärtsmjöl och 3 1/2 liter vatten. Låt stå över natten eller minst 12 timmar. Rör ej byttan under tiden.
På morgonen öppnar du upp locket på byttan och tar FÖRSIKTIGT (rör ej byttan) bort 14 dl vatten och häller ut det i vasken.
Ta sedan och smält ghee (/kokosolja) i en stor kastrull och häll sedan FÖRSIKTIGT i vätskan från byttan med kikärtsmjöl och vatten. Försök att inte få med för mycket av ”mjölgeggan” som finns i botten.
Rör runt och tillsätt sedan salt och kryddor och låt det koka samman. Allt medan du rör konstant i kastrullen. Koka på medelvärme i runt 20-30 minuter och det börjar tjockna. Glöm inte att röra så det inte bränns.
Ta sedan och häll i den tjocka mjölgeggan som är kvar i botten på byttan och rör om. Se hur det ganska omgående börjar tjockna ytterligare. Fortsätt låta det koka i cirka 10 minuter under omrörning.
Ta sedan en form som är cirka 20×20 stor och lägg en ren kökshandduk i den (viktigt för att suga upp överflödig vätska) och häll över kikärtssåsen. Vik handduken över och låt stå i rumstemperatur i minst åtta timmar.chicktofu2 chicktofu3

Jag delade sedan upp min gigantiska sats tofu, i några större bitar och en massa mindre – sådär perfekta att steka och toppa salladen med, eller att ha i grytor eller wok eller ja; egentligen är de väl perfekta till typ allt.

Dagens lunch blev till exempel massa grönsaker i olika marinader, samt teriyaki-stekt kikärtstofu. Mums!chicktofu1

Du kanske gillar

7 Kommentarer

 • Svara
  Lisleott
  7 juni, 2014 at 17:25

  Jaha. Ännu en ”det här dör du inte utan att ha gjort, capishe?”-grej som jag hittar på din blogg och som måste läggas till listan. För det här var typ det smartaste och mest ekonomiska som jag någonsin har satt. Plus att det ser helt sanslöst gott ut.

  En liten undran bara: själva förvaringen. Går det att frysa in utan att konsistensen blir jättetrist? Frågar eftersom jag bor i studentkorridor och har planer på att sticka hem om cirka tio dagar och om jag INTE kan frysa in det (eller om det inte håller sig fräscht i frysen i minst ett par månader) så måste jag ge mig till tåls. Vilket jag inte vill. Jag vill göra det NU. Som ikväll. Eller jättetidigt imorgon. Eventuellt mitt i natten, om det är då jag får svar.

  Ytterst tacksam för svar, men hur som helst tack för du delar med dig av ett jättehäftigt recept!

  • Svara
   Annie
   7 juni, 2014 at 17:57

   Tyvärr blir det inte så spännande i konsistensen när man fryser den. Jag provade frysa en portion och det blev torrt och trist av det. Annars äter man lätt upp det inom tio dagar – om man äter det morgon – middag – kväll;)
   Nej – men gör en halv eller en tredjedels sats kanske? 🙂

   • Svara
    Lisleott
    7 juni, 2014 at 18:26

    Åh, tack så mycket för svar! Jag ska absolut testa att göra en liten sats (det slog mig aldrig att man kunde halvera och hålla på – får skylla på ivern eller hungern eller familjens ökända jag-gillar-mat-gen hehe).

    Tror minsann att det har blivit läge att röra sig ut mot köket! Lycka.

  • Svara
   roethlisberger
   7 juni, 2014 at 18:21

   Precis som Annie säger är det nog inga problem att äta upp på tio dagar… 😉 men gör annars en halv sats (som Annie visst också sa, hehe) jag tänkte mixa en av mina större bitar med kryddor och värma som ost-sås till pasta, hur bra snabbmat!? Proteinrik, vegansk snabbmat! 😀

   • Svara
    Lisleott
    7 juni, 2014 at 18:40

    Amen ellerhur. Och färgen är ju bara så himla jättehärlig (jag ser den framför mig till rödbetor, morötter, grillad zucchini – ALLT).

    Alltså, jo. Jag skulle nog kunna äta upp det på tio dagar. Men det finns så himla mycket ANNAT som jag har gått och väntat på att få tid att baka och laga och experimentera med, och det finns liksom en gräns för hur mycket en enda människa kan äta (även om ingen som känner mig skulle tro på det så HAR jag faktiskt en botten). Sååå… en liten sats nu. Bara för att prova på. Sedan MASSOR så snart jag kommer hem!

    Känner redan att det här kommer att bli ett nytt älsklingsrecept!

 • Svara
  Anneli
  7 juni, 2014 at 17:57

  Wohoo!! 😀 TACK!!! Det ska jag definitivt testa att göra!! 😀
  Sen jag fick veta att man inte ska äta soja när man som jag har struma så har mitt kosthåll blivit aningens tråkigare… Jag som är vegetarian av födsel och ohejdad vana och uppväxt på sojaprodukter!! Men nu har jag fått ett som det verkar superbra protein-alternativ!! Jag säger det igen: Tjohoo!! 😀
  Ser med spänning fram emot ditt svar på Liselotts fråga också!
  Kram!!

  • Svara
   roethlisberger
   7 juni, 2014 at 18:23

   Både jag och Annie svarade Liselott – gör en mindre sats om du är rädd att inte hinna äta upp den 🙂 jag har ju inte provat frysa men litar på Annies ord 🙂
   Hoppas du provar och gillar, hur bra som helst var det verkligen 😀 jag vill också dra ner på soja-grejerna men ändå äta veg så mycket som möjligt 🙂

Lämna ett svar