Inspiration och pepp Resan Tankar om ting Vad vi borde prata om Vardagsuppdatering

”Fanny, bara döda fiskar simmar med strömmen”

1964789_783250241695989_1199826192_nJag brukar säga att jag är bildad men inte utbildad. För det kan man vara. Jag har alltid varit vetgirig och när jag är intresserad blir jag snabbt duktig. På pappret har jag inte ens gått halva högstadiet (jag var sjuk 8an och 9an och då på sjukhuset) och ett år på gymnasiet var allt som blev genomfört. Även om det var med högsta betyg rakt igenom, så valde jag som bekant att hoppa av. Och börja igen. Och hoppa av igen. Och börja en gång till. För att sedan sluta en sista gång och istället jobba i princip gratis på ett kontor och istället betala för ett tågkort för att alls kunna komma till kontoret…

Men jag ångrar det inte. Jag har aldrig utvecklats så mycket, aldrig lärt mig så relevanta saker och aldrig känt mig så viktig, som jag gjorde under den perioden på det kontoret. Och det där kontoret vet var de har mig nu. Ett snabbt mail, ett kort möte och jag har några säkrade uppdrag i mitt nystartade företag. Två år senare får jag tillbaka för timmarna jag gav då, sommaren utan hem eller lön. Två år senare visar det sig att det min omgivning kallade dumheter (hoppa av skolan för att jobba gratis?!) var den mest betydande undervisning jag kunde få. Både inom branschen jag arbetar, men också i livet.

Jag är van att ta hand om mig själv. Att överleva. Att gå mot strömmen. Jag glömmer aldrig det en vän en gång sa; ”Fanny, bara döda fiskar simmar med strömmen”. Det sitter kvar, och varje gång jag får mothugg ler jag och tänker inombords att en vacker dag kommer ni förstå varför jag gör såhär. Om den dagen kommer om två år, imorgon eller närhelst däremellan spelar ingen roll. Att inte ha en utbildning biter mig i rumpan många gånger. Men innerst inne vet jag att människor som dömer mig efter den detaljen är i slutändan ändå inte människor jag vill ha i mitt liv. Jobb jag nekas på grund av det är ändå inte jobb jag vill ha. Det är lite krångligare, livet, när man inte följer systemet landet liksom hakat upp sig på. Inte bara när det gäller utbildning såklart, är man annorlunda på något vis blir det lätt fel.

Men som sagt : jag väljer att använda intelligensen jag ändå besitter, till att faktiskt göra det jag tror på. Jag väljer mitt liv. De där som flyter med strömmen kommer kommentera och sucka. Att hon ska vara så besvärlig och naiv. När de, med sikten skymd av varandra, fastnat i nätet och jag är den enda som simmat åt motsatt håll, kanske de förstår. Eller inte. Och vad fan spelar det för roll? Jag planerar att ha fullt upp med mitt eget liv vid det laget. För utbildning eller ej, jag är fortfarande bildad. Och jag tänker använda det.

Du kanske gillar

3 Kommentarer

 • Svara
  Patrik
  18 april, 2014 at 20:26

  Utifrån din situation och dina förutsättningar så tycker jag att du tänker helt rätt. Dessutom är det faktiskt dina tankar, beslut och ditt agerande som tagit dig dit du är idag och format den du är, men det är ju lite som du sa 🙂

  Känner igen mig i en hel del… själv startade jag min bana som entreprenör direkt efter gymnasiet. Vågat och idiotiskt tyckte många, men det är samtidigt det som format mig till den jag är idag, självständig och går mina egna vägar. Då, när jag startade eget så fanns inte ens internet…så möjligheterna var helt annorlunda och aningen begränsade med dagens mått mätt…

  Mitt liv rullade på näst intill utan utbildning (hade kassa betyg från det jag närvarade på) och jag lärde mig sådant som man lär sig genom erfarenheter den ”hårda vägen”. Så för några år sedan fick jag ett infall och tänkte att jag ville se vad det var så många såg i den där ”viktiga” utbildningen. Dom där högskolepoängen som för många är inkörsporten till ”drömlivet”. Så jag la några år på studier (bland annat för att studera fenomenet utbildning ur mitt perspektiv). Kände ganska snart att det där med utbildning inte var riktigt min grej, visst en del kunskap… men det handlar också om att ”fila bort hörnen” på individerna och likrikta massan. Dessutom mycket teoretiskt och regelstyrt som är svårt eller omöjligt att applicera på verkligheten… Så, det är inte alls konstigt att ett flertal stora entreprenörer faktiskt är obildade människor som hoppat av eller hoppat över att standardisera sitt tänkande genom utbildning.

  Så, kör ditt race så ska du se att du hamnar precis där du vill istället för att bli sittande med alla andra där du inte alls vill vara.

 • Svara
  Jennie
  18 april, 2014 at 21:37

  Samma här Fanny! =)
  Har samma bakgrund o klarat mig bra!
  Inne på mitt 9onde arbetsår! =)

 • Svara
  amanda
  23 april, 2014 at 17:31

  så fint skrivet! fick nästan tårar! vilken kämparglöd du har!:)

Lämna ett svar