Vardagsuppdatering

Somriga vanilj- och citrondonuts (och nytt i bakverkstaden)

I fredags (ja, nästan en vecka sedan alltså. Jag trodde det här inlägget publicerats redan. Det hade det inte. Så vi kör nu istället!) började jag dagen med ett bak. Bättre start är svår att få till i min mening; att slå sig ner efter någon timme i köket, och njuta av frukosten till doften av nygräddat… mmmm! När doften dessutom är vanilj och citron i en härlig sommarsymbios och solen skiner utanför fönstret… ja ni fattar – good morning på den!

donuts2

Dagen innan (eh, torsdag that is) slet jag ivrigt upp ett paket från myperfectday. En sådan där hemsida som skulle kunna kallas livsfarlig för en mat- och baknörd som mig. Mjuka pasteller, söta detaljer, rosetter och piff och puff och bara… ljuvligt! Förutom söta sugrör, små tavlor att skriva med krita på, och en välbehövlig slickepott (har råkat mixa sönder två stycken.. hehe) packade jag upp en minidonuts-plåt. Jag har nu i mitt huvud skissat upp ca tio olika recept av donuts att provbaka kommande tid, och först ut var alltså en sommar-variant med smak av len vanilj och fräsch citron. 
myperfectday1donuts1

För en plåt mini donuts:

 • 1 dl havregryn
 • 1/2 dl vassleprotein med vaniljsmak – jag använder detta, bra smak och fint pris
 • 1 msk kokosmjöl
 • 1/2 tsk bakpulver
 • 1/4 tsk vaniljpulver
 • skalet från 1/2 citron
 • 40-50 steviadroppar med citronsmak
 • 3 äggvitor
 • en nypa salt
 • kokosolja att smörja formen med

Mixa havregrynen till ett mjöl, tillsätt resten av ingredienserna och mixa till en slät smet. Fördela i donutsformen (har du ingen sådan kan du göra muffins istället, men förläng då gräddtiden någon minut) och skjut in i ugnen på 175 grader. Dessa donuts blir små, så längre tid än 6-7 minuter behövdes inte, men beroende på vilken form du bakar i kan de givetvis behöva några fler minuter. Håll koll, hellre för kort tid än för lång – ingen gillar torra donuts/muffins/kakor/någotannat. Jag gillar att äta dessa rakt upp och ned, men de är också jättegoda att bre lite cream cheese på, eller att smula ner i glassen för en somrig variant av cookie dough-glass… Mums!donuts3

Du kanske gillar

Inga kommentarer

  Lämna ett svar