Inspiration och pepp Kost LUNCH & MIDDAG Lunch/Middag Recept Vardagsuppdatering VEGAN

Vegansk krämig gratäng med aubergine och tomat

tofugratang1
Minns ni att jag gjorde en megaladdning kikärtstofu för någon vecka sedan? Förutom att steka och äta precis som den är, är min favorit att göra ost-såser av den. Hello Creamy! Jag har gjort olika varianter och egentligen behövs inget exakt recept, men jag fotade ändå gårdagens procedur när jag gjorde denna ljuvliga gratäng. Så enkelt, och så himla gott!

För en portion:

  • 150g kikärtstofu (detta uppmätt ganska länge efter tillagning av tofun, dvs mycket vätska har försvunnit. Om du använder färsk går du bättre på volym, ca 1,5-2 dl skulle jag säga)
  • 1 dl mjölk av valfri sort (jag använder mandel)
  • 2 msk näringsjäst
  • 1 vitlöksklyfta
  • valfria kryddor (jag körde på en neutral variant igår med enbart lantbuljong och vitpeppar, men även indiska smaker som curry smakar fint till just aubergine i denna gratäng)
  • 1/2 aubergine
  • 1 tomat
  • 1/2 rödlök
  • diverse annat ”småplock ur kylen” som du har över, jag hade tex en näve bönor som fick åka med

Släng allt till såsen i en mixer och kör tills du har en slät och fin kräm. Beroende på hur fast din tofu var kanske du vill använda mer eller mindre vätska, samma sak med kryddorna – smaka av. No rocket sience liksom.
tofugratang3

Skiva lök, tomat och eventuella andra ingredienser du vill ha i ”fyllningen”. Jag körde som sagt på med lite vita bönor igår.

tofugratang6
Skiva aubergine, salta och pressa ur. Stek så de blir riktigt tunna och får fin yta, detta också för att sista vätskan ska försvinna.

tofugratang4
Sedan bygger du gratäng! Börja med lite ”ostsås” i botten av formen, varva sedan stekt aubergine, tomat, lök och bönor (eller vad du nu väljer att ha i), ha över lite mer sås, lägg ytterligare ett lager grönsaker och toppa med ostsås.

tofugratang2

Skjut in i ugnen på 175 grader medan du fixar resten, ungefär 10-15 minuter behöver den för att gojsa till sig där inne. Sista minuterna låter jag ugnen vara på grill för extra god yta. Maten är klar!

tofugratang5

Du kanske gillar

2 Kommentarer

  • Svara
    Elsa
    21 juni, 2014 at 09:13

    Sett att så många börjat använda näringsjäst i sia recept nu. Vad är det för något egentligen? Har det någon smak? Vilken funktion fyller den i matlagningen och var får man tag på den? Pris?

Lämna ett svar