Inspiration och pepp inspirationstories Okategorierat Tankar om ting Vad vi borde prata om Vardagsuppdatering

Drunkna inte i dina känslor

För några månader sedan skrev jag om ett lite extra viktigt poddfynd, nämligen Ångestpodden. Sedan dess har jag lyssnat på samtliga 75 avsnitt, oavsett ämne och gäst. För att ja, det är liksom en liten grej jag kan göra och framför allt vill göra. Jag tycker helt enkelt att det Ida och Sofie, de två fina tjejerna bakom Ångestpodden, gör är så himla viktigt.

Igår lyssnade jag på det senaste avsnittet med Maggan Hägglund. Maggan har tillsammans med Doris Dahlin skrivit boken Drunkna inte i dina känslor (som jag listade bland mina bokfavoriter i det här inlägget). Det är en bok som handlar om Högkänslighet (HSP), men som Maggan och Doris kallar något så bra som ”Starkskörhet”. För det är precis vad det innebär att vara högkänslig; att ibland är en stark, och ibland inte alls. Jag är väldigt stark och driven och vet vad jag vill – samtidigt som jag ibland inte vill annat än att gömma mig långt nere i någon djup grop där ingen ser och helst aldrig mer komma upp. Jag är helt enkelt både stark och skör, och inget av det är på något vis falskt, jag låtsas inte åt något utav hållen. Jag bara känner väldigt intensivt åt alla håll och kanter. Maggan beskriver högkänslighet såhär: ”Man tar in mer intryck än de flesta gör, och man bearbetar dem på ett djupare sätt än de flesta gör.”

Jag brukar säga att jag saknar filter. När människor frågar mig vad jag menar när jag säger så brukar jag förklara det såhär;

Tänk dig en TV. De flesta har en TV vars antenn tar in ett bestämt antal kanaler på vissa bestämda frekvenser. Min TV’s antenn tar in all världens kanaler, på alla frekvenser som finns. Intrycken är oändliga och stundtals överväldigande. Det blir väldigt svårt, ibland till och med omöjligt, för mig att att själv sålla bland dem.

Jag förstår att det för någon som har ”ett normalt flöde av intryck” kan vara svårt att förstå svårigheten i att hantera alla dessa intryck, och att det emellanåt faktiskt kan vara väldigt smärtsamt att leva med det ständiga överflödet av dem. För om det vore så enkelt som att en bara kunde välja och, det där hemska ordet – prioritera. Det går ju tyvärr inte riktigt.

Med min egna liknelse om en TV-antenn i tankarna var det lite lustigt att höra Maggan berätta om hur hon brukar beskriva och definiera högkänslighet, nämligen såhär;

Tänk en radioapparat. En radio tar in vissa program på olika frekvenser. De allra flesta (forskare säger ca 80% av befolkningen) kan ta in vissa program, och sedan finns det frekvenser som inte alla kan ta in. Men 20% tar in mer; vi uppfattar mer och avläser mer. Har en talang för att ta in olika typer av intryck, helt enkelt. Det gäller inte bara känslor och hur andra människor mår, utan även saker som ljud och ljus.

Just att hon kallar det talang tycker jag är så fint. Det är svårt, men jag försöker se min högkänslighet och mitt avsaknande av filter som en talang, som en fin sak. För det ÄR en fin sak, det tycker jag ju, egentligen. Ibland bara glömmer jag, sådär som en dumt nog gör ibland. Så tack för påminnelsen, Ångestpodden och Maggan.

drunknainte

Imorse plockade jag fram mitt ex av boken för att läsa om, och jag vill verkligen tipsa alla om att läsa den. Inte bara dig som redan känner igen dig i beskrivningen av högkänslighet, utan verkligen alla. Förståelse är så viktigt – med en större förståelse för hur vi är olika kan vi ta vara på- och använda oss utav dessa skillnader och styrkor. Det är ju en bra sak, vi ska vara olika och vi ska göra olika saker. Och vi ska uppmuntra och uppskatta olikheterna.

Om du hellre läser/lyssnar på böcker i din mobil/surfplatta finns Drunka inte i dina känslor även på Nextory, där jag nu har ordnat så att ni kan ange koden ROETHLISBERGER fram till och med sista augusti för att få en månad gratis läslyssning. Bara att skapa ett abonnemang (helt utan förbindelser givetvis) och när månaden närmar sig slutet väljer du helt enkelt själv om du vill fortsätta eller säga upp det. På en månad hinner en läsa/lyssna igenom ganska många böcker, framför allt om en har lite sommarledigt!

Koden är alltså ROETHLISBERGER och här registrerar du dig för en månads gratis läslyssning

nextstoryboktips1


Vad är Nextory?

Nextory fungerar som Spotify – fast med böcker. Du aktiverar ett månadsabonnemang, och vips så har du tillgång till tusentals böcker att antingen lyssna på, eller läsa i mobilen/på plattan. Smidigt va?! Det är alltså en prenumerationstjänst med abonnemang för 99, 199 eller 249 kr per månad – med andra ord en summa man lätt kommer upp i vid köp av vad, en-två böcker i månaden? Så värt!

 

Du kanske gillar

2 Kommentarer

 • Svara
  Jenny
  27 juni, 2016 at 19:48

  Det är ju rätt vanligt att vara HSP när man har ADHD eller Asperger. Jag gillade även boken Introvert av Linus Jonkman, som också är en viktig bok att läsa både för introverta och extroverta i ett samhälle där det anses vara något fel på en om man inte är extrovert.

 • Svara
  Jojje
  3 juli, 2016 at 07:30

  Du är med i X-MEN va?! 😉

Lämna ett svar