När jag tidigare i veckan var hundvakt åt min mammas doggie åt jag en plockmiddag av vad som fanns hemma. I kylen hittade jag en grön röra som luktade väldigt gott, så jag slängde den på en bit lax och åt. Och älskade. Det blev in om ica på vägen hem för att nästa dag försöka göra en egen variant. Succé på första försöket!
Tydligen heter röran ”mojo verde” men eftersom det i sig bara betyder ”grön sås” är ju själva innehållet rätt oklart om man enbart ska gå på namnat. Jag kunde dock pricka rätt på samtliga ingredienser som fanns i röran jag ätit hos min mor, så smaken på denna gröna sås är minsann minst lika ljuvlig! En sak gjorde jag dock annorlunda med flit – jag skippade vitt bröd som var nersmulat i orginalet, och boostade istället med hampafrön.
Hampafrö är ju minst sagt ett superfrö, och skulle jag utnämna ett protein som det hälsosammaste skulle det utan tvekan vara hampa! Fröet i sig är en komplett proteinkälla som består av alla de åtta essentiella aminosyror våra kroppar behöver. Det fiberrika innehållet ser till att hålla magen igång samtidigt som hampafröna innehåller både vitaminer och mineraler. Proteinsammansättningen i hampans frö är unikt i växtriket och detta beror på den höga halten edestin som i kombination med äggviteämnen kan skapa sjukdomsbekämpande immunoglobuliner (det är antikroppar vars uppgift är att avlägsna infektioner innan sjukdomssymptomen framträder).
Utöver att vara en fantastisk proteinkälla, är hampafrö även en av växtrikets främsta källor till essentiella fettsyror, vilka underhåller hudens, hårets och ögonens lyster och är väsentliga för hjärnans funktioner. De smörjer (renar) blodkärlen och är betydelsefulla för ett starkt immunförsvar. Enligt studier har hampafrön en perfekt balans mellan Omega 3 och Omega 6. Andra frön och nötter innehåller mest Omega 6. Skoj extra-info: man har även sett att kokosolja ökar effektiviteten hos Omega 3 i hampafrön, så det är en god ide att konsumera dem samtidigt.
Men nog fakta och lyriskt rabbel om hampafrön! Nu vidare till denna sås som ni BÖR servera till helgens godsaker från grillen– passar extra bra till fisk, men jag har även ätit den till kyckling, som dressing över sallad, rört ut med crème fraîche för en tjockare och god dipp… funkar till allt!
En liten skål, inte riktigt 2 dl;
- 40g färsk koriander
- 1-2 grön chili (beroende på hur het du önskar ha din sås)
- 4 vitlöksklyftor (samma sak här, minska om du vill… jag gillar vitlök)
- 1 dl olivolja
- 1 msk vit vinäger
- 2 msk hampafrön
- en rejäl nypa havssalt
Finhacka koriander och chili, pressa vitlök. Rör ihop med resterande ingredienser och där har du helgens godaste, grönaste och mest proteinrika sås! You’re welcome.
4 Kommentarer
Anneli
5 juli, 2014 at 19:46Låter verkligen supernyttigt och supersmaskigt!
Kul info om Hampafrön! Det mesta visste jag redan men att det är bra att kombinera med kokosolja var en nyttig nyhet! 😀 Tack för bra info och ett bra recept! 😀
Johanna
6 juli, 2014 at 07:13Vi borde ta en fika/lunch tillsammans någon dag tycker jag!? Det tror jag hade varit jättetrevligt! 🙂
roethlisberger
6 juli, 2014 at 14:06Jättegärna tjejen! Jag åker ner till skåne nu på tisdag, men kommer hem redan lördag igen 🙂 så nästa vecka?! Vad kul 😀
Johanna
6 juli, 2014 at 20:36Ja men nästa vecka låter ju perfekt! 😀