Fannys Favvo Frågor och svar Inspiration och pepp Kost Recensioner Vardagsuppdatering

I mitt skafferi : basics för baken

Eftersom jag ofta får frågor kring de ingredienser jag använder och vad jag har i mitt skafferi, tänkte jag att det var dags att visa er mina favoriter. Så här har jag nu samlat de mest förekommande produkterna i mitt kök, allt från basic grejer jag alltid vill ha hemma, till vad som kanske är lite mer överkurs – men himla kul att leka med!

FETTKÄLLOR
Jag använder mycket kokosolja, både med och utan smak [på bild denna med smak från Nu3 och denna utan smak från Biofood] . De smaksatta varianterna från Cocosa är storfavorit här hemma; den med chili är riktigt het och passar i grytor, wok eller såser, medan den med citron är superfräsch i raw bakverk och desserter. De finns i smakerna apelsin och vitlök också, men de har jag tyvärr inte provat ännu. Olivolja gillar jag, men har mest i dressingar då jag tycker det smakar lite för mycket i vissa rätter som inte ska smaka just oliv. Neutral olja använder jag till stekning och marinad. Favorit-fettkällan (förutom nötter och nötsmör) är annars avocado. Rakt upp och ned som den är, i röror, på mackan, i salladen – och som fettkälla i bakverk (och glass & smoothies!)

skafferi1

 

SÖTT
När det kommer till sötning använder jag diverse olika varianter. Till vardags när jag sötar gröt, proteinfluff, ”snabbglass” eller småsaker är steviadropparna mina favoriter för man behöver så lite och de ger även smak. När det gäller raw-gotte är det dadlar, kokossocker och agave som gäller. Sukringold är en sötningsvariant av brunt socker, och sukrinmelis som florsocker (fint att pudra på saker inför fotografering.. egentligen mest därför jag köpte det) och den blå påsen som inte riktigt syns på bilden är xylitol, dvs björksocker, som är smidigt om man vill ha något i vanlig ”sockerströ-konsistens”. Coconutsyrup är helt enkelt en söt sirap, jättegod och jag använder den allra helst i matlagning.

skafferi6

 

MJÖLER –”och sånt”
Något som alltid finns hemma är kokosmjöl, jag har en sked av det både här och där i mina recept som ni kanske noterat. Dinkelmjöl har jag till pizzabottnar, bröd och liknande. Pofiber och fiberhusk (ej på bild) har jag ofta i burgare/biffar om färsen är för lös, då bara ”ett litet strö” räcker för att binda ihop fint (och burgarna/biffarna faller inte itu i stekpannan/grillen..). Quinoamjöl har jag inte hunnit experimentera så mycket med än, det smakar rätt starkt så man kan inte ha för mycket av det och inte heller i vad som helst. Men idéerna finns och recept ska knåpas ihop… Arrowrot hittar man i vanliga kryddhyllan på närmsta livsmedelsbutik och är en färglös redning. Bakpulver och bikarbonat är inte heller några konstigheter. Bönor i olika form har jag, som ni väl också noterat i mina recept, ofta som bas i mjuka kakor då de (efter sköljning och med andra ingredienser och smaker) inte smakar bönor längre utan bara bidrar med grym konsistens (+naturlig proteinboost).

skafferi2

 

NÖTTER & FRÖN
Får jag aldrig nog av. Jag älskar nötsmör i alla dess former, och äter det till i princip alla dagens mål (jo, alla). I skåpet står också burkar med olika naturella nötter redo att ha i bakverk, samt sesam- chia- och hampafrön. Chiafrön gör jag snabb-sylt på genom att röra ihop med mosade bär och låta ”gelé:a till sig”, hampafrön gillar jag att strö över både kall och varm mat, samt smoothies och glass.

skafferi3

 

FRUKT & PULVER
Jag älskar torkade bär och frukter! Gojibär äter jag mest, det toppar både frukost och kvällis varje dag, ibland har jag dem i bollar och mellanmålsbarer, eller i raw bakverk och godis. Det finns i flera märken och varianter idag, men hittills har jag inte hittat några som slår Nu3’s egna, och dem gillar jag för de är riktigt sega. Vissa märken (ICA) funkar ibland, men man vet aldrig vad man får ; ibland får man fina bär och andra gånger röd, hård småsten typ… I skafferiet har jag också alltid fikon, mullbär (favorit nr2) och frystorkade bär av olika slag som jag beställer från Iherb (aldrig beställt? Ange koden TBK231 för upp till $10 rabatt på din första order) och ett gäng så kallade superpulver jag pimpar både smoothies, glass och raw-gotte med.

skafferi7

 

GRÖNT
Jag är ingen superhejjare på gröna tillskott, men har en liten bas i skafferiet. Spirulina, Green Detox Juice Mix och Super Booster. En nyhet som flyttade in igår och som jag ser fram emot att leka med är Matcha-pulver.

skafferi5

 

SMÅTT & GOTT
Ja, så som andra kanske blir till sig av att hitta en fin klänning, handväska eller ett par klackar på rea, blir jag som lite pirrig av att hitta söta pralinformar, färgglada sugrör och fiffiga köksprylar. Något jag älskar och använder mest hela tiden är mina silikonformar, har både stora och små och förutom att de går att återanvända och man slipper köpa massa engångsformar, så är de perfekta när man får akut chokladsug och inte orkar gå till ica. Bara att smälta kokos- eller kakaofett, röra i kakao + ev. sötning och fylla formarna. Några minuter i frysen och hemmagjord choklad finns redo att avnjutas! Till sådana infall och andra gottebak gillar jag även lyxgrejer som kakaonibs, kakaosmör och lite fint strössel att toppa med.

skafferi4

Sådär ja – det var ett hörn av mitt skafferi 😉 Pjuh. Det här gjorde mig baksugen, så nu är det nog bäst att jag går och leker lite i köket…

 

Du kanske gillar

10 Kommentarer

 • Svara
  Annie
  13 september, 2014 at 16:09

  Lite samma lika som mig – både innehållsmässigt och det där pirret av att hitta mysiga köksprylar. Så – de där minismå silikonformarna. Var? Har letat mig (halv)tokig! 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   14 september, 2014 at 15:07

   Hihi ja bästa pirret 🙂 Jag köpte dem på The English Shop här i Uppsala. Ska finnas en TES i Malmö?! Med lite tur hittar du dem där 🙂 Jag älskar dem (såklart)

 • Svara
  Annie
  13 september, 2014 at 16:09

  Lite samma lika som mig – både innehållsmässigt och det där pirret av att hitta mysiga köksprylar. Så – de där minismå silikonformarna. Var? Har letat mig (halv)tokig! 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   14 september, 2014 at 15:07

   Hihi ja bästa pirret 🙂 Jag köpte dem på The English Shop här i Uppsala. Ska finnas en TES i Malmö?! Med lite tur hittar du dem där 🙂 Jag älskar dem (såklart)

 • Svara
  Liselott
  13 september, 2014 at 16:36

  Haha åh, det här inlägget gjorde mig jättelycklig. Lycklig – av att få kika in i någon annans skafferi och se vad de leker med när de bakar. Lite knepig är jag nog allt 😉

  Men vad roligt att du använder dig av så många olika härligheter! Carob är något jag ska infärgandes så snart det känns (ekonomiskt) befogat, liksom kokosolja utan smak! Puss och tack för en fin blogg!

  • Svara
   Liselott
   13 september, 2014 at 16:37

   Infärgandes. Tack iPhone. *INFÖRSKAFFA

 • Svara
  Liselott
  13 september, 2014 at 16:36

  Haha åh, det här inlägget gjorde mig jättelycklig. Lycklig – av att få kika in i någon annans skafferi och se vad de leker med när de bakar. Lite knepig är jag nog allt 😉

  Men vad roligt att du använder dig av så många olika härligheter! Carob är något jag ska infärgandes så snart det känns (ekonomiskt) befogat, liksom kokosolja utan smak! Puss och tack för en fin blogg!

  • Svara
   Liselott
   13 september, 2014 at 16:37

   Infärgandes. Tack iPhone. *INFÖRSKAFFA

 • Svara
  Peasyeasy
  13 september, 2014 at 16:44

  Så mycket fina saker och roliga ingredienser, vilket drömskafferi du har!
  Jag blev lite nyfiken på sesammjölet, fungerar det typ som vanligt nötmjöl i bakning? Hur smakar det?

  /peasyeasy.blogg.se

 • Svara
  Peasyeasy
  13 september, 2014 at 16:44

  Så mycket fina saker och roliga ingredienser, vilket drömskafferi du har!
  Jag blev lite nyfiken på sesammjölet, fungerar det typ som vanligt nötmjöl i bakning? Hur smakar det?

  /peasyeasy.blogg.se

Lämna ett svar