När jag tog hem kakaosmör från iherb för någon vecka sedan hade jag såklart en hel drös recept i huvudet jag ville testa. Men en sak jag sedan länge velat göra var egna peanut butter chips.
Det kan man göra även med kokosolja, men då håller de inte formen i rumstemperatur och verkligen inte i bakverk som ska gräddas. Men att ha i tex glass eller äta direkt ur frysen funkar såklart! Så blir du superivrig att testa detta enkla recept själv men inte har kakaosmör hemma kan du alltså använda kokosolja men då bör du förvara ”chipsen” (dropparna? plupparna?) kallt. Och så kan du ju klicka hem lite kakaosmör, hehe. Jag har redan en ny påse påväg… för åh så roligt det är att leka med! (som vanligt ger koden TBK231 dig upp till $10 rabatt vid första ordern från iherb)
Smält 40g kakaosmör/kokosolja försiktigt, rör ner 1dl+3 msk jordnötsmjöl (eller 8 msk om du hellre måttar så) och rör tills alla eventuella klumpar är borta. Söta med 1 msk agave eller annan typ av sirap – alternativt droppa i lite flytande stevia. Sedan blir det lite pilligt, för vill du som jag ha söta droppar är det nu till att ta en liten sked och droppa ut jordnöts-smeten på ett bakplåtspapper som du lagt på exempelvis en skärbräda. Det blir många droppar. Har du inte tålamod till det eller skiter i hur söta pluppar det blir, kan du bara hälla ut smeten och sedan när det stelnat bryta upp till bitar. Ställ in i frysen några minuter tills det stelnat och du har nu hemgjorda pb-pluttar att äta direkt, baka med eller toppa kvällsglassen med!
Som sagt; använder du kakaosmör kan de stå i rumstemperatur och användas i bakverk, kör du på kokosolja bör de med fördel stå kallt och även intas kalla.
Och juste! Den här idén fick jag från Katie.
7 Kommentarer
Träningsglädje
17 september, 2014 at 17:22berätta mer om kakaosmör. jag har kikat på det men aldrig testat. hur smakar det i sin vanliga form? vad använder man det mer till än pb-ploppar?
roethlisberger
17 september, 2014 at 17:26Bra fråga! Ska knåpa ihop ett inlägg med info och tips! 🙂
Träningsglädje
17 september, 2014 at 17:22berätta mer om kakaosmör. jag har kikat på det men aldrig testat. hur smakar det i sin vanliga form? vad använder man det mer till än pb-ploppar?
roethlisberger
17 september, 2014 at 17:26Bra fråga! Ska knåpa ihop ett inlägg med info och tips! 🙂
Maja
17 september, 2014 at 18:16Gott, jag vill också gärna veta mer om kokossmör 🙂 Eller är det typ samma sak som kokosolja? 🙂
http://www.healthymaja.devote.se
Maja
17 september, 2014 at 18:16Gott, jag vill också gärna veta mer om kokossmör 🙂 Eller är det typ samma sak som kokosolja? 🙂
http://www.healthymaja.devote.se
kakaosmör – Roethlisberger.se
13 december, 2017 at 15:20[…] jag skrev igår är en stor fördel med hemgjord choklad gjord på kakaosmör, istället för till exempel […]