Efterrätt och gotte Inspiration och pepp kitchenstories Kost Mellis & Kvällis MJUKA KAKOR & MUFFINS Recept Vardagsuppdatering

Bananmuffins med crunchy kola

God morgon vänner! Jag hoppas allt är bra med er, själv trodde jag att jag var på bättringsvägen när jag i början av veckan kände mig riktigt pigg och kry… Meeen icke, jag är riktigt dålig igen och jag vaknade imorse av att jag hostade hysteriskt. Åh, jag hatar att vara sjuk! 

När ork att vara kreativ och effektiv inte finns är jag glad att ha lite recept redo att publicera. Under mina ca 1,5 piggare dagar tidigare i veckan hann jag göra de här muffinsen, till exempel. Himla jättegoda om jag får säga det själv, och jag är inte ens ett värst stort banan-fan.

stickynana3

Jag kan inte ens minnas när jag senast  åt en banan, sådär rakt upp och ner. Det har aldrig varit favoritfrukten. Men banansmakande ting går bra; bananglass (med chokladsås..) eller banankola (doppad i choklad..) eller banan i en smoothie (med choklad..)

Jaaa okej med choklad blir allt rätt himla väldigt bra, helt enkelt. Men banankola är också en banansmakande grej som inte bara ”går bra” utan som jag verkligen gillar. Min to-go-to smoothie att slänga ihop efter träning smakar just banankola, och den är grym!

Banankole-smaken går att kombinera i mer än bara smoothie, till exempel kan man göra de här härliga bananmuffinsen med krispig kola på toppen. Och i mitten, som en fullkomligt dunderhärlig surprise, ännu mer kripsigt kola crunch. Med en nypa salt, såklart. För ni vet: sött+salt=heaven. Framför allt när det kommer till kolasmaker.

stickynana2

Vill man inte göra muffins kan man absolut göra en större kaka istället! Dubbla receptet och använd antingen en avlång brödform eller en normalstor springform (≈24 cm i diameter). Förläng gräddtiden något, till ca 20 minuter kanske.

Muffins: (4 st)

 • 1 liten banan (65g)
 • 2 st färska dadlar, urkärnade
 • 3/4 dl mjölk
 • 1/2 dl kokossocker / sukrin gold
 • 40g havregryn malda till mjöl (mätt i mjöl-form ca 1dl)
 • 2 msk kokosmjöl
 • 1 tsk bakpulver
 • 1/2-1 tsk kanel
 • 1/3 tsk vaniljpulver
 • en nypa salt

Kolatopping:

 • 1/2 dl (25g) torkade mullbär + 1/2 dl vatten
 • 3 st färska dadlar, urkärnade
 • en nypa salt

Gör såhär:

 1. Lägg mullbären i en liten skål och täck med vattnet, ställ åt sidan.
 2. Gör muffinssmeten – bara mixa ihop allt. Du kan använda en stor mixer eller blender eller stavmixer, allt funkar.
 3. Fördela smeten i 4 muffins formar och sätt ugnen på 190 grader. Medan ugnen blir varm, gör kolatoppingen;
 4. Mixa ihop dadlar, mullbär och ungefär hälften av blötläggningsvattnet. Mixa till en tjock kolakräm, tillsätt lite mer av vattnet om det behövs, och låt det gärna vara lite ”crunch” kvar från mullbären. Tillsätt en nypa salt.
 5. Med hjälp av en liten sked, gör en grop i var forms muffinssmet och klicka i en rejäl sked av kolakrämen. Upprepa på alla fyra muffins. Se till att ha lite kolakräm kvar, som du slutligen försiktigt ”brer” över hela muffinsen.
 6. Grädda i ca 14 minuter och låt sedan svalna. Förvara i kyl.

stickynana1

Du kanske gillar

14 Kommentarer

 • Svara
  Marja - Baka Sockerfritt
  17 juli, 2015 at 08:49

  Jag äter heller aldrig banan som det är, men att baka med det är underbart! Dessa muffins ser fantastiskt goda och saftiga ut.

 • Svara
  Marja - Baka Sockerfritt
  17 juli, 2015 at 08:49

  Jag äter heller aldrig banan som det är, men att baka med det är underbart! Dessa muffins ser fantastiskt goda och saftiga ut.

 • Svara
  Malin B
  17 juli, 2015 at 09:49

  Hej Fanny! Har du något bra recept på smulpaj? Lite sugen på rabarber-och jordgubbspaj 😀 Tack för en superblogg! Kram

 • Svara
  Malin B
  17 juli, 2015 at 09:49

  Hej Fanny! Har du något bra recept på smulpaj? Lite sugen på rabarber-och jordgubbspaj 😀 Tack för en superblogg! Kram

 • Svara
  Tezz
  17 juli, 2015 at 18:07

  Hur kan jag söka efter recept på din blogg ?

 • Svara
  Tezz
  17 juli, 2015 at 18:07

  Hur kan jag söka efter recept på din blogg ?

 • Svara
  Linda Assarsson
  17 juli, 2015 at 18:22

  Jag vill baka NUUUU 🙂

 • Svara
  Linda Assarsson
  17 juli, 2015 at 18:22

  Jag vill baka NUUUU 🙂

 • Svara
  Katarina
  18 juli, 2015 at 06:40

  Jag äter sällan banan bara som den är (eller om jag äter måste den vara rå, inte så där mosigt mjukt), men gillar banan i bakverk, smoothies, overnight oats…Dina muffins ser mycket goda ut. Kram!

 • Svara
  Katarina
  18 juli, 2015 at 06:40

  Jag äter sällan banan bara som den är (eller om jag äter måste den vara rå, inte så där mosigt mjukt), men gillar banan i bakverk, smoothies, overnight oats…Dina muffins ser mycket goda ut. Kram!

 • Svara
  Frida
  18 juli, 2015 at 10:01

  Vad gott det ser ut! Jag tänkte passa på art fråga vart du köper dina mullbär och liknande. Mullbär, gojibär, nötter och frön är ju ganska dyra. Har du något tips på ställen där de kostar lite mindre?

 • Svara
  Frida
  18 juli, 2015 at 10:01

  Vad gott det ser ut! Jag tänkte passa på art fråga vart du köper dina mullbär och liknande. Mullbär, gojibär, nötter och frön är ju ganska dyra. Har du något tips på ställen där de kostar lite mindre?

 • Svara
  Tezz
  19 juli, 2015 at 06:03

  Du skriver i ett senare inlägg om hur din träning framöver kommer att se ut och att du tidigare tränade efter ett schema.
  Har du tips på hur en träningsvecka kan se ut och typ av övningar vid varje pass.
  Vill bygga muskler och bli starkare.

 • Svara
  Tezz
  19 juli, 2015 at 06:03

  Du skriver i ett senare inlägg om hur din träning framöver kommer att se ut och att du tidigare tränade efter ett schema.
  Har du tips på hur en träningsvecka kan se ut och typ av övningar vid varje pass.
  Vill bygga muskler och bli starkare.

Lämna ett svar