Före - efter Inspiration och pepp Tankar om ting Träning Uncategorized Vad vi borde prata om Vardagsuppdatering

Förändring sker just precis då man förändrar.

Som jag skrivit förr har jag valt att inte träna efter ett schema. Det av flera skäl, främst för att styrketräningen är min hobby. Något som ger mig enorm glädje och lycka, och jag vill aldrig aldrig tappa bort mig i ”prestationskrav” som lätt uppstår när man i huvudet bestämmer vad kroppen ”ska” klara.

Jag tänker såhär: jag har en kropp. Den kroppen delar jag upp så att hela körs igenom under veckan. I perioder kör jag mer av det ena eller andra och det beror på rådande status – både vad gäller fysisk ork men även mental. Måndag morgon vet jag aldrig vilka dagar jag kommer träna, hur passen kommer se ut eller hur intensiva de blir. Jag vet att jag kommer träna, och jag vet att jag kommer göra det för att jag vill. Jag vet också att varje pass kommer inledas helt utan krav, antal sets & reps som ”måste” tränas och jag vet att när jag går därifrån är jag glad, för jag har just ägnat tid åt det bästa jag vet. För det är inte träning överlag jag älskar, utan jag älskar styrketräning. Så det är vad jag ägnar mig åt.

Men givetvis är det roligt att se resultat, att känna sig ett med sin kropp och inse att man tillsammans (kropp&knopp) byggt upp styrka och ork. Jag är alldeles övertygad om att många gör det för komplicerat, försvårar och krånglar till det för sig själva. Om inte annat är väl jag ett levande bevis för det – jag är helt ostrukturerad när det kommer till träning. Jag räknar inte kalorier, knappar inte in mina måltider i någon app och inga steg räknas. För herregud, om vi ska vara ärliga, är inte det ofantligt… dumma saker att lägga både tid och energi på? Jag vet inte hur era liv ser ut men jag är inte värst intresserad av att avsätta minsta sekund för sådant, jag spenderar hellre tiden på gymmet, i köket, i soffan eller med goda vänner som ger mig energi. Och så känner jag väl, ser väl, hur kroppen och knoppen mår av det jag gör? Är det jag känner och ser inte vad jag önskar, ja då gör jag en förändring. Men att lägga det avgörandet på en app, förlita sig på en stegräknare och någon utsatt ”lämplig siffra” – nejtack. Där har vi det där med prestation igen. Varför skulle jag göra min älskade hobby till en prestationssak? Kan man ens mäta hälsa så? Jag tycker faktiskt inte det. Hälsa är mer än muskelmassa, fettprocent och tid på milen.

Det är ju trots allt såhär, att man kan inte mäta sitt mående eller hälsa i kilon, utan det gör man i styrka. Självklart pratar jag inte om vad man lyfter på gymmet då, utan styrkan i själen, styrkan som driver, styrkan som får en att säga nej till energitjuvar och ja till allt det där man egentligen vill men ett tag kanske inte vågat tro att man förtjänar. Men man förtjänar faktiskt allt man vill ha – missförståndet ligger i att nej, ingen kommer servera din dröm på ett silverfat. MEN inget hindrar dig från att greppa det där satans fatet själv. It’s yours to take.

ryggutveckling

Bilderna ovan är våren -13 VS sommaren -14

Våren -13 var jag stark för den nätta vikt jag bar på, men inte så stark som jag ville. Jag bestämde mig för att bli starkare. Hur? Ja jag tränade och åt. Jag tänkte helt enkelt att om jag nu gjort på ett sätt och inte fått resultaten jag önskat så fick jag väl prova att ändra något! Så det gjorde jag. Gjorde om, avvaktade och såg vad som hände. Funkade inte det heller så ändrade jag väl något annat. Förändring sker inte förrän man förändrar något, liksom. Idag tränar jag mellan 5 och 8 gånger i veckan. Givetvis olika grad av intensivitet och jag kan inte påstå att alla pass går till historien som guldglittrande direkt. Jag brukar hinna köra igenom kroppen under veckan, det vill säga ingen muskelgrupp blir tränad mer än en gång i veckan. Som jag tränar nu, har uppenbarligen gett mig resultaten jag eftersträvar, så såhär kör jag tills jag har andra mål och då anpassar jag tillvägagångssättet efter det. Det skiljer ca 16 kg mellan bilderna.

Du kanske gillar

22 Kommentarer

 • Svara
  Karin FitnessochHälsa
  21 september, 2014 at 21:06

  Kloka tankar om träning och upplägget av den. Om man har den inställning som du har tror jag att kroppen får den träning den behöver även fast du inte har planerat exakt för det. Träningen blir också roligare och mer lustfylld. Så fortsätt så, tycker jag!

 • Svara
  Karin FitnessochHälsa
  21 september, 2014 at 21:06

  Kloka tankar om träning och upplägget av den. Om man har den inställning som du har tror jag att kroppen får den träning den behöver även fast du inte har planerat exakt för det. Träningen blir också roligare och mer lustfylld. Så fortsätt så, tycker jag!

 • Svara
  Phuong
  21 september, 2014 at 22:08

  Så himla bra skrivet! Jag gillar hur du tänker och tycker att det verkar som om du har hittat din grej.
  Själv tycker jag om att ha min träning hyfsad strukturerat. Jag vill veta vad jag ska göra när jag kommer på gymmet, för jag känner mig ofta lite vilsen när jag inte har något planerat. Jag gillar att göra mina pass effektivt och vill därför ha en plan. Men självklart spänner jag av kroppen och ändrar mina planer om det inte känns bra eller om jag känner att jag vill göra något annat. Innan räknade jag kalorier men har slutat för det inte funkar på mig. Det är som du säger, slöseri med tid att knapra in allt i en app.
  Detta är första gången jag kommenterar, men jag tycker att du verkar ha en otroligt sund syn på livet. Av bilderna att döma har du gjort en otrolig utveckling och jag är glad för din skull. Jag beundrar även din kreativitet i köket och när jag är modig nog ska jag testa att baka några av dina bakelser gjord på böner! Det är lite läskigt det är med att baka med böner…

  • Svara
   roethlisberger
   22 september, 2014 at 06:58

   Tack så mycket för din kommentar! Jag förstår vad du menar, jag vet ju ofta vad jag ska träna för muskelgrupp när jag väl kommer till gymmet, och då har jag ju en ”ungefärlig” ordning jag vill köra i (tänker främst knäböj och andra ”mentalt krävande” övningarna vill jag gärna börja med) och det blir lite jobbigt när det är upptaget 😛 Så på det viset gillar jag struktur, för precis som du gillar jag effektiva pass – är inte den som gärna vilar tio minuter mellan varje övning och aldrig får upp flåset.
   Tack för slut-stycket där, och jag hoppas du vågar prova (de bönkakor jag har med vita bönor är säkra kort, har bjudit många skeptiker på den med strålande recensioner!) – annars är du välkommen att höra av dig för en privat liten workshop så ska jag nog övertyga dig 🙂 alternativt hålla ögonen öppna för det händer skoj grejer i höst!

 • Svara
  Phuong
  21 september, 2014 at 22:08

  Så himla bra skrivet! Jag gillar hur du tänker och tycker att det verkar som om du har hittat din grej.
  Själv tycker jag om att ha min träning hyfsad strukturerat. Jag vill veta vad jag ska göra när jag kommer på gymmet, för jag känner mig ofta lite vilsen när jag inte har något planerat. Jag gillar att göra mina pass effektivt och vill därför ha en plan. Men självklart spänner jag av kroppen och ändrar mina planer om det inte känns bra eller om jag känner att jag vill göra något annat. Innan räknade jag kalorier men har slutat för det inte funkar på mig. Det är som du säger, slöseri med tid att knapra in allt i en app.
  Detta är första gången jag kommenterar, men jag tycker att du verkar ha en otroligt sund syn på livet. Av bilderna att döma har du gjort en otrolig utveckling och jag är glad för din skull. Jag beundrar även din kreativitet i köket och när jag är modig nog ska jag testa att baka några av dina bakelser gjord på böner! Det är lite läskigt det är med att baka med böner…

  • Svara
   roethlisberger
   22 september, 2014 at 06:58

   Tack så mycket för din kommentar! Jag förstår vad du menar, jag vet ju ofta vad jag ska träna för muskelgrupp när jag väl kommer till gymmet, och då har jag ju en ”ungefärlig” ordning jag vill köra i (tänker främst knäböj och andra ”mentalt krävande” övningarna vill jag gärna börja med) och det blir lite jobbigt när det är upptaget 😛 Så på det viset gillar jag struktur, för precis som du gillar jag effektiva pass – är inte den som gärna vilar tio minuter mellan varje övning och aldrig får upp flåset.
   Tack för slut-stycket där, och jag hoppas du vågar prova (de bönkakor jag har med vita bönor är säkra kort, har bjudit många skeptiker på den med strålande recensioner!) – annars är du välkommen att höra av dig för en privat liten workshop så ska jag nog övertyga dig 🙂 alternativt hålla ögonen öppna för det händer skoj grejer i höst!

 • Svara
  Patricia
  22 september, 2014 at 04:42

  Jag gillade verkligen ditt inlägg. Jag har själv tidigare varit som besatt av det här med att räkna, väga, mäta och allt vad det nu kan vara. MEN är så trött på det. Efter att tränat själv länge gav jag mig i present i juli och började på crossfit. Sen dess så kör jag precis som du. Det ska ju vara roligt att träna!

  • Svara
   roethlisberger
   22 september, 2014 at 06:58

   Men precis! Jag tror kroppen är smartare än knoppen ibland, liksom. Vi krånglar till det 🙂 Hoppas du idag har just ROLIGT när du tränar, för då är jag övertygad om att du också ser resultat!

 • Svara
  Patricia
  22 september, 2014 at 04:42

  Jag gillade verkligen ditt inlägg. Jag har själv tidigare varit som besatt av det här med att räkna, väga, mäta och allt vad det nu kan vara. MEN är så trött på det. Efter att tränat själv länge gav jag mig i present i juli och började på crossfit. Sen dess så kör jag precis som du. Det ska ju vara roligt att träna!

  • Svara
   roethlisberger
   22 september, 2014 at 06:58

   Men precis! Jag tror kroppen är smartare än knoppen ibland, liksom. Vi krånglar till det 🙂 Hoppas du idag har just ROLIGT när du tränar, för då är jag övertygad om att du också ser resultat!

 • Svara
  Charlotte
  22 september, 2014 at 05:01

  Tack för inlägget! Tror det är första gången jag kommenterar men har flöt din blogg sedan början av året. Jag har tänkt att jag är helt ostrukturerad i min träning och att jag ”borde” sätta upp mål. Men jag tränar för att det är kul och för att jag mår bra av det. Med ett jobb som tar mycket tid, små barn etc. så kan jag sällan planera min träning. Det enda jag vet är, precis som du skriver, ATT jag kommer att träna. Försöker få till en variation och oftast blir det en mix av styrketräning, crossfit och löpning. Har svårt att bygga muskler dock så jag ska testa ditt tips att äta lite mer 🙂 Tack för all inspiration!

 • Svara
  Charlotte
  22 september, 2014 at 05:01

  Tack för inlägget! Tror det är första gången jag kommenterar men har flöt din blogg sedan början av året. Jag har tänkt att jag är helt ostrukturerad i min träning och att jag ”borde” sätta upp mål. Men jag tränar för att det är kul och för att jag mår bra av det. Med ett jobb som tar mycket tid, små barn etc. så kan jag sällan planera min träning. Det enda jag vet är, precis som du skriver, ATT jag kommer att träna. Försöker få till en variation och oftast blir det en mix av styrketräning, crossfit och löpning. Har svårt att bygga muskler dock så jag ska testa ditt tips att äta lite mer 🙂 Tack för all inspiration!

 • Svara
  Caroline
  22 september, 2014 at 12:48

  Så vettiga rader från dig Fanny! Som alltid. You go girl 🙂 ♡

  • Svara
   roethlisberger
   22 september, 2014 at 16:42

   kram på dig! <3

 • Svara
  Caroline
  22 september, 2014 at 12:48

  Så vettiga rader från dig Fanny! Som alltid. You go girl 🙂 ♡

  • Svara
   roethlisberger
   22 september, 2014 at 16:42

   kram på dig! <3

 • Svara
  Yasmine
  23 september, 2014 at 07:16

  Otroligt klokt skrivet!

 • Svara
  Yasmine
  23 september, 2014 at 07:16

  Otroligt klokt skrivet!

 • Svara
  Linde
  23 september, 2014 at 16:39

  Du är badass! Sjukt coolt!

  • Svara
   roethlisberger
   24 september, 2014 at 07:29

   kram på dig!

 • Svara
  Linde
  23 september, 2014 at 16:39

  Du är badass! Sjukt coolt!

  • Svara
   roethlisberger
   24 september, 2014 at 07:29

   kram på dig!

Lämna ett svar