Efterrätt och gotte Inspiration och pepp Kost Mellis & Kvällis PROTEINBAK Recept Vardagsuppdatering

De Små Blå – ett gäng antioxidants(mini)bomber

I min senaste order från Nu3 tog jag med en hel del nyheter (i mitt kök, alltså) – bland annat açaipulver. Ett pulver som sägs vara rena rama bomben av finheter, och när jag började läsa om bäret nu för att göra detta recept blev listan med bra grejer så lång att jag tänkte punkta upp det för er:

 • mineraler och vitaminer – Açai innehåller vitamin B1 (Tiamin), vitamin B2 (Riboflavin), vitamin B3 (Niacin), vitamin C, vitamin E (tocoferol), järn, kalium, magnesium, fosfor och kalcium.
 • hälsosamma Omega 6 och Omega 9 fettsyror – Oleic (Omega 9) är en enkelomättad nödvändig fettsyra som sänker halten av dåligt kolesterol och underhåller halten av fördelaktigt kolesterol. Linoleic (Omega 6) är en fleromättad nödvändig fettsyra som har samma funktion som Omega 9. Mycket av energin i Açai kommer från dessa nyttiga fettsyror som förbättrar blodcirkulationen och är bra för hjärta och kärl.
 • aminosyror – en utmärkt källa för kvalitativt protein.
 • rikt på fiber – större delen av kolhydratintaget vid konsumtion av Açai är fiber, fibrer som hjälper matsmältningen.
 • hög halt antioxidanter – açai innehåller mer än dubbelt så mycket antioxidanter än blåbär och 30 gånger mer antocyanin än ett glass rött vin.

…och jag gillade färgen. För att köra vidare på både färg och fina antioxidants-egenskaper så valde jag att kombinera detta pulver med just blåbär. Samt ett annat superbär som liksom alltid går hem: gojibär! Sega, söta, och bara alldeles ljuvliga!

blueberrygojiboll2

blueberrygojiboll3

blueberrygojiboll4

Passande nog valde jag ju av alla tusen smaker hos myprotein även att ta hem ett vassle i blåbärssmak – perfekt! Det fick också vara med och leka här. Tillsammans med både kokos och cashew. JAG VET. Ingen choklad i detta recept.

Ingen choklad.

Fast det står faktiskt på vissa sidor att açai ”smakar som en blandning av bär och choklad”… Eeeh, det håller jag i och för sig inte riktigt med om kanske, men det står i alla fall så, och det räcker för mig. Recept godkänt!

I en mixer slänger du följande:

 • 1 dl gojibär
 • 1 skopa vassle i blåbärssmak
 • 1/2 dl blåbär (färska eller frysta, tinade)
 • 1/2 dl cashewnötter
 • 3 stycken färska dadlar
 • 1/2 tsk açaipulver
 • 2 msk mjölk
 • 3 msk kokosmjöl

Mixa mixa mixa. Rulla rulla rulla. Rulla vidare i kokosflingor och in i kylen ett tag. Då blir de lite segare och ännu mumsigare! Jag har mina i frysen för jag gillar bollar fudge-style. Det fina med att ha dadlar i smeten är att det aldrig riktigt fryser till hårt, utan stannar i någon slags seg, kola-konsistens. Win!

blueberrygojiboll1Källa till ovanstående info om açai.

Du kanske gillar

12 Kommentarer

 • Svara
  Maja
  12 oktober, 2014 at 12:15

  Vad goda de ser ut!
  http://www.healthymaja.devote.se

 • Svara
  Maja
  12 oktober, 2014 at 12:15

  Vad goda de ser ut!
  http://www.healthymaja.devote.se

 • Svara
  Frida
  12 oktober, 2014 at 13:41

  Jag har en burk med acaipulver som blivit ståendes i skåpen. Det var allt en väldigt speciell smak på det, en blandning av choklad och bär håller jag väl inte riktigt med om, det är mest bara beskt tycker jag. Perfekt om du har fått en hem en burk, ser fram emot fler recept med acai:)

 • Svara
  Frida
  12 oktober, 2014 at 13:41

  Jag har en burk med acaipulver som blivit ståendes i skåpen. Det var allt en väldigt speciell smak på det, en blandning av choklad och bär håller jag väl inte riktigt med om, det är mest bara beskt tycker jag. Perfekt om du har fått en hem en burk, ser fram emot fler recept med acai:)

 • Svara
  Träningsglädje
  12 oktober, 2014 at 14:42

  acai hade jag hemma en gång men länge sedan nu. acai bowls har ju blivit poppis, kan du inte experimentera lite och göra den bästa (så kan jag härma…) 🙂

  kram!

  • Svara
   roethlisberger
   12 oktober, 2014 at 19:04

   Ja jag har också noterat de där acai bowl:sen lite överallt, men som sagt inte provat själv pga aldrig haft acai hemma haha. Ska se vad för skoj man kan hitta på, man tar ju som med de flesta ”superpulver” så himla lite åt gången, så jag tänkte att färgen är det roliga här (alltså inte smaken lika mycket) – spontant vill jag göra en vacker lila latte av något slag… hm, blir mitt nästa mission!
   Kram!

 • Svara
  Träningsglädje
  12 oktober, 2014 at 14:42

  acai hade jag hemma en gång men länge sedan nu. acai bowls har ju blivit poppis, kan du inte experimentera lite och göra den bästa (så kan jag härma…) 🙂

  kram!

  • Svara
   roethlisberger
   12 oktober, 2014 at 19:04

   Ja jag har också noterat de där acai bowl:sen lite överallt, men som sagt inte provat själv pga aldrig haft acai hemma haha. Ska se vad för skoj man kan hitta på, man tar ju som med de flesta ”superpulver” så himla lite åt gången, så jag tänkte att färgen är det roliga här (alltså inte smaken lika mycket) – spontant vill jag göra en vacker lila latte av något slag… hm, blir mitt nästa mission!
   Kram!

 • Svara
  FRUKOSTERA
  12 oktober, 2014 at 16:39

  Aldrig testat acaipulver, men verkar gott! 😉
  http://frukostera.blogg.se

  • Svara
   roethlisberger
   12 oktober, 2014 at 19:05

   hehe det smakar inte så mycket alls, framför allt inte med andra smaker som ”tar över”, men vacker färg har det! 😀

 • Svara
  FRUKOSTERA
  12 oktober, 2014 at 16:39

  Aldrig testat acaipulver, men verkar gott! 😉
  http://frukostera.blogg.se

  • Svara
   roethlisberger
   12 oktober, 2014 at 19:05

   hehe det smakar inte så mycket alls, framför allt inte med andra smaker som ”tar över”, men vacker färg har det! 😀

Lämna ett svar