Fannys Favvo Inspiration och pepp Kost LUNCH & MIDDAG Lunch/Middag Recept RÖROR, SÅSER & DIPPER Vardagsuppdatering

Ljuvlig Paprika- och Cashewpesto

Jag älskar pesto. Pesto är faktiskt gott till det mesta och den perfekta smaksättaren som får vardagsmat att smaka fest. Typ pasta+pesto+skuren skinka/kalkon/bacon och du har en kanongod måltid på tiden pastan kokar. En skvätt grädde, créme fraîche eller annan ”krämig” komponent på det och du har världens snabbaste finmat en stressig kväll. Pesto på laxen du skjuter in i ugnen är en annan rätt som smakar lyx men i princip lagar sig själv. Rotfruktsmos som får sällskap av en sked pesto blir också genast mycket roligare. Och dressing – spä ut din favvopesto med olja, vinäger och citron och häll över en matig sallad (gjord på småduttar du hittar i kylen de där dagarna energin till matlagning inte finns)

Framför allt, vill jag slå ett slag för andra pestosorter än den klassiska gröna basilikavarianten, även om den är en klassiker av en orsak – den är helt enkelt väldigt god. Jag använder mycket röd pesto (Kung Markattas är favoriten) och även om jag inte gillar soltorkade tomater annars, inte alls faktiskt, så älskar jag röd pesto! Den+kokosmjölk är en ständigt återkommande snabb-bas när jag gör grytor, såser eller gratänger. Mums!

Men nu, hörrni, ska jag visa er min nya kärlek. Alltså denna pesto, är nog den absolut godaste jag smakat. Eller inte nog, den ÄR den godaste peston jag smakat. Att grilla några av ingredienserna i ugnen är tricket, och även om man kanske lockas att köpa färdiggrillade motsvarigheter så vill jag verkligen betona att det är väl värt den lilla tid det tar att göra det själv. Det är faktiskt inte många minuters jobb – men många snäpp godare slutresultat!

paprikacashewpesto

Paprika- och Cashewpesto

Dela 2 röda paprikor, plocka ut kärnhuset och dela varje halva igen. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och sätt in i en upphettad ugn (175 grader). Ta ut när de fått lite yta men givetvis inte blivit brända – för mig tog det runt en 30-40 minuter kanske. På samma plåt, lägg klyftor av en 1/2 rödlök och 2 hela vitlöksklyftor. In i ugnen igen sisådär 5-10 minuter tills också de fått lite färg; lök blir söt och fin när den ”grillas” såhär och det är vad som gör denna pesto helt ljuvlig. När löken är ute, slänger du 1,5 dl naturella cashewnötter på plåten och ställer in bara några minuter så de får en gyllene yta. Låt allt svalna något innan du mixar paprika, lök, vitlök, cashewnötter tillsammans med: 1dl färsk basilika (”packad” i måttet, dvs en rejäl näve) och 1 dl neutral olja (jag använder denna från Mung Markatta) vilken olja som funkar givetvis, olivolja är ju klassiskt i pesto men jag tycker som sagt olivolja tar över smaken för mycket ibland, och i denna pesto ville jag helt enkelt inte ha den smaken. Kan tänka mig att raps- eller solrosolja gör sig bra här också. Jag kryddade med salt och vitpeppar, och hade i 1 tsk sambal oelek för att balansera upp den söta smaken rostad paprika och lök ger. Pricken över i och något jag absolut rekommenderar, det blir inte alls hett eller så, bara en fin ”avrundning” och som sagt balansering av det söta.

 

Du kanske gillar

10 Kommentarer

 • Svara
  Energeticas-hälsosam matglädje
  26 oktober, 2014 at 17:31

  Älskar pesto, den bidrar till det där lilla extra hos nästan allt i matväg och denna varianten låter och ser fantastiskt god ut!!! 🙂

 • Svara
  Energeticas-hälsosam matglädje
  26 oktober, 2014 at 17:31

  Älskar pesto, den bidrar till det där lilla extra hos nästan allt i matväg och denna varianten låter och ser fantastiskt god ut!!! 🙂

 • Svara
  Maria
  27 oktober, 2014 at 05:51

  Låter fantastiskt gott !! Håller med om att pesto är grymt användbart, kan göra något lite trist till något himmelskt! Och så lätt att göra själv dessutom ..
  🙂

  • Svara
   roethlisberger
   27 oktober, 2014 at 18:47

   Verkligen! Jag gör det alldeles för sällan, för det går som du säger på två röda att göra extra god pesto själv 🙂 denna var så god att jag redan ätit hela laddningen, tog en 20 timmar … 😉

 • Svara
  Maria
  27 oktober, 2014 at 05:51

  Låter fantastiskt gott !! Håller med om att pesto är grymt användbart, kan göra något lite trist till något himmelskt! Och så lätt att göra själv dessutom ..
  🙂

  • Svara
   roethlisberger
   27 oktober, 2014 at 18:47

   Verkligen! Jag gör det alldeles för sällan, för det går som du säger på två röda att göra extra god pesto själv 🙂 denna var så god att jag redan ätit hela laddningen, tog en 20 timmar … 😉

 • Svara
  Vickan
  27 oktober, 2014 at 11:32

  Halloj!
  Har du någon sökfunktion här på bloggen? Hittar den inte 🙁

  • Svara
   roethlisberger
   27 oktober, 2014 at 18:45

   Hej! Absolut har jag det, högst upp har du en ruta, sök på och hoppas du hittar vad du letar efter 😀

 • Svara
  Vickan
  27 oktober, 2014 at 11:32

  Halloj!
  Har du någon sökfunktion här på bloggen? Hittar den inte 🙁

  • Svara
   roethlisberger
   27 oktober, 2014 at 18:45

   Hej! Absolut har jag det, högst upp har du en ruta, sök på och hoppas du hittar vad du letar efter 😀

Lämna ett svar