Två smaker som liksom är superduperbästisar all time forever and ever and EVER är saffran och vit choklad. Jag gillar saffran, men tycker att lussebullar kan vara allt från fantastiskt goda – till torra, smaklösa och fruktansvärt trista. Det finns diverse varianter med fyllningar så som smörkrämer eller mandelmassa, och på så sätt blir bullarna genast lite mindre trista och torra. Vit choklad är en typiskt bra grej att få ner i någon form med saffranet, då den både bidrar med en fin sötma och gör det hela lite mer spännande.
Häromdagen gjorde jag en laddning muffins – saffransmuffins – med en krämig fyllning av vit choklad. De blev så himlans goda att även om jag tänkt spara detta recept för ett projekt jag jobbar med just nu så bara kan-jag-inte-hålla-mig… det här måste ni få ta del av NU innan julen är över. Fast alltså, jag kommer göra dessa året runt framöver, jul eller ej. Det är trots allt bara i Sverige vi fått för oss att saffran enbart ska användas i söta bakverk till julen – i södra Europa används det till främst matlagning och det året runt, jag har ätit många gyllene rätter hos min familj nere i Schweiz till exempel.
Hur som helst. Dessa muffins alltså. Skitenkla och galet goda. Kolla bara kola/vit choklad-fyllningen. Kolla.
För 9-10 st muffins:
- 300g vita bönor (kokta)
- 2 ägg
- 2 äggvitor
- 1 påse (0,5g) saffran
- 2 msk agave
- 2 msk socker/sötning
Skölj bönorna noga, gärna flera gånger. Låt rinna av och mixa tillsammans med ovanstående ingredienser till en jämn smet. Tillsätt sedan;
- 2 msk kokosolja (smält till flytande, annars får du klumpar i smeten)
- 2,5 msk kokosmjöl
- 1/2 tsk bakpulver
- en nypa salt
Mixa igen, till jämnt. Häll upp i muffinsformar.
Gör sedan fyllningen, genom att smälta 50g vit choklad (jag använder denna) och röra i 1/2 dl pumpapure. Med hjälp av två skedar, fördelar du denna choklad-smet i muffinsformarna ; använd en för att göra en liten ”grop” i muffinssmeten, och den andra för att skeda i chokladsmet.
Grädda på 165 grader i 20-25 minuter tills en provsticka kommer ut torr (stick i själva muffinsen, inte fyllningen, för fyllningen blir fastare först när muffinsen svalnat).
14 Kommentarer
Linda andersen
12 december, 2014 at 10:39Helt klart något jag skall testa, men pumpapure. Hur gör man den?
roethlisberger
12 december, 2014 at 12:31tärna köttet från en pumpa (jag kör på butternut) och koka mjuk, mixa och tadaaaa : pumpapuré! 😀 gott i bakverk, mat, gröt.. det mesta!
Linda
22 december, 2014 at 14:46Tackar! Nu skall det bakas
Alexandrs
12 december, 2014 at 11:41Mmmmums, detta ska jag nog testa i helgen! 🙂
roethlisberger
12 december, 2014 at 12:31gör det, supergoda verkligen ! 😀
Linda
12 december, 2014 at 12:51Kan tipsa om ”julbollarna” jag tänkte göra igår! Jag mixade cashewnötter, citron, honung, saffran och kokosolja till ett väldigt kletigt klet. Det gick inte riktigt att göra bollar av det som jag hade planerat, men smeten smakade lussekatter och var ofantligt god! Det slutade med att jag åt upp allt med sked.
roethlisberger
12 december, 2014 at 16:22Oh det lät verkligen smaskigt! Ska prova något liknande då och försöka få till ”rullbar” deg (annat är det inte värst jobbigt att använda sked som sagt 😉 )
Louise
13 december, 2014 at 19:44Hur förvarar man dessa bäst om inte alla äts upp på en gång? 🙂
Lisa
20 december, 2014 at 15:31Tack än en gång för ett underbart recept! Jag sitter och mumsar på dessa just nu 😀
roethlisberger
20 december, 2014 at 16:09åh härligt, visst är de goda, dessa?! Love them 😀 god jul på dig!
Isabelle
21 december, 2014 at 15:14Skulle det funka med kikärtor tror du? 🙂
roethlisberger
22 december, 2014 at 14:31funkar gör det säkert – men smaken lär bli lite…märklig. Vita bönor är min favorit i bakade kakor då de (om man gör rätt) smakar absolut minst!
Isabelle
22 december, 2014 at 14:48Oki! Vita bönor it is then! 🙂
18 juliga recept - Roethlisberger
11 maj, 2020 at 12:52[…] Saffransmuffins med kola- § vit chokladfyllning […]