Efterrätt och gotte Kost Mellis & Kvällis Recept Vardagsuppdatering

Fräscha ”citron-grottor”

Jag har väldigt många bilder på de här kakorna.

citrongrottor2

Alltså verkligen väldigt många. De liksom bara gillade att bli fotograferade. Där de låg, krispiga och nötdoftande, med en sötsyrlig mitt av citron. Med min nygjorda lemon curd stående i kylen kunde jag inte låta bli att göra något gott med den och favoritnöten cashew.

Det blev småkakor, som jag gjorde. Med klassikern ”hallongrottor” i bakhuvudet blev titeln på dessa skönheter helt enkelt citron-grottor. Helt ljuvliga sådana!

citrongrottor3

Eftersom jag aldrig tidigare har gjort något med lemon curd (knappt ätit det, ärligt talat) så visste inte riktigt vad jag skulle vänta mig när jag här hade det i något som skulle gräddas i ugnen. Skulle det, eh… stelna? Bli en seg plopp i mitten av en annars god kaka? Eller kanske rinna ut över hela plåten? Ingen aning. Det är ju för experiment likt detta jag älskar det här, att leka i köket. Att testa och se, liksom.

Det blev varken eller, för övrigt. Varken seg plopp eller flytande citronsås över hela plåten. Det blev en perfekt, mjuk citronkräm, där i mitten. Perfekt!!!

citrongrottor4

Citron-grottor: (9 kakor)

 • 1 dl cashewnötter
 • 1 dl mandelmjöl
 • 1 msk kokosmjöl
 • 1/2 tsk vaniljpulver
 • 1 msk kokossocker
 • en nypa salt
 • 1 ägg
 • 1/2 dl kokosolja
 • 0,5-1 msk rivet citronskal
 • lemon curd (recept)

Mix cashewnötter, mandelmjöl, kokosmjöl, vaniljpulver, kokossocker och salt tills även cashewnötterna blivit till mjöl. Vispa i en bunke upp ägg tillsammans med kokosolja och citronskal (smält kokosolja till rinnande innan du vispar). Vänd ner mjölblandningen och rör ihop till en deg. Ställ in i frysen ett tag, 10-20 minuter ungefär, och värm under tiden ugnen till 175 grader. Rulla degen till bollar, platta till och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Gör en grop i varje kaka och klicka i en liten sked lemon curd. Grädda kakorna i ca 12 minuter, tills de fått fin färg. ta ut och låt svalna, ät och njut!

citrongrottor1

Du kanske gillar

3 Kommentarer

 • Svara
  Paula
  10 januari, 2015 at 15:34

  Dom här lät ju sjukt goda, och jag har allt hemma förutom citron så det kanske blir kakbak imorgon till Vinterstudion 🙂

 • Svara
  Mamma Karin
  10 januari, 2015 at 15:34

  Jag vill smaka!!! Låter vansinnigt gott.

 • Svara
  Elin
  27 februari, 2015 at 18:58

  Hej! Vilken fantastisk blogg! Dessa kakor ser supergoda ut! Har bara en fråga, hur ska dessa förvaras? I frys eller kyl?

Lämna ett svar