Kost Recept Uncategorized

Enkel, snabb och himlans god Lemon Curd

När jag blir sjuk händer en märklig sak : jag känner inget chokladsug. Jag äter givetvis choklad ändå, för gott är det alltid, men jag har inte mitt normala sug utan istället suktar jag efter färsk frukt och sura godisar. Ja ni förstår ju, klart något är fel när jag inte är sugen på choklad. Om inte det är ett sjukhets-tecken så vet jag inte vad som är.

Därför har jag under senaste veckan (för ja, årets första åtta dagar har jag legat tokdäckad med värsta sjukan jag haft på många år, därav högst sporadisk uppdatering här på bloggen) har jag druckit minst 1 liter juice om dagen, ätit frukt och bär mest hela tiden, och överdoserat sura godisar. Sura godisar varvat med choklad, givetvis, någon måtta får det ju vara på galenskaperna.

Igårmorse vaknade jag som sagt tidigt, och med nästan ingen feber kvar kände jag äntligen för köks-tjänst igen. Det var fortfarande fräscha smaker jag var sugen på, och därför inledde jag med något jag velat göra länge nu; Lemon Curd.

lemoncurd1

Av någon orsak har jag i mitt huvud målat upp just lemon curd som superklurigt och avancerat att göra själv. Det var det inte. Det var faktiskt löjligt enkelt och alla ingredienser jag använde var grejer ”man” alltid har hemma. Ägg, honung, citron och kokosolja. That’s it! Och lemon curd är en typisk sådan där grej man kan ha till och på ungefär allt. På gröten, i smoothien, på yoghurt, i bakverk… sistnämnda var vad jag gjorde först, såklart, recept kommer i dagarna! Men bara naturell, tjock yoghurt eller kvarg med en stor sked av denna – ooohmyy så gott hörrni! 

lemoncurd2

Lemon Curd: (receptet ger ca 2 dl)

 • 3 ägg
 • 1/2 dl honung
 • 1 msk rivet citronskal (föredragsvis eko citron)
 • saften från 2 citroner, det blev nästan 1 dl av de citronerna jag använde
 • 1/2 dl kokosolja (vid det här laget vet ni att jag använder smaklös från biofoods)

Rör ihop ägg, honung och citronskal i en liten kastrull och värm på låg värme (jag hade på 2an av 6 lägen på min spis). Vi vill ju inte ha äggröra, så ha tålamod och dra inte på för hög värme här, det tar inte många minuter jag lovar. Ha i kokosoljan och rör kontinuerligt tills den är helt smält, tillsätt då citronsaft och fortsätt röra. Jag tänkte i detta stadie att hoppsan, det var nog för mycket citronsaft, för det är här en lös sås, snarare än tjock krämig curd. Men! Fasa icke – det tar några minuter (och ja du rör fortfarande) och sedan börjar härligheten tjockna. Fortsätta röra några minuter och snart har du en tjock, gyllene och fantastiskt citrondoftande kräm. En lemon curd, helt enkelt. Dra från värmen och häll i en burk. Låt svalna och förvara sedan i kylen.

lemoncurd3

Du kanske gillar

5 Kommentarer

 • Svara
  Frida
  9 januari, 2015 at 16:33

  Krya på dig! 🙂
  Måste också beärätta att du skriver på ett så himla fyndigt och roligt sätt, du borde ju skriva en roman eller krönikor eller liknande 😀 riktigt underhållande att läsa vad du skriver.
  Receptet verkar också sjukt lockande, älskar lemoncurd så skall garanterat prova!

 • Svara
  Rund är också en form!
  9 januari, 2015 at 20:03

  Jag brukar också bli sugen på citrus när jag är sjuk. Är det något behov kroppen har tro..?
  Krya på dig!

 • Svara
  Emma
  28 januari, 2015 at 21:02

  Provade precis det här och wow vad enkelt och gud så gott! Toppenrecept verkligen! 🙂

 • Svara
  Marina
  26 februari, 2015 at 19:31

  Skulle man kunna göra samma sak med apelsin? Typ som apelsinmarmelad? 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   26 februari, 2015 at 21:42

   Vilken bra idé! Det ska jag prova (..så kan jag återkomma om huruvida det funkar 😉 )

Lämna ett svar