Frågor och svar Inspiration och pepp Träning Vardagsuppdatering

Träningstillbehör, skydd för att förebygga skador – och skydd om man redan ÄR skadad

Hur ser ni på det här med träningstillbehör?

tillbehor1

Jag tänker såhär : ibland. Ibland, som i att jag vill kunna göra allt utan ”hjälp” som remmar, bälten och wrist wraps. Ibland, som i att när det ska maxas och extra stöd i form av tex wrist wraps tar bort fokus från att inte skada handleden i ett knäböj så man istället kan använda den lilla energin till att faktiskt genomföra maxlyftet – ja.

Själv har jag alltså just ett bälte, remmar och wrist wraps. Det finns fler grejer och det finns mycket att säga även om dem – men jag håller mig till att tala om det jag själv använder.

tillbehor2

Remmarna använder jag när jag kör chins – men bara på slutet. Första setet alltid utan, ibland allihop, och mot slutet, om jag känner att det är greppstyrkan som sviker, så plockar jag fram remmarna. Tidigare använde jag remmar även i mark, det blev en vana och det var min pojkvän som gjorde mig uppmärksam på det när vi körde sex veckor med markfokus : trots att vi låg på låga vikter så använde jag remmar. Det bestämde jag mig då för att vänja mig av vid helt, lite ”passa på” när vikten ändå var så låg. Så numera åker remmarna bara fram vid tunga lyft nära max, eller vid raka mark då jag har svårt att få kontakt med baksida lår ändå och vill fokusera på enbart det under övningen (inte greppstyrkan, alltså). Andra övningar där jag ibland använder remmar är enarms-hantelrodd, högrepsrodd, och övningar där jag har tunga hantlar men inte tränar armar – tex dumbbell side bend, utfall från bänk, uppkliv på bänk…

tillbehor3

Bälte var också något jag tidigare av ren vana använde i mark, men under de sex veckorna med mark vande mig av vid. Nu använder jag det, precis som remmarna, enbart när det blir tungt. Uppe vid 100 kilo och uppåt åker det på. Annars använder jag bältet vid tunga knäböj (vilket jag numera kör väldigt sällan). Bälte är en bra grej men just bukstyrka är så otroligt viktigt inte bara i all träning, utan även till vardags (när vi rör oss ; går, hoppar, böjer oss, gör häftiga rörelser framför allt i kombination så som böj och rotation tillsammans – typ plocka upp något från golvet) så jag tycker att man ska skippa bälte i så stor utsträckning man kan. Helt enkelt för att träna bukstyrkan i de stora övningarna där den behövs, som marklyft och knäböj.

tillbehor4

Wrist wraps – jag älskar dem! Det var när jag tränade med min vän som ägnar sig åt hard core styrkelyft som jag insåg fördelarna med dessa. Vi körde knäböj på ett för mig helt nytt sätt, nämligen med stången lååångt ner på ryggen och då hamnar handlederna oundvikligen i en himla dum vinkel. Här använder jag wrist wraps, och de åker på även när jag bänkar tungt.

Jag är förskonad från skador, även om jag är lite nojig när det kommer till allt som kräver stabilitet i knäna då jag haft problem med dem. Rättare sagt; jag har en liten ”vinkel” i mina knän som gjorde att jag under uppväxten fick ont (någon timme på stan räckte för enorm smärta) och då fick ilägg i skorna. Idag använder jag inga ilägg, någonsin, utan går till vardags ”med flit” med platta skor som converse, tränar med rätt platta skor (Nike Free TR Fit 4, på bild nedan) och i övningar som marklyft, knäböj, benpress och utfall kör jag alltid utan skor. Det för att träna upp de små musklerna i fötterna som under åren med ilägg blivit understimulerade och jag kopplade på grund av det bort baksidan helt (samt stukade fötterna alldeles för lätt – musklerna i fötterna ”var inte med”, liksom). Efter ungefär två år utan ilägg mår mina fötter, fotleder och knän bättre än någonsin, och jag har inte ont alls.

tillbehor5

Det är dock vanligt med skador, och det bästa man kan göra är givetvis att förebygga genom just träning. Det bästa, när målet är en hel och stark kropp för vardagen, är en bas utan redskap och tillbehör. Just för att bygga upp stabilitet, få kontroll och träna upp musklernas reaktionsförmåga – de flesta skador sker trots allt i häftiga, oförutsedda rörelser där man inte ”hinner med”. De sker inte på gymmet, de sker i vardagen. Och hur ofta har man bälten, remmar eller skydd då? Precis.

Har man dragit på sig en skada eller lider av värk så finns det skydd och stöd även för det. Som också kan användas i förebyggande syfte för att minska risken för överbelastningsskador och ge skydd mot slag och stötar under exempelvis träning.

 • Ryggstöd med eller utan skenor som hjälper när man har ont i ryggen, kan förebygga allmänna trötthetskänslor samt lindra ryggont vid diagnostiserade tillstånd som ryggskott, ischias och diskbråck.
 • Det finns också skydd för lår, ljumske, höft och vad, om man till exempel sträckt ljumsken eller åkt på en lårkaka.
 • Ett handledsstöd bidrar till en förbättrad blodcirkulation i handleden vilket leder till att muskelspänningar och smärta i handleden avtar.
 • Vid knäskador som schlatter, löparknä, artrit, ledbandsskador, broskskador, förslitningsskador och slemsäcksinflammation finns det knäskydd som ger smärtlindrande effekt.

En bra sida som har samtliga nämnda skydd för vettiga priser är vulkanskydd.com.

vulkanskydd

Du kanske gillar

3 Kommentarer

 • Svara
  Josefine
  14 januari, 2015 at 09:33

  Jag funderade också mycket på ”hjälpmedel” tidigare. Sedan pratade jag mycket med en instruktör på mitt förra gym – en som var väldigt duktig på styrketräning och funktionell träning och ändrade mig totalt; ”Den starkaste kedjan är aldrig starkare än den svagaste länken”. Blev än mer övertygad när jag läste Linus Johanssons bok ”Vältränad”. Jag lyfter iofs inte särskilt tungt (eftersom jag tränar hemma och max kan hantera 28 kg åt gången, vilket dock är mer än min halva kroppsvikt), men det är tillräckligt för att jag ska känna av att kraften inte alltid räcker till (man kan ju välja övningar som är tunga även om vikten inte är det). Tänker att om jag inte orkar bära med handlederna, eller axlarna om jag råkar ha en skivstång tillgänglig (har jag inte hemma), då finns det egentligen inte någon vits att träna benen för högre vikter än så. Tränar alltid barfota (när jag styrketränar alltså!) och har precis som du märkt att både balans och styrka i småmuskler i fötterna har blivit mycket bättre. En enda ”fusksak” använder jag: handskar. Så att jag ska slippa få så många blåsor i händerna…

  Kramis!

  • Svara
   roethlisberger
   14 januari, 2015 at 10:11

   Hanskar är faktiskt något jag vant mig av med HELT. Hade det i början, för några år sedan. Men insåg att händerna, precis som fötterna, bara mår bra av att få lite ”yta”. Jag håller med dig, och instruktören du talat med, till viss del. Som sagt allt beror på mål och syfte 🙂 När jag ska maxa mark är inte målet att träna greppstyrka, liksom. Däremot bör den tränas, vilket den görs under alla seten upp till max, om du förstår hur jag menar?
   Kram!

 • Svara
  Elisabeth
  16 januari, 2015 at 07:09

  Precis som ovanstående skriver så är man aldrig starkare än sin svagaste länk. Jag använde mkt hjälp förr (dragremmar, bälte mm dock ej handskar) och hade alltid nån skada.
  Slutade med allt och började anpassa mig efter de svagare områdena och idag är jag helt skadefri.
  Om man inte klarar en viss vikt utan ett hjälpmedel är det imo för tidigt att träna på den vikten och anlrdningen till varför borde i första hand tränas upp.

  But each to his own 🙂

Lämna ett svar