Inspiration och pepp Kost LUNCH & MIDDAG Lunch/Middag Recept Vardagsuppdatering

Saftiga kycklingbullar med curry & äpple

kycklingbullarmcurryapple

Det finns en del smaker som liksom passar sådär himla bra ihop att man kan kombinera dem lite hejvilt i diverse olika maträtter och tillbehör och liksom alltid räkna med bra resultat och smak.

Curry är till exempel bra kompis mango, det har jag snackat mycket om förr. Precis som curry är värsta drömkryddan i kantarellgrytor (jo, jag lovar). Gula kantareller, gul lök & vitlök, grädde och fetaost – där har du finmiddag på typ ingen tid alls (för länge sedan gjorde jag en kycklingpaj med de smakerna också, här hittar du det). En annan grej curry passar bra med är äpple.

Jag fick ett ryck häromdagen och köpte hem 7 kilo äpplen.

Fråga mig inte ens. De bara såg goda ut OK.

OK. Så en av sakerna jag använde äpple till var dagens lunch : saftiga kycklingbullar med curry & äpple. De blev verkligen hur goda som helst, äpplet ger både smak och förhindrar torra, trista bullar. Förutom curry, hade jag i några droppar ur den här lilla flaskan;

hotsauce

Det var en dag förra veckan som min mobil plingade med ett mms från Jennifer som jobbar på Wenngarns Sportcenter. På bilden denna lilla falska, med orden ”Come get it! Kram” – ja men this is why jag gillar dem så himla mycket där borta på WS. Det är egentligen inte värsta grejen utan helt enkelt heta droppar. Jag har den numera i ungefär allt och skulle beskriva den som Jennifer gjorde första gången jag såg henne använda den ”en lite bättre tabasco, inte samma hetta men god smak”. För den smakar mycket utan att man tappar inte förmågan att känna smak, kan man säga. Hur som helst är dessa droppar inte nödvändiga i dessa kycklingbullar, jag ville mer tipsa er för smaksättare är alltid kul att prova nytt och variera med!

För 14 st kycklingbullar: (för mig, 1 portion)

 • 1 stor kycklingfilé
 • 1/2 liten gul lök
 • 1 stor vitlöksklyfta
 • riven färsk ingefära, en bit på ca 1,5 cm
 • 1 litet, rött äpple
 • curry efter smak – jag hade Renées ”hey bombay” + extra curry
 • 15 droppar hot sauce
 • 1 msk fiberhusk

Finhacka gul lök, riv vitlök och ingefära fint på ett rivjärn. Riv äpplet grovt. Skär kycklingen i mindre bitar och släng ner i en mixer. Mixa (”pulsera”) snabbt, bara precis så kycklingen blir ”färs”. Tillsätt lök, vitlök, ingefära, äpple och kryddor. Mixa snabbt bara så det blandas lite, flytta sedan över allt till en bunke. Strö över fiberhusk, arbeta in det i färsen och låt vila i kylen en tag.

Rulla till bollar, fördela på en bakplåtspappersklädd plåt, och grädda i 175 grader i 25 minuter-ish. Servera precis hur du vill, jag körde på babyspenat, tomat, gurka, avocado och äppel-tsatsiki (för ja, jag vet inte om jag sa det, men jag har ett par äpplen här hemma). Den gjorde jag i alla fall på enklast möjliga vis; tjock yoghurt (kvarg funkar också) + rivet äpple + salt och svartpeppar.

kycklingbullarmcurryapple2

Du kanske gillar

1 Kommentar

 • Svara
  Eva
  27 februari, 2015 at 07:03

  Nu har jag gjort dessa bullar. Det luktade underbart och smakade jättegott med äppeltsatsiki till. Detta gav mersmak!

Lämna ett svar