Kost LUNCH & MIDDAG Lunch/Middag Recept Vardagsuppdatering

gyllengul kantarellpaj med curry och kyckling

Jag är ingen hejare på det därmed att plocka svamp. Min mor däremot, har en jävla svampradar. Så det är ju lyckosamt för mig, som trots olycka i skogen älskar att äta av dess guld. Kantarellen, är den givna favoriten hos mig.

Fick av min mor med mig en påse kantareller hem på födelsedagen och med grillad kyckling-rester, rödlök och en öppnad burk kikärtor i kylen bestämde jag mig idag för att göra en paj. Något jag aldrig gjort förr, men hur svårt kan det vara, liksom?

Resultatet blev en gyllengul, krämig paj med krispig botten och massa smak. Supernöjd, är jag, efter en stor bit som blev min lunch tillsammans med en gurk/mangosallad toppad med lite smulad fetaost. Nu bär det av mot staden för lite shopping för mig själv, och ikväll ett bröst/tricepspass innan soffan intas med massa gotte-rester från gårdagens kalas 🙂 bra start på veckan minsann!

Pajskal:
 • kikärtor (minns inte exakt hur mycket jag använde, men ca 1,5 dl mixat, dvs lite mer ”omixat”)
 • 2 msk fiberhusk
 • 2 msk pumpafrö-smör
 • en nypa havssalt
 • 2 tsk linfrö
Fyllning:
 • grillad kyckling
 • gula kantareller
 • 1/2 rödlök
 • 2 vitlöksklyftor
 • 2 dl keso
 • en rejäl skvätt mjölk
 • 1 ägg + 2 äggvitor
 • havssalt, svartpeppar, chilipulver, curry
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader och smörj en form. Mixa allt (utom linfrö) till pajskalet i en mixer. Knåda ner linfrö och platta ut med händerna i formen. Nagga med en gaffel och förgrädda i 10 minuter. Stek under tiden upp kantareller, rödlök och vitlök i smör (eller olivolja), krydda med lite salt och curry. Mixa keso, ägg, äggvitor, kryddor och mjölk i en mixer till en jämn sås. Hacka kycklingen och lägg i botten på det förgräddade skalet, på med svampblandningen och toppa med ost/ägg-såsen. In i ugnen igen (200 grader) i 30 minuter eller till pajen är klar. Låt svalna något och njut sedan av en protein-boostad och smakrik paj med långsamma kolisar. Smakkombon kantarell/curry är kalasgod, och lite färsk mango i salladen bredvid är verkligen pricken över i!

Du kanske gillar

6 Kommentarer

 • Svara
  evelina
  27 september, 2012 at 09:58

  Hur många portioner blir detta? Och vad är pumpafrösmör? 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   27 september, 2012 at 10:22

   det blir en stor form med höga kanter, och pumpafrösmör är detta

 • Svara
  evelina
  27 september, 2012 at 09:58

  Hur många portioner blir detta? Och vad är pumpafrösmör? 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   27 september, 2012 at 10:22

   det blir en stor form med höga kanter, och pumpafrösmör är detta

 • Svara
  Johanna
  28 september, 2012 at 13:46

  Ska det vara råa kikärtor? Eller såna i konservburk? 🙂

 • Svara
  Johanna
  28 september, 2012 at 13:46

  Ska det vara råa kikärtor? Eller såna i konservburk? 🙂

Lämna ett svar