Efterrätt och gotte Kost Mellis & Kvällis MJUKA KAKOR & MUFFINS PROTEINBAK Recept Vardagsuppdatering

Mjuk (protein) kolakaka med fudgebitar

I min senaste beställning från My Protein tog jag en ny smak av vassleprotein – Coffee Caramel. Jag såg framför mig hur den skulle göra sig i söta lattes, god proteinglass och smågotte i olika form. Just nu går jag på kaffe-detox i syfte att ”varva ner” lite inombords (går sådär, känner uppriktigt ingen större skillnad alls) så latten får vänta.

kolakaka1

Men kaka – kaka kan jag äta! Med kaffesmak. Eller ja, proteinet smakar mest kola, hinten av kaffe bidrar snarare till en fylligare smak. Vilket i min mening är hur himla fint som helst och jag föll pladask för denna smak.

Jag hackade även en myzero-bar (som jag förövrigt verkligen gillar, konsistensen är som questbars; lite segare och fastare än en del andra proteinbarer) och hade i kakan också. Man vet aldrig med barer och gräddning i ugn; ibland blir de stenhårda klumpar och andra gånger som här – den smälte perfekt och blev ett helt ljuvligt inslag i den mjuka, fluffiga kakan. Jag använde smaken ”caramel peanut” för att ja, det tyckte jag passade bra med de andra smakerna i detta recept, helt enkelt!

kolakaka3

För 8 bitar:

 • 1 paket kikärtor (avrunnen vikt ca 230g)
 • 30g vassle med coffee/caramel-smak
 • 60g cashewsmör
 • 2 ägg
 • 50g (1/2 dl) äppelmos
 • 2 msk sirap (eller honung funkar säkert lika bra)
 • 1/4 tsk vaniljpulver
 • 1/4 tsk bikarbonat
 • 1/4 tsk salt
 • 1/2 proteinbar, skuren i små bitar

Gör såhär:
Häll av och skölj kikärtorna noga flera gånger. Jag var extra pillig och såg till att få bort ”skalet” på varje enskild ärta, men det är kanske lite överambitiöst (men man eliminerar eventuell smak av kikärta i det slutgiltiga resultatet genom att göra så). Låt rinna av och mixa sedan med resterande ingredienser (utom proteinbars-bitarna). Häll smeten i en form (jag använder silikonform för de är helt enkelt galet smidiga) och ”strössla över” proteinbars-bitarna. Tryck ner dem en aning (eller helt, det gjorde jag, så de verkligen kommer ner i kakan) och grädda i 20 minuter på 175 grader. Ta ut, låt svalna helt, skär i bitar.

kolakaka2

Du kanske gillar

8 Kommentarer

 • Svara
  Jenny
  16 mars, 2015 at 14:05

  Vilka mått har silikonformen?

  • Svara
   roethlisberger
   16 mars, 2015 at 15:29

   det är en vanlig ”brödforms-storlek”, om du förstår vad jag menar? Jag köpte min på TGR (fanns ej på deras hemsida, annars hade jag länkat). Men som sagt, ”vanlig” storlek och har du ingen sådan går ju egentligen vilken form som helst bra! Innan jag köpte denna använde jag en vanlig glasform från ikea med bakplåtspapper i. Gör smeten och se hur stor volym det blir, och ta en form du har hemma bara 🙂

 • Svara
  Jenny
  16 mars, 2015 at 14:05

  Vilka mått har silikonformen?

  • Svara
   roethlisberger
   16 mars, 2015 at 15:29

   det är en vanlig ”brödforms-storlek”, om du förstår vad jag menar? Jag köpte min på TGR (fanns ej på deras hemsida, annars hade jag länkat). Men som sagt, ”vanlig” storlek och har du ingen sådan går ju egentligen vilken form som helst bra! Innan jag köpte denna använde jag en vanlig glasform från ikea med bakplåtspapper i. Gör smeten och se hur stor volym det blir, och ta en form du har hemma bara 🙂

 • Svara
  Johanna
  16 mars, 2015 at 19:44

  Åh men gud vad underbart gott det både såg ut och lät!!

 • Svara
  Johanna
  16 mars, 2015 at 19:44

  Åh men gud vad underbart gott det både såg ut och lät!!

 • Svara
  Mari
  17 mars, 2015 at 18:27

  Men alltså. Jag dör. Ser SÅ gott ut. 🙂

 • Svara
  Mari
  17 mars, 2015 at 18:27

  Men alltså. Jag dör. Ser SÅ gott ut. 🙂

Lämna ett svar