BROWNIES & BLONDIES Efterrätt och gotte Kost Mellis & Kvällis PROTEINBAK Recept

Fin-respons och ett chokladigt recept

Det är så himla kul att höra vad folk tycker om mina bakverk. Se bilder på instagram med tillhörande lovord. Människor som kanske inte är så ”vana vid” hälsosamma bakverk eller sötsaker överlag. För i bloggvärldens finns det ju gott om duktiga tjejer och killar som experimenterar i köket och delar med sig på olika sociala medier – för ”oss” är det inget knasigt med bönor i kakan eller bakverk som gör lika gott som de smakar.

De senaste helgerna har jag gjort olika bakverk till Parsa Powergym i Uppsala och de har sålt slut varje helg hittills – så himla roligt!

parsabakverkrespons

Jag gillar att hälsa på hos Parsa, bara sådär ”för att” och snacka lite skit, så jag gör det så ofta jag kan – och för det mesta kommer jag med en låda i handen för provsmak av gotte. Förra veckan var jag förbi en snabbis och med mig hade jag en härlig, chokladig… sak. Ja, jag kan nämligen inte riktigt bestämma mig för exakt vad det blev till slut. Låt mig förklara:

Jag anser ju egentligen att saker och ting alltid blir precis som man tänkt sig (man bara vet inte alltid om att man faktiskt tänkt sig till det.. are you following?). Men alltså, ibland blir det faktiskt inte alls som man tänkt sig.

Jag tänkte göra en brownie. Det hade säkert blivit en brownie också, om jag inte fått flippen mitt i skafferi- och kylskåpsplock och jag plötsligt slet fram mer och mer prylar på köksbänken. Den där ursprungliga recept-skissen glömde jag bort och istället improviserade jag hejvilt. Det blir så ibland, när jag går till köket för terapi, som bakningen ju är för mig. Jag stänger av huvudet och ”bara gör”.

När jag någon timme senare skar upp vad jag alltså tänkt skulle bli en brownie, insåg jag att jag visst råkat göra jordens kanske saftigaste chokladkaka istället. Det gjorde mig inte så mycket alls, för den smakade ljuvligt och vips så hade jag plötsligt en grym kakbas att använda i framtida tårtrecept… så det kan gå!

Hur som helst. När jag bjöd Parsa och vänner på denna, hade den övernattat några dygn i kylen och liksom blivit lite mer åt brownie-hållet ändå… så jag vet inte riktigt vad jag ska kalla härligheten? Helt enkelt: för direkt förtärande supergod och saftig kaka – med framförhållning och något dygns tålamod mer brownie. Oavsett hur man väljer att njuta av denna godsak var alla vi testsmakare rörande överens om en sak: galet god!

chokladkakapp2

PROTEINBROWNIE // CHOKLADKAKA

 • 170g tjock yoghurt eller kvarg
 • 1/2 dl mjölk
 • 1 ägg
 • 100g äppelmos
 • 40g kakao
 • 40g vassle med chokladsmak
 • 25g havregryn
 • 1/2 tsk bakpulver
 • 1/2 tsk bikarbonat
 • 1 dl sötströ

Bästa grejen med den här kakan är hur du gör den – du bara slänger ner allt i en mixer och kör. Mix mix till helt slätt, över i en form (jag använder en silikonform i storleken ”normal brödform”, om ni förstår vad jag menar? Köpte min form på TGR för 40:- eller något) och grädda i 25 minuter på 190 grader.

Du kanske gillar

10 Kommentarer

 • Svara
  Jessica
  31 mars, 2015 at 07:30

  Ser ju helt fantastiskt gott ut. Kan man byta ut proteinpulvret mot något annat? Typ mer kakao eller så?

 • Svara
  Jessica
  31 mars, 2015 at 07:30

  Ser ju helt fantastiskt gott ut. Kan man byta ut proteinpulvret mot något annat? Typ mer kakao eller så?

 • Svara
  sandra
  1 april, 2015 at 13:07

  Denna ska prövas! Fick precis hem mitt proteinpulver med chokladsmak ;).

 • Svara
  sandra
  1 april, 2015 at 13:07

  Denna ska prövas! Fick precis hem mitt proteinpulver med chokladsmak ;).

 • Svara
  Anna
  3 april, 2015 at 01:07

  Min var fortfarande bara en kletig seg liten smet efter 45 min och stelnade knappt efter ett dygn :c Vet inte riktigt vad jag kan ha gjort fel

  • Svara
   roethlisberger
   3 april, 2015 at 08:19

   hm, ja jag vet inte riktigt.. :/ jag skulle låta den stå inne lite längre i så fall, men kan inte svara på ”varför” tyvärr

   • Svara
    Anna
    3 april, 2015 at 14:06

    Okej tack 🙂 Får försöka igen! Smeten jag smakade innan var mumma iallafall 😀

 • Svara
  Anna
  3 april, 2015 at 01:07

  Min var fortfarande bara en kletig seg liten smet efter 45 min och stelnade knappt efter ett dygn :c Vet inte riktigt vad jag kan ha gjort fel

  • Svara
   roethlisberger
   3 april, 2015 at 08:19

   hm, ja jag vet inte riktigt.. :/ jag skulle låta den stå inne lite längre i så fall, men kan inte svara på ”varför” tyvärr

   • Svara
    Anna
    3 april, 2015 at 14:06

    Okej tack 🙂 Får försöka igen! Smeten jag smakade innan var mumma iallafall 😀

Lämna ett svar