Efterrätt och gotte GLASS Kost Mellis & Kvällis PROTEINBAK Recept Vardagsuppdatering

Drömgod & krämig chokladglass – ny favvo!

Det här, kompisar, är ett sådant där recept jag kommer länka tillbaka till när årssammanfattningar skrivs och de bästa recepten listas. Det här, är ett sådant där recept vars ingredienser man helst berättar om för eventuella provsmakare först efter intagande. Det här är ett kalasfint recept som jag är så pepp på att dela med er, och jag hoppas verkligen ni testar själva för det är verkligen grymt!

Det var när jag packade inför Tyskland- och Schweiztrippen som jag hittade en av alla lappar jag skrivit receptidéer på. Eller ja, jag hade skrivit ”glass på kikärtor”, inget mer. Jag vet ärligt talat inte riktigt hur jag tänkte när jag skrev lappen, men när jag nu hittade den avbröt jag packningen och ställde mig och gjorde glass. Såklart. På kikärtor. Med chokladsmak, såklart.

kikartsglass1

Viktigt här, är att ta sig tiden att skala kikärtorna. Ni vet, få bort den där ”hinnan” runtom (som säkert heter något annat än ”hinna” men jag hittar i skrivande stund inte ordet. Ni fattar nog vad jag menar). Jag menar i receptet alltså kokta kikärtor; koka själv eller köp tetra, spelar ingen roll (jag använde tetra). Men skölj noga, gärna flera gånger och som sagt – pilla bort hinnan/skalet. Kan inte nog betona det.

Utöver ovanstående detalj är det inga konstigheter – ner i en mixer och kör ba kör! Ingen glassmaskin behövs (men självklart går det jättebra att använda en, för att inte tala om snabbare).

Två portioner:

 • 150g sköljda, avrunna samt ”skalade” kikärtor
 • 60g vassle med chokladsmak (jag använder detta)
 • 3 msk kakao
 • 2 msk sötströ
 • 2 msk sirap (så som agave)
 • 1,5 dl mjölk
 • 1/4 tsk vaniljpulver

Mixa, häll i bunke och frys. Jag rörde runt så ofta jag kom ihåg. När glassen väl är helt fryst, bör du ta ut den sisådär tio minuter innan du vill äta. ALLTSÅ SÅ HIMLA GOD!!! Jag köpte kikärtor idag för att göra denna glass till familjen här nere imorgon. De är inte lika vana vid att ”Fanny alltid har något konstigt i allt hon gör”, så ska bli riktigt kul att höra deras omdöme för de väntar sig bli serverade en hederlig dessert.

Ni låter mig väl veta om ni testar, visst?! Imorgon kör jag på choklad/kaffe/karamel-smak, möjligheterna med denna glass är ju oändliga!

kikartsglass2UPDATE:

Kan man byta ut vasslet mot något?
Eftersom den frågan kom flera gånger i kommentarsfältet skriver jag ut det en gång här i inlägget också. Jag har inte testat. Jag använde vassle för det var vad jag ”med min erfarenhet” trodde skulle bli bäst. Det blev himla bra, så jag testade inte mer. Kanske testar jag med annat proteinpulver någon gång framöver, och då uppdaterar jag er såklart om resultatet! MEN jag har läst att vassle ska gå att byta ut mot ägg- eller biffprotein. Jag har alltså aldrig testat själv, men för de som inte tål vassle eller av annat skäl inte vill använda det kan ju ge ärt- eller biffprotein ett försök 🙂

 

Du kanske gillar

26 Kommentarer

 • Svara
  Katarina
  16 april, 2015 at 03:28

  Du är ett geni! Jag sparar receptet, tack!
  Ha en fin dag, kram!

  • Svara
   roethlisberger
   16 april, 2015 at 12:49

   Jag hoppas du provar också, blev helt paff själv över resultatet haha. Så krämigt och gott!

 • Svara
  Linda G
  16 april, 2015 at 11:22

  Tror du man slipper skala om man gör den med vita bönor istället?

  • Svara
   roethlisberger
   16 april, 2015 at 12:40

   Det är bara 150g kikärtor, tar inte många minuter. Har ej testat med vita bönor och det av ett skäl; tror det blir annorlunda och såhär (m just kikärtor) tror jag ger bäst resultat

 • Svara
  Maria
  16 april, 2015 at 15:57

  Hej! Om man inte använder vassle vad kan man istället använda? Tänkte eftersom väldigt många av dina recept innehåller det gäller det inte bara detta recept!:)

  • Svara
   roethlisberger
   21 april, 2015 at 12:13

   Jag kan ju inte garantera lika lyckat resultat, då jag skriver hur JAG gjorde och det är vad jag kan stå för rent smakmässigt. MEN man ”ska” kunna byta ut vassle mot ägg- eller biff-protein. Har jag läst, men inte testat själv alltså. 🙂

 • Svara
  Liselott
  17 april, 2015 at 09:14

  Haha vad roligt att jag också undrade om det går att byta ut mot vita bönor istället så att man ”slipper” skala kikärtorna…. men som du så klokt poängterade så är det bara 150 gram och borde gå fort. Jag tänker emellertid testa med båda (någon gång i den där avlägsna framtiden när jag har tid, you know?) och se hur det blir! Tack så mycket för receptet. Ser DÖGOTT ut! 😀

  • Svara
   roethlisberger
   21 april, 2015 at 12:14

   Haha, ja FAKTISKT 150g är inte mycket och vem vet vita bönor kanske funkar det har jag inte testat – kikärtor däremot blev SKITBRA så varför ändra ett vinnande koncept liksom.. 😉 Glöm nu inte bort detta recept bland de sparade, utan teeeesta! 😀 kram!

 • Svara
  Liselott
  17 april, 2015 at 09:19

  Något jag har funderat på, förresten, och inte hittat något riktigt bra svar på, är vad det gör för skillnad på att använda flytande sötning (som sirap/honung/agave) jämfört med ”fast” (socker/sötströ) i ett recept? Blir det skillnad i konsistens, smak, fudge-het…?

  Vet att du har poängterat vikten av att inte byta ut flytande sötning mot fast sötning (i kakor etc) så jag undrar bara vad dess ”key-function” är, om du förstår vad jag menar haha 😉

 • Svara
  Lotten
  18 april, 2015 at 10:33

  Verkligen spännande glass! Testade (utan vassle), blev jättegott men lite grynigt. Skulle jag mixa ännu mer eller är det svårt att få smeten helt slät?

  • Svara
   roethlisberger
   21 april, 2015 at 10:22

   Jag mixar helt enkelt tills smeten är SLÄT, så ja det kan ha varit lite för lite ”mixande”, men framför allt blir ju resultaten annorlunda om man tar bort en av huvudingredienserna (vassle)… böt du ut eller skippade helt? För som sagt, resultatet blir givetvis INTE detsamma utan vassle, är liksom en av basingredienserna i detta recept 😉

   • Svara
    Lotten
    21 april, 2015 at 12:01

    Okej ska mixa längre nästa gång! Skippade bara vassle, mjölkallergi i familjen. Visste inte riktigt vad som skulle kunnat ersätta det? Gott blev det iallafall hursomhelst 😀

    • Svara
     roethlisberger
     21 april, 2015 at 12:15

     Jaha ja då förstår jag konsistens-bekrymmret 😉 Jag har inte testat själv, men vassle ska gå att byta ut mot ägg- eller biffprotein… värt att prova om man inte tål vassle. (skulle nog köra på ägg, men någon riktigt god smak!) Fint att det blev så bra ändå! 😀

     • Lotten
      21 april, 2015 at 15:52

      Tack för tipset, får göra ett nytt experiment 🙂

 • Svara
  Elsa
  18 april, 2015 at 16:48

  Åh vad spännande recept, måste testa! Undrar också om man kan byta ut vasslet mot något annat och vad som är anledningen till att man måste skala kikärtorna? Alltså vad blir ”felet” om man inte gör det? 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   21 april, 2015 at 12:17

   Vassle ska gå att byt amot ägg- eller biffprotein, men har inte testat själv så prova på egen risk 😉
   Ja alltså ”skinnet” på kikärtorna glider ju lite av av sig själv, för det första, så värst bökigt är det faktiskt inte. Men sedan tar jag bort det för att utesluta ev ”smakrester” av just kikärtor – en vill ju inte ha SMAKEN av dem när det är glass en gör, bara konsistensen och innehållet!

 • Svara
  Uppochhoppa
  20 april, 2015 at 09:50

  Off topic, men jäklarns vad snygg den nya headern blev! YAY! och dina bilder får full uppmärksamhet, heja ny design!

  • Svara
   roethlisberger
   21 april, 2015 at 10:20

   Vad kul att du tycker det blev fint, jag gillar nya designen massa massa! Precis så stilrent men ändå annorlunda som jag önskat 😀

 • Svara
  Tanja
  20 april, 2015 at 11:15

  Håller med, attans va snyggt detta är! Wiiihoooo! 😀

  • Svara
   roethlisberger
   21 april, 2015 at 12:17

   Tusen tack, är också toknöjd! 😀

 • Svara
  Frida
  21 april, 2015 at 09:42

  Nu har jag provat! Jag har ett vassle med chokladsmak (Whey 80) som jag tycker smakar blä och den smaken tog överhanden. Men konsistensen blev jättebra! Gjorde en chiasylt med hallon och åt till, det passade super ihop. Har du tips på andra smaksättningar, hur gör du för att få caramelsmak tillexempel?
  Håller för övrigt med Sofia om designen, den nya är verkligen fin! Känns väldigt proffsig:)

 • Svara
  Lisa
  9 maj, 2015 at 13:11

  Du är helt fantastisk! Blir aldrig besviken när jag provar dina recept 🙂 Jag gjorde en sats av den här glassen med mintchoklad-vassle (star nutrition whey-80). JEEEZ mina smaklökar sjunger halleluja!

  • Svara
   roethlisberger
   9 maj, 2015 at 13:15

   Haha åh tack snälla! Visst är denna glass galet god?! Gjort den typ tio gånger sedan jag la upp receptet 😛

 • Svara
  Elsa
  16 maj, 2015 at 14:03

  Gjorde en variant på denna igår utan proteinpulver och la till lite annat smått och gott istället. Blev toppen! Kul med kikärtor i glass 😉

 • Svara
  Linnea
  10 juli, 2015 at 15:35

  Sweet Jesus vilken underbart god glass!! Jag gjorde min i glassmaskin och resultatet helt strålande. Hade ingen vassle hemma men tog tre äggvitor och lite kvarg. Funkade toppen. Tack Fanny för inspiration och en fantastisk blogg!!

 • Svara
  Katarina
  13 september, 2015 at 17:23

  Testade detta recept idag. Fantastiskt gott!!

Lämna ett svar