BARS & RUTOR Efterrätt och gotte Inspiration och pepp Kost Mellis & Kvällis Recept Vardagsuppdatering

Banan-energybars med kokos & kola

Bloglovin är en så himlans bra grej alltså. Förutom att en kan följa favoritbloggarna och på så vis aldrig missa några intressanta inlägg, så gillar jag att kolla på ”upptäck”-sidan för ny inspo. Ibland halkar en in på en blogg som leder till en annan som leder till en tredje.. och vips! så har en plötsligt en ny favvo att följa.

Eller, så hittar en kanske ett recept att testa. Som en sedan visst gör om en hel del, och kvar från originalreceptet är typ.. två ingredienser. Det är så det brukar gå när jag ska följa recept, och det var så det gick idag. Jag såg ett recept på havrebars hos Amanda för någon vecka sedan, och det var innehållet av banan som lockade mig då, eftersom jag köpt på mig några kilo ekobananer på extrapris, som jag inte riktigt visste vad jag skulle göra med…

Jag ville dock göra något ”roligare” än bara banan+havre toppat med mosade bär. Så, det gjorde jag.banankokoskola1

Som ni kanske vet vid det här laget är jag ett stort fan av salt kola, och förutom att salt kola passar till det mesta, så passar det liksom extra bra till söta saker. Som banan, för riktigt mogna, brunprickiga bananer är söta.

Så, vad får man om man kombinerar söt banan och salt kola med både hela havregryn och havremjöl + krispig kokos? Jo, man får dessa bars. Banan-energybars med kokos och kola. Enkla, är de också. Så många win här alltså. Bara win-win-win.banankokoskola2

Bas:

 • 1 normalstor banan (116g vägde min, utan skal) – väldigt mogen (aka brunprickig)
 • 50g havregryn
 • 50g havremjöl
 • 1/2 tsk bikarbonat
 • 1/3 tsk vaniljpulver
 • 4 msk kokosflingor
 • 2 msk agave

Kola

 • 11 färska dadlar (de som heter ”juicy”, de ska vara väldigt mjuka!)
 • 3 msk kokosmjölk
 • 1/3-1/2 tsk salt (beroende på hur salt du vill ha den)

Gör såhär:

 1. Börja med kolan; kärna ur dadlarna (och ”skala” dem gärna – är de färska får man lätt av det lite mörkare ”skalet/skinnet”. Inte nödvändigt men kolan blir lenare och ljusare i färgen) och lägg i en skål. Mosa med en gaffel till en geggig kola, tillsätt kokosmjölk och salta efter smak. Ställ åt sidan.
 2. Sätt ugnen på 175 grader och lägg ett bakplåtspapper i botten av en liten ugnsform (15×15 cm)
 3. Med en gaffel, mosa bananen i en skål, ställ sedan åt sidan.
 4. Blanda havregryn, havremjöl, bikarbonat, salt, vaniljpulver och 3 msk kokosflingor i en bunke. Spara alltså 1 msk kokosflingor till senare.
 5. Rör ner mosad banan och agave i den torra blandningen och ”gegga ihop” tills allt är blandat.
 6. Tryck ut 3/4 av basen i ugnsformen. Tillsätt nu den sista matskeden kokosflingor till resterande bas.
 7. Bre kolan över botten, och smula slutligen den sista banan/havre-degen på toppen.
 8. Grädda i ca 30 minuter tills smulet på toppen fått en gyllene färg. Låt svalna, skär i bitar. Förvara i kylen.

Och mig kan man såklart också följa på bloglovinHÄR.

Du kanske gillar

10 Kommentarer

 • Svara
  Mari
  29 april, 2015 at 17:05

  Oj oj oj !! Jag dör så gott 🙂

 • Svara
  Sara
  29 april, 2015 at 18:02

  Hej Fanny! Jag minns att du någon gång skrivit om hur din kropp (någon kroppsdel i taget) kunde domna bort när du tränade? Jag känner nu igen mig i det. Det är rättså nytt och därför väldigt obehagligt.. Kan känna hur mina ben/fötter börjar sticka när jag står på löpbandet. Har du kollat upp det? Vet du något som kan hjälpa eller gick det över av sig själv? Berätta gärna, jag blir orolig…

  • Svara
   roethlisberger
   2 maj, 2015 at 04:21

   Hej Sara! Ja, för mig var det inte bara på gymmet utan i tid och otid även ”till vardags”, som när jag satt och jobbade vid datorn, låg i sängen, satt och åt.. skitjobbigt och rätt läskigt som sagt. Men jag googlade en del och fick många bra tips i kommentarsfältet. Det jag gjorde var att börja ta ZMA (kosttillskott bestående av vitaminerna och mineralerna zink, magnesium och vitamin B6) och faktum är att bortdomningarna försvann direkt! Nu kan ju problem likt dessa uppstå av olika skäl, men för mig gjorde alltså ZMA susen 🙂
   Sen blev det som det så ofta blir med mig – efter någon vecka när allt liksom var som vanligt glömde jag av att ta tabletterna och tar således inte ZMA nu längre. Kommer problemen med domningar tillbaka börjar jag igen.

 • Svara
  Lisa - bloggare hos fitnessguru
  29 april, 2015 at 20:57

  Ser jättegoda ut! Hur många bars blir det av detta recept? 🙂

  Bloggare hos fitnessguru & recensent av hälsoprodukter, kika in:
  http://llisahedman.fitnessguru.com

  • Svara
   roethlisberger
   1 maj, 2015 at 21:14

   Härligt att de ser lockande ut! De smakade jättebra också 🙂 4-6 rätt små rutor får man av detta recept.

 • Svara
  Kourtney
  30 april, 2015 at 06:32

  Jag brukar också läsa Amandas blogg och har gjort det ganska länge! Härlig inspiration, precis som din blogg! =)

 • Svara
  Karin FitnessochHälsa
  1 maj, 2015 at 19:17

  Galet goda ser de ut! Visst är banan bra till det mesta?!!

  • Svara
   roethlisberger
   1 maj, 2015 at 21:13

   Haha jag är egentligen inte jättestort fan av banan, faktiskt. Tycker det tar över smaken så himlans. Men när vad-man-nu-gör ändå SKA smaka typ bara banan, då tycker jag det är grymt! Men typ chokladpudding osv.. blir ju bananpudding med smak av choklad, typ? 😛 Sett som sötning och konsistens-givare dock, diggar jag såklart banan! (och ja, de här var galet goda!)

 • Svara
  Ellen
  6 maj, 2015 at 17:46

  Åh jisses, min mage fysiskt knorrade till när jag läste det här receptet HAHA! Måste testa!

 • Svara
  Johanna
  9 maj, 2015 at 14:01

  HerreJisses va goda dom var!!
  Superenkla men sååå goda!
  Blir lördagsgodis idag!

Lämna ett svar