kitchenstories Kost LUNCH & MIDDAG Okategorierat Recept

Pizza på blomkålsbotten

Pizza gjord på blomkålsbotten. Efter att ha testat ett par olika recept genom åren, varav cirka noll har imponerat på mig, så fick jag igår till en egen variant som jag faktiskt gillade. Det är främst två saker jag noterat är avgörande när en gör pizzabotten på blomkål:

 1. micra ordentligt, minst 5-6 minuter (längre om större mängd)
 2. krama ur vätskan lika ordentligt, helst flera gånger

To State the obvious: vill du ha en pizza som på alla sätt och vis är precis som den du köper på favvo-pizzerian, rekommenderar jag dig att gå direkt till favvo-pizzerian. Ingen blomkålspizza i världen kommer vara precis som den, så är det bara.

BP4BP3

Att min pizza jag åt till lunch igår inte smakade precis som pizzan från pizzerian betyder ju dock absolut inte att den inte var väldigt god, för det var den! Toppingen fick bli vad jag hade till hands; hemgjord paprika-cream cheese, nektarin, krämig balsamico och på det en fin avokadoros.

För en gångs skull kom jag ihåg att dokumentera stegen för att kunna visa er hur jag gjorde:

1: såhär ska blomkålen se ut efter ett par varv i matberedare (rivjärn funkar lika bra, det är bara lite bökigare och mer tidskrävande)BP

Efter några minuter i micron (+någon minuts tid att svalna en gnutta) kramar en ur vätska. Jag har ingen sådan där smidig silduk/nötmjölkspåse eller vad det heter så jag letade fram en tunnare kökshandduk, det funkade kanon!BP0

En kan naturligtvis smaksätta lite hur en vill, jag körde på klassiska ”pizzasmaker” igår; oregano och kryddmixen Garlic & Herb från Mrs. Dash (aaokej kanske inte jätteklassiskt..)
BP1

Jag gräddade min pizza på min bakmatta i silikon. Köpt på Ikea (finns fortfarande) och flitigt använd i det här hemmet, skitbra grej att ha!
BP2

BLOMKÅLSPIZZABOTTEN

[ receptet är för 1 person / 1 liten pizza ]

 • 300g blomkål (färsk)
 • 1 ägg
 • 1 msk näringsjäst
 • 2 msk mandelmjöl
 • 1/4 tsk salt
 • 1/2 tsk oregano
 • 1/2 tsk Mrs. Dash Garlic & Herb

Gör såhär:

 1. Sätt ugnen på 200 grader och låt en plåt stå inne under tiden, så den också blir varm.
 2. Kör blomkålen i matberedare till ett fint mjöl. Har du ingen matberedare kan du riva på ett rivjärn. Mixa inte, då kan du lätt råka få blomkålspuré istället för finriven blomkål… Lägg i en skål, täck över och micra på full effekt i 5-6 minuter.
 3. Låt svalna en aning och lägg sedan den micrade blomkålen i en handduk (gärna en riktigt tunn) och krama ur så mycket vätska som möjligt. Jag ”kramade i omgångar”, för att varje gång få ur ytterligare lite vätska.
 4. Flytta över den urkramade blomkålen i en bunke och tillsätt ägg, näringsjäst, mandelmjöl och kryddor. Arbeta ihop till en deg.
 5. Ta ut den uppvärmda plåten ur ugnen och lägg på ett bakplåtspapper. Forma en lagom stor botten i whatever-form-du-önskar din pizza och grädda i ca 10 minuter. Med hjälp av en stekspade, vänd botten och grädda ytterligare 5-10 minuter.
 6. Ta ut botten, toppa med valfri topping och grädda tills pizzan fått fin färg.

Såhär toppade jag min pizza:

 • Hemgjord paprika cream cheese: jag lät 250g keso rinna av i ett durkslag innan jag mixade den till en slät, tjock smet och rörde ner 1 matsked krossade torkade paprika snacks (från Kung Markatta, finns i vanliga livsmedelsbutiker).
 • 1 nektarin skuren i skivor
 • krämig balsamico ringlad på toppen
 • avokadoros (efter gräddning)

BP5

5 fem pizzor ur arkivet:

Du kanske gillar

1 Kommentar

Lämna ett svar