Efterrätt och gotte Inspiration och pepp Kost Mellis & Kvällis Recept TÅRTOR & KLADDKAKOR Vardagsuppdatering

Äpple- & Kanelbullskladdkaka

När jag i lördags hade lite vänner över för grillning och trevligt umgänge, gjorde jag såklart en kaka att servera framåt natten. Det var nämligen först efter midnatt vi smält den festliga middagen som bestått av bland annat av hamburgare, entrecote, halloumi, klyftpotatis, såser, sallader, ostar, osv osv osv – fyra träningskompisar kan sin mat och det där med att äta gott, ni vet 😉

Jag velade in i det sista om vad jag skulle göra för gott till efterrätt; vilken av mina gamla favoriter jag skulle bjuda på. Men, när jag inte kunde bestämma mig så blev det tillslut så att jag istället höftade fram en ny kaka och helt enkelt höll tummar och tår för att den skulle smaka bra när den väl ställdes på bordet och mina gäster högg in.

Vi var fyra personer och vi åt upp nästan hela kakan. En liten liten bit, kanske 1 normal portion, blev kvar och den ville faktiskt en av mina gäster ta med hem. Så det fick han, såklart! Tydligen blev den biten en fin post-workout/kvällsfika igår, såg jag på hans instagram;appelkladd2

Även om jag alltså improviserade och hoppades på det bästa när denna kaka skapades, så skrev jag upp hur jag gjorde. Något har en väl lärt sig efter alla gånger spontana hittepå blivit bra och receptet glömts bort utan anteckningar… Att ta bra bilder med kameran, glömde jag däremot helt. Men, eftersom den här kakan blev så himlans god vill jag ändå ge er receptet, och hoppas att ni har överseende med iphonebilderna denna gång.

Äpple- & Kanelbullskladdkaka
1 stor form, 24 cm

  • 90g kokosolja
  • 80g (≈2 dl) mandelmjöl
  • 50g (≈1 dl) vassle med kanelbullssmak (jag använde detta från sisu nutrition)
  • 2 ägg
  • 1,5 dl strösocker, eller sötningsströ som mäter lika
  • 2 normalstora äpplen
  • ”en dutt” vaniljpulver (kanske 1/4 tsk?)
  • kanel (jag måttade ej – men mycket! Smaka av)
  • en liten liiiten nypa salt

+ kokosolja & mandelmjöl att fetta och bröa formen med

Gör såhär:

  1. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform. Fetta (kokosolja) och bröa (mandelmjöl), ställ åt sidan.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Smält kokosoljan och ställ åt sidan att svalna en gnutta.
  4. Vispa ihop ägg och socker/sötningsströ.
  5. Rör ner svalnad kokosolja, mandelmjöl, vassle och vaniljpulver i ägg/socker-vispet.
  6. Riv ner äpplen, ös på med kanel efter smak och rör ihop.
  7. Ner i formen och grädda i ca 25-30 minuter, beroende på hur kladdig du önskar din kaka. Håll koll på färgen och lägg eventuellt över folie mot slutet för att inte få en bränd yta.

Fredrik, vännen som alltså ville ha med sista biten kaka i doggybag, sa att den nästan smakade ännu bättre igår än i lördags. Så var inte rädd att ta ut den efter 25 minuter (det gjorde jag) när den fortfarande är relativt ”kladdig”, för att sedan låta den svalna helt och slutligen ”stå till sig” i kylen över en natt eller två. Servera kakan med vanilj-”någonting”, så som vaniljglass, vaniljkvarg eller tjock, härlig vaniljsås.

Kladdkaka, äppelkaka och kanelbulle… Tre himla goda grejer i en och samma kaka – mums!appelkladd1

Du kanske gillar

8 Kommentarer

  • Svara
    Cecilia
    20 maj, 2015 at 11:32

    Hej Fanny!

    Denna fråga hör egentligen inte till inlägget men ställer den ändå 🙂 Efter att ha hört dig prata så gott om trendyfoodnordic.com så la jag en beställning där den 9 maj och har ännu inte fått något ifrån dom. Jag undrar om du vet hur lång deras leveranstid är då du beställt därifrån? Mejlat dom men inte fått något svar, är lite orolig då pengarna drogs direkt och hör inget ifrån dom. Förövrigt så tack för en sån dundersuccé till blogg!

    //Cecilia

    • Svara
      roethlisberger
      22 maj, 2015 at 12:10

      Hej Cecilia,
      Tusen tack för din kommentar, kul att du gillar bloggen! 🙂
      Jag snackade med grabbarna som driver TFN och du är välkommen att maila Alex direkt, hans mail är [ alex@trendyfoodnordic.com ]
      Hoppas du får dina grejer snart, de är verkligen suupergooa, hihi. Kram!

      • Svara
        Cecilia
        22 maj, 2015 at 14:06

        Tack så jättemycket för svar, det ska jag göra! Och att du tog dig tiden och kontakta dom!! Ha en superbra helg 😀
        Kraaaaam

        • Svara
          roethlisberger
          22 maj, 2015 at 14:25

          Inga problem 🙂 hoppas som sagt att du får hem det du beställt snart, så himla härliga grejer!
          Tack detsamma, kram!

  • Svara
    Cecilia
    20 maj, 2015 at 11:32

    Hej Fanny!

    Denna fråga hör egentligen inte till inlägget men ställer den ändå 🙂 Efter att ha hört dig prata så gott om trendyfoodnordic.com så la jag en beställning där den 9 maj och har ännu inte fått något ifrån dom. Jag undrar om du vet hur lång deras leveranstid är då du beställt därifrån? Mejlat dom men inte fått något svar, är lite orolig då pengarna drogs direkt och hör inget ifrån dom. Förövrigt så tack för en sån dundersuccé till blogg!

    //Cecilia

    • Svara
      roethlisberger
      22 maj, 2015 at 12:10

      Hej Cecilia,
      Tusen tack för din kommentar, kul att du gillar bloggen! 🙂
      Jag snackade med grabbarna som driver TFN och du är välkommen att maila Alex direkt, hans mail är [ alex@trendyfoodnordic.com ]
      Hoppas du får dina grejer snart, de är verkligen suupergooa, hihi. Kram!

      • Svara
        Cecilia
        22 maj, 2015 at 14:06

        Tack så jättemycket för svar, det ska jag göra! Och att du tog dig tiden och kontakta dom!! Ha en superbra helg 😀
        Kraaaaam

        • Svara
          roethlisberger
          22 maj, 2015 at 14:25

          Inga problem 🙂 hoppas som sagt att du får hem det du beställt snart, så himla härliga grejer!
          Tack detsamma, kram!

Lämna ett svar