Fem skäl för dig att spara detta recept:
- det är ett typiskt ”mixa ihop och skjutsa in i ugnen”-recept, det vill säga det går fort och är enkelt
- innehåller bara 9 ingredienser (varav 4 knappt räknas då de är salt, bakpulver, bikarbonat och vaniljpulver)
- en av ingredienserna är choklad (det borde i och för sig räcka som skäl, kan en tycka)
- man kan äta hela satsen till frukost om man önskar, näringsvärdena är nämligen kalasfina
- smeten smakar ljuvligt och går finfint att äta som den är! Man kan alltså säga att det är som två recept i ett; antingen gör man blondies, eller så tar man fram en sked och äter cookie dough. Eller så gör man blondies av halva smeten, och medan den gräddas i ugnen äter man resten som cookie dough… mmmhm!
Jag använde fiber sirap, sukrin gold och den nya chokladen från Nutri-Nick. Man kan om man vill använda kokossocker istället för sukrin, och givetvis vilken choklad man vill 🙂
Du behöver:
(6 blondies)
- 235g (1 tetra) kokta, sköljda och avrunna kikärtor
- 30g jordnötsmjöl [klick] +3 msk vatten // ELLER 4 msk jordnötssmör
- 40g (2 msk) fiber sirap gold [klick]
- 2 msk sukrin gold [klick]
- 1/4 tsk bakpulver
- 1/5 tsk bikarbonat
- 1/4 tsk vaniljpulver
- 1/4 tsk salt
- 20g choklad, hackad i små bitar [klick]
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader och lägg ett bakplåtspapper i botten av en ugnsform.
- Skölj kikärtorna noga, gärna flera gånger, och låt rinna av.
- Rör ihop jordnötsmjölet med vattnet så det får konsistensen av jordnötssmör (använder du vanligt jordnötssmör skippar du helt enkelt detta steg)
- Mixa ihop allt utom chokladen, förslagsvis i en bunke med stavmixer. När det är en helt slät smet, rör ner chokladen.
- Bre ut smeten i ugnsformen och jämna till med slickepotten/skeden du använder. Skjut in i ugnen och grädda i ca 20-25 minuter, den ska ha fått lite färg men det gör inget om den ser lite ofärdig ut.
- Låt svalna något innan du skär upp i bitar; ljummen är den ganska mjuk men riktigt god med tex en kula vaniljglass. Låter du den ”stå till sig” i kylen någon timme blir den fastare – som en brownie, fast blondie, helt enkelt!
4 Kommentarer
Linda Assarsson
22 juni, 2015 at 06:29Älskar att baka sådant som man lika gärna kan mumsa till frukost, då näringsvärdet i det är väldans bra 🙂
Gjorde en kladdkaka igår fylld av näring 🙂
Att den till på köpet var väldans god (som ju faktiskt är det viktigaste!!) kändes som en högvinst!
Chokladlycka liksom 🙂
http://lindaassarsson.blogg.se/2015/june/kladdkaksfika.html
Testa gärna, perfekta fikat i sommarsolen 🙂
Mia
22 juni, 2015 at 17:32tror du dessa går att frysa?? 😉
Liselott
24 juni, 2015 at 12:00Bakade dessa igår. Det är inte himla jättemycket kvar vid det här laget, om vi säger så. Galet goda!
roethlisberger
29 juni, 2015 at 13:37Haha det är väl så det ska vara, eller?!