Efterrätt och gotte Kost Mellis & Kvällis MJUKA KAKOR & MUFFINS Recept Vardagsuppdatering

Chokladmoussetårta med Chili, Honung & Mandel

Jag vet inte ens hur jag ska inleda det här inlägget. För vad är väl ord, när man har bilder som den här;

blackmousse4

Precis.

Vi firar sommarfredag med denna härligt chokladiga moussetårta, smaksatt med chili, honung och mandel. För det är ju en så himla fin kombo, där chilins hetta rundas av med smakrik akacia honung, och mandel dubbelt upp med både hela nötter i botten och mandelsmör i fyllningen.

Moussetårta må låta avancerat men den här skönheten är faktiskt väldigt enkelt och snabbgjord! Det är bara det där tålamodet då, när den ska stå till sig i frysen någon timme. Men den är värd det, verkligen, så värd det!

blackmousse2

Och en sak till – basen i fyllningen är svarta bönor. Joho! Om ni tycker det slagit slint helt i min kreativa hjärna nu och att mitt lekande med bönor i ungefär allt gått överstyr, vill jag i mitt försvar säga att idén att göra en mousse-tårta fick jag från David och Luise. Det är alltså det talangfulla paret bakom veggobloggen Green Kitchen Stories, samt författarna till böckerna Green Kitchen Stories och Green Kitchen Travels. Två böcker som sedan länge står på min önskelista till kökshyllan.

David och Luise gjorde tårtan med kaffe och hasselnötter, en annan grym smakkombination som säkerligen smakar ljuvligt i moussetårte-form. Då jag precis köpt en 70%-ig choklad med chili, tänkte jag att det var meant to be att den skulle användas till just den här tårtan. Eftersom jag tycker att chili+honung+mandel passar så utomordentligt fint ihop, fick det bli min version.

blackmousse1

Jag ändrade om proportionerna en aning, och gjorde min tårta i min minsta springform (från lagerhaus) och skulle säga att receptet ger 2-3 portioner. Använder du en ”normalstor” springform på ≈24cm borde det bli lagom att trippla receptet.

Botten:

 • 45g mandlar
 • 3 st mjuka, färska dadlar, urkärnade
 • 1 msk kakao
 • 1 tsk kokosolja utan smak
 • en nypa salt

Fyllning:

 • 70g kokta, väl sköljda och avrunna svarta bönor
 • 2 st mjuka, färska dadlar, urkärnade
 • 1 msk honung
 • 2 msk mjölk
 • 1 tsk kokosolja utan smak
 • 1 msk mandelsmör
 • 30g choklad 70% med chili

Gör såhär:

 1. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform.
 2. Börja med botten: mixa först nötterna till ett grovt mjöl/mandelhack. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa igen. Tryck ut i springformen och ställ in i frysen medan du gör fyllningen.
 3. Skölj bönorna noga, gärna flera gånger. Låt rinna av. Mixa sedan ihop bönorna med dadlar och honung.
 4. Värm mjölken försiktigt i en liten kastrull. Bryt chokladen i mindre bitar och rör ner i mjölken. När chokladen börjar smälta, ta kastrullen från värmen tillsätt kokosolja och mandelsmör. Fortsätt röra tills du har en jämn chokladsmet.
 5. Häll chokladsmeten över bönblandningen och mixa igen, tills du har en jämn och len fyllning.
 6. Häll fyllningen över botten och ställ in i frysen igen för att stelna, minst 2-3 timmar men den klarar sig fint i frysen i flera veckor.
 7. Ta ut ca 30 minuter innan servering och dekorera hur du vill, jag körde på hackade mandlar, riven choklad och chiliflakes.

blackmousse3

Du kanske gillar

8 Kommentarer

 • Svara
  Cissi
  3 juli, 2015 at 10:31

  Denna ska jag prova nästa vecka när semestern är igång!
  En snabb fråga – ikväll ska jag försöka bjuda min kille på lite veganska hälso-grejer som han vanligtvis HATAR, men med dina recept brukar det slinka ned. Hehe. Jag hinner ej handla efter jobbet men tänkte göra en hemmagjord glass. Vanligtvis gör man ju hälsoglass på frysta bananer, ärtor eller kikärtor. Bananglass har jag förätit mig lite på och ärtor/kikärtor har jag inte hemma.

  Tror du det funkar med svarta bönor eller vita bönor? Tillsammans med lite kokosgrädde, banan, och små bitar av nyttiga kladdkake-muffins jag bakade imorse? Tänker mig massa kakao i + muffinsbitar.. cookie dough.. kan det va nått tror du? Har du gjort glass på bönor?

 • Svara
  Cissi
  3 juli, 2015 at 10:31

  Denna ska jag prova nästa vecka när semestern är igång!
  En snabb fråga – ikväll ska jag försöka bjuda min kille på lite veganska hälso-grejer som han vanligtvis HATAR, men med dina recept brukar det slinka ned. Hehe. Jag hinner ej handla efter jobbet men tänkte göra en hemmagjord glass. Vanligtvis gör man ju hälsoglass på frysta bananer, ärtor eller kikärtor. Bananglass har jag förätit mig lite på och ärtor/kikärtor har jag inte hemma.

  Tror du det funkar med svarta bönor eller vita bönor? Tillsammans med lite kokosgrädde, banan, och små bitar av nyttiga kladdkake-muffins jag bakade imorse? Tänker mig massa kakao i + muffinsbitar.. cookie dough.. kan det va nått tror du? Har du gjort glass på bönor?

 • Svara
  Elsa
  14 augusti, 2015 at 12:51

  Ska testa baka denna goding 🙂 Ser ju helt fantastisk ut. Tycker dock att jag ser gojibär(?) i bottenlagret på dina bilder, men det står inte i receptet. Har du glömt att skriva ut det i receptet?

 • Svara
  Elsa
  14 augusti, 2015 at 12:51

  Ska testa baka denna goding 🙂 Ser ju helt fantastisk ut. Tycker dock att jag ser gojibär(?) i bottenlagret på dina bilder, men det står inte i receptet. Har du glömt att skriva ut det i receptet?

 • Svara
  Johanna Lund
  1 september, 2015 at 18:06

  Måste bara skriva och säga att detta blev så gott!! Alldeles underbar mousse konsistens och såå chokladigt mastig ? tack tack för receptet!! 😀

 • Svara
  Johanna Lund
  1 september, 2015 at 18:06

  Måste bara skriva och säga att detta blev så gott!! Alldeles underbar mousse konsistens och såå chokladigt mastig ? tack tack för receptet!! 😀

Lämna ett svar