BROWNIES & BLONDIES Efterrätt och gotte Kost Mellis & Kvällis Recept Vardagsuppdatering VEGAN

Fugdy Brownie Bites

När jag ändå öppnade både en chokladkaka med chili och en förpackning svarta bönor för att göra den här moussetårtan, så tänkte jag att jag fortsätter väl i samma spår och gör lite mer gott av resterande choklad/bönor! Helt enkelt. Så det gjorde jag. Närmare bestämt gjorde jag Brownie Bites. Bäst beskrivna som chokladiga, lagom ”fudgy” och löjligt enkla att göra – för att inte tala om hur enkla de är att äta.

Notera dock att dagen de görs, blir de först liksom lätta och fluffiga, alltså inte alls ”fudgy”. Jag fotade dem runt en timme efter gräddning, och när jag sedan tog en tugga blev jag för en sekund besviken över hur konsistensen inte alls vad jag tänkt mig trots att smaken var on spot… Så jag ställde in dem i kylen över natten och hoppades på det bästa.

Nästa dag var det som att smaka på en helt ny grej. ”Fudge”-idén jag haft från början fanns där plötsligt. Chokladsmaken var djupare. Jag blev helt till mig. Lät dem övernatta ytterligare en natt i kylen, och faktiskt, ännu godare tredje dagen! Ibland lönar sig tålamod, visar det sig.

browniebites

Varför just ”bites” och inte bara vanliga brownies, undrar ni kanske nu? Det ska jag svara på: smått är sött. Alla gillar grab-and-go-storlek på godsaker. Det är smidigt bara. Man behöver inte skära upp, och således inte heller skita ner varken tallrikar eller bestick. Men självklart kan man göra mer och annat format!

Jag har inte provat det själv ännu (det är dock planerat!) men jag är ganska himla jättesäker på att om man dubblar, eller kanske till och med tripplar, detta recept och häller smeten i en vanlig springform (sådan med löstagbara kanter med ≈20cm i diameter) och förlänger gräddtiden till runt 25-35 minuter, så lär man få en kalasgod kladdkake-liknande skapelse. Eller så dubblar man helt enkelt receptet och kör på en hederlig brownie att skära i bitar efter en natt i kylen.

Du behöver: (för 7 st ”brownie bites”)

 • 130g svarta bönor (kokta, väl sköljda och avrunna)
 • 1 stort ägg eller 1 litet + 1 extra äggvita
 • 1 msk kokosolja utan smak
 • 4 msk kakao
 • 4 msk av antingen kokossocker eller strösötning eller strösocker
 • 1/3 tsk vaniljpulver
 • 1/2 tsk bikarbonat
 • en nypa salt
 • 20g choklad 70% med chili (jag använde denna)

Gör såhär:

 1. Sätt ugnen på 175 grader och ställ 7 muffins formar på en plåt.
 2. Mixa ihop bönor (sköljda och avrunna) med ägg, kokosolja, kakao, valfri sötning, vaniljpulver, bikarbonat och salt.
 3. När du har en helt slät smet, flytta över den i en skål/bunke.
 4. Hacka chokladen och rör ner i smeten. Fördela smeten mellan de 7 muffinsformarna och grädda i ca 16 min.
 5. Låt svalna en halvtimme innan du tar dem ur formarna.
 6. LÅT STÅ I KYLEN MINST EN NATT. Alltså verkligen, det är värt det, jag lovar!

Vegan?
Byt ut ägget mot ett så kallat ”flaxegg” (såhär gör du ett sådant)

Vilken sötning?
Jag har som ni ser skrivit tre alternativ, och som ni också ser är måttet 4 msk oavsett vilken variant av sötning man väljer att använda – det viktiga är att det ska mäta som vanligt strösocker. Så kör inte på steviadroppar eller liknande, det blir helt annan volym och konsistens och framför allt: resultatet blir inte detsamma. Jag har gjort dessa ”bites” med både sukrin och kokossocker, och resultatet är ganska snarlikt även om kokossocker ger en lite ”rundare” smak med en hint av kola.

Du kanske gillar

2 Kommentarer

 • Svara
  Linda Assarsson
  10 juli, 2015 at 21:43

  Du är så himla duktig på detta med underbara bakverk som gör gott för kropp & knopp Fanny!!
  Jag inspireras en massa av dig!!

  Bakade en riktigt härlig kladdkaka idag som blev väldans mumsig 🙂
  http://lindaassarsson.blogg.se/2015/july/kladdkaka.html

  Älskar kombon gott för både kropp & knopp !!

 • Svara
  E
  11 juli, 2015 at 04:50

  Hej Fanny.
  Jag undrar varför du valde bikarbonat och inte bakpulver då bikarbonat lätt får en obehaglig bismak om det inte finns en syra i produkten som kan aktivera den :/

Lämna ett svar