Efterrätt och gotte kitchenstories Kost Mellis & Kvällis PROTEINBAK Recept SMÅKAKOR & KONDISBITAR Vardagsuppdatering

Väldigt chokladiga (och därmed väldigt goda) småkakor

Sammanfattningen av de här söta småkakorna lyder ungefär såhär: Prepare to be blown away av små, fullständigt ljuvliga, chokladbomber.

För de smakar mycket choklad. Inte übersöta, och verkligen inte ”småkake-torra”, utan någon slags blandning mellan tryffel och kaka, skulle man kunna säga. Jag menar, hur gott låter inte det?!

noflourchoco2

Ännu en gång var det hos Mike det började, då jag låångt bak i arkivet hos honom hittade ett frestande recept. Några grejer, som cornstarch och cream of tartar, hade jag inte hemma och jag ändrade om lite i proportionerna för att anpassa efter vad vad som fanns mitt köksskåp när baksuget slog till tidigt i förmiddags. De söta små chokladbomberna blev, inte helt oväntat, kanongoda!

Ingredienser: (16 kakor)

  • 2 små äggvitor (0,5dl // 48g)
  • en nypa salt
  • 7-8 droppar citronsaft
  • 55g florsötning, ca 1,5 dl (jag använder denna) eller helt vanligt florsocker
  • 0,5 dl + 1 msk kakao
  • 1/2 msk kokosmjöl
  • 25g vassle protein med chokladsmak (1 skopa)
  • 50 choklad
  • 2 msk kakao nibs

+ 1-2 extra matskedar florsötning/florsocker att rulla i

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Vispa upp äggvitorna till ett lätt skum. Tillsätt en nypa salt och droppa i citronsaft och vispa igen tills det blir ”toppigt”.
  3. Pö om pö, tillsätt florsötning och vispa till en marshmallow-liknande smet.
  4. I en annan skål, rör ihop kakao, kokosmjöl och vassle. Tillsätt blandningen i äggvispet och ”vänd ihop” med en slickepott.
  5. Smält chokladen försiktigt, låt svalna något och rör sedan ner den+kakao nibs i smeten. Det blir ganska direkt en rätt ”fast” konsistens på det hela så rör inte runt i all evighet utan bara se till att den smälta chokladen blandas in bra.
  6. Rulla till bollar och täck dem i florsötning/florsocker som du har i en liten skål. Sprid ut på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda i ugnen tills de börjar spricka lite på ytan, ca 10 minuter. Håll koll, de ska inte gräddas allt för länge!
  7. Låt kakorna svalna helt på galler och sen, ja sen äter du. Sen mmm:ar du dig genom alla 16 kakor och tänker att åh, choklad är verkligen världens bästa grej! För det är det ju.

noflourchoco1

Du kanske gillar

Inga kommentarer

    Lämna ett svar