Inspiration och pepp Kost Tankar om ting Uncategorized Vad vi borde prata om Vardagsuppdatering

och så var det det där med ekologiskt också ja…

eco1
Det där med att välja eko. Ibland blir jag helt snurrig av alla råd och riktlinjer och snack hit och dit. Eko? Fairtrade? Närodlat? Naturligt (?) ? Är det bättre? Är det bättre ibland – men andra gånger enbart ett dyrare alternativ? Hur fan vet man?!

Den här listan om varför man bör välja ekologiskt tycker jag är enkel, tydlig och bra. Funkar fint att visa de där som tycker att man är skitlöjlig som väljer eko (har ni inga sådana omkring er? Grattis! Jag har haft en hel drös och då varit den besvärliga och töntiga som ”går på” myter om miljö, gifter och djurhantering osvosv..)
eco2

Nu för tiden har de stora kedjorna allt bättre utbud, min favorit för att hitta eko till bra pris är hands down Willys. Sedan har både Ica och Coop bra serier med eko produkter, i varierande prisklass. Jag tycker det är lite klurigt, faktiskt, att veta vad man bör prioritera att handla eko. Jag har inte pengar i överflöd direkt och då får man välja sina strider, så som jag till exempel väljer ekologiska bananer, men köper ica basics kvarg. Jag skippar eko-ägg i butiken och plockar istället med mig ett par ägg från hönsgården hemma på min mammas gård..

Konserver är typisk grej jag försöker att alltid välja ekologiskt, för det skiljer väldigt få (om några alls) kronor från icke-eko och med sådana små insatser under en lång tid kan vi tillsammans påverka och göra skillnad. Det tror jag i alla fall. Hur tror och tänker du?
eco3

Du kanske gillar

8 Kommentarer

 • Svara
  Annie
  19 augusti, 2014 at 20:32

  Well – du vet väl redan. men jag tänker alltid eko och väljer det i alla fall jag kan. För månad som går blir jag mer och mer medveten om vad det icke ekologiska (varför skall det ens behöva heta ekologiskt? Det ör egentligen det som är som det varit från början innan alla gifter kom in i bilden!) gör med min kropp. Hur det påverkar mina hormoner och hur det kan påverka min kropps framtid.

  Innan valde jag också mina strider och valde eko på vissa saker och inte andra. Nu väljer jag det i absolut största möjliga utsträckning. Men idag kan jag också känna att jag har den ekonomiska möjligheten till det vilket jag inte hade för några år sedan. Att priset per kilo är dyrare gör det svårt för ungdomar, studenter mfl att välja.

  Lägre skatt på eko hade varit ett fantastiskt alternativ!

  • Svara
   roethlisberger
   19 augusti, 2014 at 22:03

   Håller helt med! Men jag tänker såhär; jag kanske äter EKO kyckling/fisk EN gång i veckan istället för TRE icke-eko, kör på bönor och annat ”billigt” istället. Blir samma peng, helt eko men jag väger upp det dyrare ”djuret” med att äta det mer sällan. Så kan man ju också göra 🙂 förstår du vad jag menar?

   • Svara
    Annie
    24 augusti, 2014 at 20:02

    Hihi, förstår precis hur du menar. Eko är mycket billigare nu än var det var för några år sedan. men vissa produkter (kött!) är fortfarande hutlöst dyra! Det borde vara lägre skatt på eko för att få fler att vilja och framförallt kunna välja det.
    Nu äter jag ju inte köttprodukter så vansinnigt ofta men de gånger vi väljer det är det eko hellre än att att välja två ickeeko precis som du säger.

    Önskar bara att staten kunde se det vi andra ser, att om man sänker skatten på en bra maten kanske det är fler som kan välja det och på så vis hjälps vi åt att bidra till en bättre värld – och det tjänar vi alla på i längden!

    And – I like the way you think 😉

 • Svara
  Josefine
  20 augusti, 2014 at 05:52

  Läs mer här: http://santoshasveganblogg.blogspot.se/p/ekomat-eller-ej.html. Kolla även fliken ”tungmetaller” och då framför allt kommentarsfältet.

  Där är en sammanställning av den vetenskapliga informationen som jag har samlat på mig under mina jobb som berört ämnet ekologiskt, framför allt ur ett odlingsperspektiv. I dagsläget jobbar jag med kontroll av ekologisk livsmedelsförädling… Oavsett – det är rent bluff att påstå att ekologiskt är fritt från gifter, för vad man då glömmer bort är att växterna själva producerar en rad ämnen som kan vara toxiska (giftiga), särskilt när de blir ”stressade”. Stressade växter försvarar sig genom att utsöndra ämnen som t.ex. tar död på insekter och svampar som försöker skada dem, och om de odlas på fel jord kan det hända att de tar upp ämnen som är direkt skadliga för oss (tungmetaller t.ex.). Det är dessutom inte rätt att säga att man vid ekoodling inte får använda bekämpningsmedel/växtskyddsmedel, för det FÅR man. Däremot får dessa inte vara kemiskt framställda. Ämnet är komplext, eftersom samma kemiska substans som är förbjuden inom ekoodling om den är kemiskt framställd, är helt OK att använda om substansen har extraherats ur en växt.

  Själv köper jag uteslutande eko när det gäller bananer (som jag dock inte äter, tycker inte om, men barnen och mannen gillar), eftersom det där används hysteriska mängder gifter vid odlingen och arbetarna inte har det särskilt bra. Även vindruvor föredrar jag som eko. Eftersom vi äter veganskt blir vi lite hänvisade till vad som finns på marknaden i fråga om specialprodukter – ibland finns bara eko, ibland bara konventionellt, och oftast väljer jag det som finns och är billigast. Vad gäller övrigt äter jag ju inte kött och mjölk, så där är det en ickefråga. För dem som äter kött kan jag bara krasst konstatera att även de djuren ska slaktas – och det är ingen upplyftande historia att läsa om hur slakten går till (blir lika beklämd varje gång jag går igenom en sådan kontrollrapport) – oavsett om djuren är ekologiskt eller konventionellt uppfödda.
  Kram!

 • Svara
  Fanny
  20 augusti, 2014 at 11:16

  Det är svårt det där att veta vad som är bäst. Undrar ofta om det tex är bäst med eko-paprikor från Turkiet eller konventionella från Holland? Annars tänker jag nog som Josefine ovan, att vissa varor köper jag eko mest med tanke på odlarna. Finns ju sådana fruktansvärda berättelser från banan, kaffe och kakao plantage. Det minsta man kan göra som rik i västvärlden, för ja i jämförelse så är nog nästan alla här ”rika”, är ju att stödja det som är minst dåligt iaf. Även om det säkert inte är jättebra arbetsvillkor alla gånger bara för att det är fairtrade eller krav. På träningslära.se finns det flera långa inlägg om ekologisk mat:http://traningslara.se/ekologiskt-och-krav-markt-bra-daligt-djur-miljo/

 • Svara
  Liselott
  20 augusti, 2014 at 12:07

  Såhär är det: jag är student. En himla ekonomisk student som klarar mig fint på CSN (som till största delen spenderas på mat eftersom det är så löjligt KUL att leka i köket) men som ändå inte har några stora summor att strö omkring mig, liksom. Så jag gör det jag kan och som känns rimligt, fastän det svider rejält i snål-muskeln när jag står där med mina ekologiska ägg och stirrar läääänge på de ”vanliga” äggen som bara-är-lite-billigare-men-ändå-billigare-och-åh-skärp-dig.

  Jag började med att bestämma tre varor som jag alltid skulle köpa ekologiskt. Alltid. Om de så stod och slängde de vanliga varorna efter mig när jag lämnade affären. Det var (och är) kaffe, ägg och choklad. Sedan köper jag andra eko-grejer när det är extrapris på sånt som jag ändå ska ha, eller när ekonomin tillåter det rent allmänt. Och prylarna med fina märkningar blir faktiskt alltfler i skafferiet. Himla sakta, men ändå säkert. Och jag känner mig nöjd med det lilla jag gör. För det är ändå mycket mer än ingenting.

  Tack så mycket för listan som du länkade!

 • Svara
  Frida
  20 augusti, 2014 at 16:32

  Jag köper helst eko men för också prioritera eftersom ekonmin inte är den bästa. Jag pratade med min moster om det här, hon är själv bonde, djurvän och har både djur och mycket odlingsmark. Hon köper inte ekologiskt kött och jag undrade varför. Hon sa att det inte är så stor skillnad på djurhållningen de ekologiska gårdarna och de vanliga eftersom lagstiftningen är så sträng i Sverige. Miljömässigt var eko inte heller automatisk bättre, för att ha en ekologisk gård går det åt mycket mer diesel till traktorerna ex.

 • Svara
  Sofia Smedman
  21 augusti, 2014 at 06:28

  Jag läser för tillfället schyssta bananer och det rekommenderar jag er andra att göra. Jag har bestämt mig för att börja med fair trade då jag tycker alla ska få arbeta under bra och hälsosamma förhållande. Sen köper jag ägg av min bror, när jag är där kan jag få med mig gurkor, paprikor och rabarber. På min balkong har jag tomater sen gör jag så gått jag kan beroende på ekonomin. Men som oftast väljer jag svenska produkter när det gäller frukt och grönt och kött framför ekologiska produkter som fraktats långt.

Lämna ett svar