Efterrätt och gotte Inspiration och pepp kitchenstories Kost MJUKA KAKOR & MUFFINS Recept Vardagsuppdatering

Födelsedagstårts-tankar och ett favoritrecept ur min ebok

God morgon! Redan fredag igen och schemat fortsatt välfyllt precis hela dagen här. Någon gång till kvällen, eller i värsta fall imorgon, hoppas jag hinna göra något gott att bjuda på till födelsedagsfika på söndag. Meeen, i skrivande stund har jag absolut ingen aning om vad för gott jag ska göra. 

Så alla förslag och idéer mottages tacksamt – vad skulle du bjuda på till födelsedagen? Ska jag köra på klassisk tårta, eller flera små sötsaker av olika slag? Kommentera gärna med önskningar, förslag eller tankar. Själv har jag inte ens haft tid eller ro att tänka på vad jag vill bjuda på, och än mindre skissa ett nytt recept. Som tack för hjälpen på förhand kommer här ett av mina absoluta favoritrecept ur min senaste ebok Everything Chocolate. En helt galet god Banan- & kolakaka med vitchoklad- & kola cream cheese-frosting.

För att ”födelsedagsfira” lite har jag denna vecka satt ner priset på alla mina 3 eböcker – till och med midnatt på söndag kostar de bara $8 (68kr) styck! Så är du sugen på mer härligheter likt denna tårta hittar du ”Everything Chocolate” här, min första bok ”Functional Sweets & Treats” här och min andra bok ”Roethlisberger Eats & Treats” här.

Nu vidare till tårtan!

banantartan1

Kaka:

 • 200g vita bönor (kokta och väl sköljda)
 • 1,5 dl mosad banan (140 g)
 • 2 ägg
 • 2 små äggvitor
 • 2 msk kokossocker
 • 2 msk kokossirap (jag använder denna)
 • 1/2 tsk vanilj pulver
 • 2,5 msk kokosmjöl
 • 2 msk kokosolja
 • 1/2 tsk bakpulver
 • 1 tsk bakpulver
 • en nypa salt

Kolasås:

 • 1 burk/tetra kokosmjölk (400 ml)
 • 2 msk agave sirap
 • en nypa salt

Frosting:

 • 100g färskost
 • 100g vit choklad
 • 1 dl kolasås (ovan)

Gör såhär:

 1. Sätt ugnen på 165 grader.
 2. Börja med tårtan; mixa bönor, mosade bananer, ägg, äggvitor, kokossocker och kokossirap till en slät smet.
 3. Tillsätt resterande ingredienser och mixa tills helt jämnt. Häll sedan smeten i den förberedda springformen och grädda i 35 minuter (använd teststicka).
 4. Gör kolasåsen; rör ihop kokosmjölk och agave i en liten kastrull. På medeltemperatur, värm upp tills det börjar bubbla försiktigt och låt sedan sjuda på låg värme i 1-2 timmar. Rör om då och då, oftare i slutet. När det har reducerats till en kola-konsistens, dra bort kastrullen från plattan och låt svalna helt.
 5. Frostingen; smält vit choklad och låt svalna något, rör sedan ihop med cream cheese och kolasås.
 6. Frosta kakan genom att först skära botten i två delar, bre på 1/3 av frostingen som mellanlager, lägg på den andra kakskivan. Frosta med resten av frostingen och servera tårtan direkt eller ställ in i kylen.

banantartan2

Du kanske gillar

8 Kommentarer

 • Svara
  Malin W (lillaconnie)
  21 augusti, 2015 at 13:08

  Men alltså.. HALLÅ.. Du är ett geni, ett geni Fanny :)! Blir lite dyrt för mig att kika in här, för jag vill testa alla recept, och varje gång måste jag shoppa något nytt i ingrediensväg, men bara roligt änd! Så det är ¨så värt det! Ha en härlig helg <3

 • Svara
  Fanny
  21 augusti, 2015 at 19:22

  Jag tycker flera små sötsaker är en toppen idé! Mycket roligare och godare att ha flera små att välja mellan, enda problemet är väl bestlutsångesten man får inför vilka man ska välja. 😉 Var på kalas en gång där en hade gjort minivarianter av typ chokladbollar, kanelbullar och så. det avr väldigt fint och bra då man fick plats med fler godsaker innan man drabbades sötchock. 🙂

 • Svara
  Tanja
  22 augusti, 2015 at 09:38

  Oooh GRATTIS i förskott! Angående förslag… jag är ju själv löjligt förtjust i bjudningar där det finns mycket olika saker att välja på, men i litet format. Så min röst hamnar på flera små sötsaker 😀

  Förresten, testade protein-muffins på Scitec’s pannkakspulver (kokos/vit choklad) och det vart ju löjligt gott. Fick ha inne dom lite längre men gaaaah, SÅ värt det. Kommer göras MÅNGA gånger här hemma!

 • Svara
  Linda Nehlin
  22 augusti, 2015 at 16:13

  Har befunnit mig på din blogg från och till nu över sommaren, hittade den för ett tag sen och den blev helt enkelt min (äta mat eller har 5 min över och har inget bättre för mig lektyr 🙂 Det har vart sjukt intressant att följa din resa eftersom jag nu sträckläst från början och nästan till slut( är inte helt ikapp än) och se hur du fångar och inspirerar läsaren bara genom att vara Fanny. Så härligt att se och hur långt du kommit och hur stark du är ( syftar då inte på dina biceps 😉 utan på din inre styrka och hur du lyckas förmedla den och ge till många av dina läsare.
  Har själv en väldigt brokig bakgrund och kommer från långa perioder av jojobantning och missbruk av mat, inte så att jag svält mig själv utan mer ” jag tycker synd om mig själv så jag får trycka i mig 1 kg godis idag” typ alltid. Och jag vet att psykisk ohälsa och hur man hanterar mat ( antingen du äter för mycket eller inte alls eller bara fel) i många fall går hand i hand vare sig man är medveten om det eller inte.
  Jag har som sagt en bakgrund med djupa depressioner och en reumatisk kropp som bråkar med mig dagligen, vilket gjorde att jag började leta alternativ och sakta ändra om min kost i förhoppning om mindre ajaj och bättre tillvaro. I januari i år vägde jag 90 kg och efter råd från sjukgymnast så tog jag mig i hampan och köpte ett gymkort, och för en gångs skull i mitt liv hade jag hittat rätt för jag fullkomligt älskade det, känna adrenalinet pumpa, musklerna bränna, svetten som lacka och fick linnet att se ut som man hade dränkt det i en vask. Idag väger jag 77 ish nåt och ja där e absolut kilo kvar men jag bantar inte ens… Jag äter bra mat största delen av tiden, ren mat, mat lagad från scratch men jag har inga förbud heller och vill jag äta choklad gör jag det ( för vem vill inte liksom) , vill jag beställa pizza så gör jag det. Jag kommer att komma dit jag vill oavsett. Jag är väldigt mycket starkare fysiskt och även om vågen inte rör sig så mycket så känner jag att byxorna jag köpte för 1 ½ månad sen sakta kasar nedåt ( det händer saker även om det inte syns på vågen) Glöm aldrig det ni som känner er frustrerade över vikt resultat.. Kasta ut vågen genom fönstret ( glöm inte titta så ingen befinner sig i skottlinjen först) 😉 Så… lång historia kort..
  Tack fina Fanny för att du är du och för allt du gör och delar med dig av utan att hymla eller försköna, det är precis vad den här världen behöver, och för alla våra killar och tjejer som kämpar för att hitta sin plats i samhället men blir matade med skönhetsideal och stressen över att följa normen ( för du måste ju göra som alla andra??) Och alla som kommer hit och läser .. fortsätt läsa för den här tjejen är så jä**a( tar jag i så jag måste censurera) klok och förnuftig och med hjärtat på helt rätt ställe.
  Och Fanny.. om du vid nåt tillfälle har en skit dag och självförtroendet har trillat ner i skorna.. bara läs alla fina kommentarer som dina följare har gett dig och kom ihåg att du är en klippa! Och nu önskar jag dig en riktigt härlig födelsedag med massa gottit ( muffins är ju så himla gott och kan varieras i det oändliga med frosting och sånt smaskigt ) och jag hoppas kunna ha gett dig tillbaka lite av allt du ger hela tiden 🙂
  Massa varma kramar / Linda

 • Svara
  Ida
  22 augusti, 2015 at 18:13

  Varför inte båda delarna? 🙂

 • Svara
  Ella
  17 september, 2015 at 18:21

  Åååh denna ska jag baka!! 😀 Hur många pers räcker denna till och hur stor form använder du? 🙂 Tack för en helt awesome blogg! 😀

 • Svara
  E
  20 september, 2016 at 12:23

  Hej!
  Sökte på din blogg (som jag hämtat mååånga recept från, älskar den!) i jakt på recept till födelsedagsfika och hittade denna tårta som verkar perfekt!

  Tänkte försöka mig på den men undrar nu, om du menar 1/2 tsk bikarbonat där det står bakpulver (står det 2 gånger i receptet, antar att det blivit fel). Vill gärna få rätt proportioner så tårtan blir bra…

  Hoppas på svar trots att inlägget är över ett år gammalt.

  Tack på förhand 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   22 september, 2016 at 13:18

   Hej! Tack för att du uppmärksammade mig på den här lilla missen! Det ska vara 1/2 tsk bikarbonat, såklart, precis som du misstänkte. Tack igen!

Lämna ett svar