Frågor och svar inspirationstories Träning Vardagsuppdatering

Q&A // träning

Tidigare i somras när jag frågade er vad ni ville läsa om kom det en del frågor, för att inte få ett megalångt inlägg delar jag upp dem lite och besvarar här tre av dem som är om träning. Har du någon fråga? Skriv den i kommentarsfältet här i detta inlägg!

Fansywenngarnsc

Sara frågar;
”Hej, förstår om du får mycket frågor om träningstips etc och det kanske är jobbigt, men tänkte jag måste fråga ändå. Tycker du har sjukt fin kropp och med tanke på dina tidigare mat-problem är du så himla imponerande (har själv en jobbig ätstörningshistoria bakom mig). Du är min främsta inspiration och så j*vla bad-ass. Tack för det. Nu till frågan; har tränat rumpan rätt intensivt ett tag nu och börjar se lite resultat; problemet är att jag inte får någon massa på sidan av skinkorna, om du förstår hur jag menar? Det är väldigt centrerat till mitten eller vad man ska säga. Hur gör man för att få den större på sidorna också?? Måste man köra squats/marklyft/etc? Till saken hör att jag dragits med ryggproblem (bäckenet närmare bestämt) väldigt länge och vill inte träna för mkt squats då jag får känningar i bäckenet av det. Marklyft har jag inte vågat mig på alls. Detta har lett till att jag nästan enbart tränar andra rump-övningar såsom höftlyft, glute kick backs, etc, dvs sånt som utförs på matta eller liggande för att inte belasta ryggen. Har du ngt tips att ge mig för att få större rumpa, mer volym mer jämnt fördelat, som inte innefattar för mkt squats /utfall/ etc (lite går dock bra!) Otroligt tacksam för svar! Du är bäst. Kramar och hälsningar”

Fanny svarar;
Hej Sara, först och främst tusen tack för de fina orden! Det gör mig ofantligt glad om jag kan inspirera (och att du beskriver mig som bad-ass tackar jag för, haha). Det är svårt för mig att svara på den här typen av frågor då jag inte vet mer om dina problem (med ryggen) men på rak arm är en övning jag tycker bränner fint i rumpan, och som skonar ryggen, pulserande squats i smithmaskin. Hanna Öberg har visat den på instagram -HÄR- och hos henne hittar man för övrigt många andra bra övningar.

Agnes frågar;
Hej! Jag skulle vilja ha tips på hur man håller igång träningen på semestern när man åker bort. Kanske ett pass med kroppsviktsövningar eller så? Eller ska man kanske bara skita i träningen en vecka? Kanske bara hålla igång med promenader?

Fanny svarar;
Själv ägnar jag mig ju egentligen bara åt en typ av träning; styrketräning. Det för att för mig är det vad som laddar mina batterier och låter mitt huvud vila. Styrketräningen är således något jag alltid prioriterar, oavsett om jag är hemma eller på resande fot, har mycket jobb eller gott om tid. Jag kollar upp möjligheterna för gym/träning innan jag åker någonstans, och finns de inte är jag ärligt talat inte den som kör tabata hemma eller går ut och springer ”bara för att” få träna. Det är ju inte att träna ”något” jag vill, utan jag vill göra det jag tycker är så fruktansvärt roligt. Dvs lyfta skrot. Kan jag inte det finns det massa andra saker jag kan och vill ägna mig åt, både hemma när jag känner att kroppen behöver vila, och på semestern om det är svårt att hitta ett gym. Så det är något jag tror löser sig själv lite; vill man bara ”hålla igång” med någon typ av fysisk aktivitet kan man hitta massa hemmapass på nätet eller instagram. Både Sofia och Emma vet jag har många övningstips och hela hemmatränings-program i arkiven.

kottbullenOvan ser ni mig göra en rörlighetsövningen ”Köttbullen” med pinne; hela tiden kontakt med magen och bålen, i startposition sträcker man pinnen ut över huvudet för att sedan dra den över sig, förbi knäna, helst hela vägen runt fötterna och in till knävecket. Sen tillbaka till startposition. Hela tiden med kontakt i magen.

A frågar;
Hej! Gillar din blogg supermkt men e rätt ny! Du verkar mest styrketräna men kanske har du koll på puls också? Jag köpte en rätt billig pulsklocka på apoteket för att testa om jag trivdes med den. De flesta artiklar jag läst säger att man inte ska ligga på max, utan helst typ 60-70% av maxpuls, eller ngt. Dock så visar min klocka 180 både när jag springer långsamt för att orka 5 km men också när jag springer snabbt i tabata-intervaller. Är inte supervältränad dvs. Måste jag sluta springa nu då eller är det okej att jag springer på (förmodad maxpuls) 180 slag flera ggr i veckan?

Fanny svarar;
Hej och välkommen A, kul att du gillar innehållet här i bloggen! Ärligt talat har jag rätt himla jätteliten koll på puls, vad som är ”normalt” och ”bra” och hur en bör ligga för olika syfte. Vågar därför inte uttala mig alls just där, men ställer mig väl främst frågan hur känns det när du springer? Oavsett vad klockan visar. Det låter ju onekligen som att klockan funkar sisådär i och med att den visar samma puls oavsett tempo och intensitet.. Kanske kan någon av er andra läsare svara när det gäller siffror och optimal puls? Men vad som är optimalt beror givetvis på syfte, som med allt annat.

Som sagt – har du någon fråga? Ställ den här nedan i kommentarsfältet 🙂

Du kanske gillar

6 Kommentarer

 • Svara
  Malin
  26 augusti, 2015 at 17:55

  Hej, Är en tjej på 18 år som försöker gå upp några kilo i vikt då jag är underviktig. Har lagt mer fokus på tung styrketräning och äter dessutom sjukt mycket mer mat men vågen rör sig ändå knappt ur fläcken. Är vegetarian sen ett år tillbaka, har du några tips hur jag kan gå upp i vikt/ tips på bra mat? kan en gainer va ett alternativ? vill helst äta så ”ren” mat som möjligt och undvika tillsatser och skräpmat.

 • Svara
  Malin
  26 augusti, 2015 at 17:55

  Hej, Är en tjej på 18 år som försöker gå upp några kilo i vikt då jag är underviktig. Har lagt mer fokus på tung styrketräning och äter dessutom sjukt mycket mer mat men vågen rör sig ändå knappt ur fläcken. Är vegetarian sen ett år tillbaka, har du några tips hur jag kan gå upp i vikt/ tips på bra mat? kan en gainer va ett alternativ? vill helst äta så ”ren” mat som möjligt och undvika tillsatser och skräpmat.

 • Svara
  Maja
  28 augusti, 2015 at 07:24

  Hej!
  Är en 14årig tjej som de senaste 3åren omedvetet haft problem med kosten. Man kan väl säga att det uppmärksammades isamband med att jag så fort jag tränar (fotboll, innebandy och gym) blir yr, illamående och helt orkeslös. Efter att det började hända kunde jag ibörjan inte äta alls, åt kanske 1dl fil om dagen i 3månader. Tog massa prover oså hos läkaren men inget visade något.. I perioder även nu så kan jag knappt äta känns som maten ska komma upp igen osv. Ibland går det inte att äta för att jag får sån ångest, alla mina vänner säger att jag är smal men känner mig allt annat än det. Mina föräldrar pushar mig alltid att äta mer oså men blir bara sur. Jag är trött på att ha ångest och blir yr illamående o allt annat, har du något tips på vad man kan gör åt saken.
  Btw hatar skolmaten..
  Förlåt om inlägget vart förvirrande men det är så jag är, förvirrad alltså.
  Kram

 • Svara
  Maja
  28 augusti, 2015 at 07:24

  Hej!
  Är en 14årig tjej som de senaste 3åren omedvetet haft problem med kosten. Man kan väl säga att det uppmärksammades isamband med att jag så fort jag tränar (fotboll, innebandy och gym) blir yr, illamående och helt orkeslös. Efter att det började hända kunde jag ibörjan inte äta alls, åt kanske 1dl fil om dagen i 3månader. Tog massa prover oså hos läkaren men inget visade något.. I perioder även nu så kan jag knappt äta känns som maten ska komma upp igen osv. Ibland går det inte att äta för att jag får sån ångest, alla mina vänner säger att jag är smal men känner mig allt annat än det. Mina föräldrar pushar mig alltid att äta mer oså men blir bara sur. Jag är trött på att ha ångest och blir yr illamående o allt annat, har du något tips på vad man kan gör åt saken.
  Btw hatar skolmaten..
  Förlåt om inlägget vart förvirrande men det är så jag är, förvirrad alltså.
  Kram

 • Svara
  I
  3 september, 2015 at 11:38

  Till kommentaren om puls: http://aktivtraning.se/traning/pulstraning/varfor-ar-min-puls-sa-hog citat av svar: ”Det är inget konstigt eller oroväckande med att din puls var så hög, även om du själv tyckte att ditt löptempo inte imponerade. Det finns inget generellt samband mellan löptempo och antalet pulsslag. En löpares puls beror alltid på vilken form han är i.
  Är formen relativt dålig stiger pulsen mer än vanligt, trots att det inte går särskilt snabbt. Men även när du är i bättre form, behöver det inte vara något konstigt med att springa ett femkilometerslopp med en puls på 90 procent. Det kommer de flesta upp i när de pressar sig. Din känsla av att pulsen snabbt stiger till över 80 procent av maxpulsen är inte heller förvånande.
  De flesta motionslöpare kommer att ha svårt att få ned pulsen mycket mer, utan att börja smålunka. Kolla också din pulsuträkning. Använd Karvonens formel om du vill ha ett funktionellt pulsvärde att referera till.”
  Om du inte känner dig utmattad eller sjuk så är det nog no need to worry!

 • Svara
  I
  3 september, 2015 at 11:38

  Till kommentaren om puls: http://aktivtraning.se/traning/pulstraning/varfor-ar-min-puls-sa-hog citat av svar: ”Det är inget konstigt eller oroväckande med att din puls var så hög, även om du själv tyckte att ditt löptempo inte imponerade. Det finns inget generellt samband mellan löptempo och antalet pulsslag. En löpares puls beror alltid på vilken form han är i.
  Är formen relativt dålig stiger pulsen mer än vanligt, trots att det inte går särskilt snabbt. Men även när du är i bättre form, behöver det inte vara något konstigt med att springa ett femkilometerslopp med en puls på 90 procent. Det kommer de flesta upp i när de pressar sig. Din känsla av att pulsen snabbt stiger till över 80 procent av maxpulsen är inte heller förvånande.
  De flesta motionslöpare kommer att ha svårt att få ned pulsen mycket mer, utan att börja smålunka. Kolla också din pulsuträkning. Använd Karvonens formel om du vill ha ett funktionellt pulsvärde att referera till.”
  Om du inte känner dig utmattad eller sjuk så är det nog no need to worry!

Lämna ett svar