healthstories Inspiration och pepp Övningar Träning Vardagsuppdatering

Fredagsbubbel, Marabouchoklad och skulderaktivering

…och så var ännu en helg förbisusad och här sitter jag nu, och är återigen fascinerad över hur tiden, som faktiskt alltid går lika snabbt enligt klockan, kan gå så oerhört mycket snabbare ibland. Den här helgen, precis som de senaste veckorna överlag, har swischat förbi på ett ögonblick, samtidigt som förra veckan känns väääldigt långt bak i tiden. Så vad har jag gjort? En del har fastnat på bild så vi kikar på dem;

[1] Träningen har varit lugn – jag har lagt till några nya pass mellan mina DUP-pass, där jag utöver rörlighet, även fokuserar på stabilitet i höftböjaren, samt skulderaktivering. Mer om det längre ner.

[2] I fredags åkte jag in till stan för att födelsedagsfira en av de bästa människorna jag vet. Då jag är allmänt sliten för tillfället blev det en tidig kväll för min del men lite bubbel och kramar hanns med och det var himla fint.

[3] Lördagsmys med lax, ostar, färsk frukt och mamma-dotter-häng var ett fint break under en annars väldigt arbetsfylld helg.

[4] Marabous nya choklad (!) måste vi snacka om. Dögod! Jag har hunnit äta 3 kakor sedan jag hittade den på Willys för 2 dagar sedan. Kommer med allra största sannolikhet slå det med hästlängder kommande vecka.

helgsept

Det där med skulderaktivering. Såhär är det: under mitt senaste naprapatbesök kunde vi ännu en gång konstatera att hela min framsida är trött. Framsida axel och bröstmuskelns övre fäste fortsätter ställa till det för mig, inte bara är de konstant sura och känns av under träningen, utan jag får svårt att andas.

Att nöta styrkelyft 3-4 gånger i veckan, stressa runt som en yr höna för att ha någorlunda koll på mitt liv både privat och med företaget, och dessutom allt oftare ha panikångestattacker – ja alltså det är inte en superfestlig mix, direkt. Varje gång jag lämnar naprapaten känns det som om en sten lyfts från mina axlar, och jag kan ju bokstavligen andas igen. Så efter senaste besöket bestämde jag mig för att ta hans ord till faktiskt handling och göra en förändring; ”träna motpolen till där du har problemen”. Det vill säga övre rygg och då framför allt skuldrorna. Bak och ihop med skiten! Självklart egentligen och jag har ingen motivering till varför jag inte tagit tag i det tidigare. Förutom att det tar tid, och ja, det är väl precis det.

Utöver de cirka 8 timmarna jag varje vecka ägnar åt styrketräning/styrkelyft, lägger jag sedan en tid tillbaka minst 2-3 timmar i veckan på rörlighetsträning och foamrolling. Det är ganska mycket tid redan där liksom. Meeen jag vill gärna kunna andas osv så jag tog mig i kragen och bestämde att 2 av de dagar jag inte kör passen i DUP-upplägget, kör jag nu pass fokuserade på just skulderaktivering. För att få bak och ihop, som sagt. Jag känner redan att det gör gott så jag kommer garanterat fortsätta!

Egentligen har jag ingen större plan för dessa pass, mer än att ”kontakt går före vikt”. Jag vill bara komma åt och ”hitta” alla muskler kring skuldrorna och kort och gott aktivera. För att ge ett exempel såg mitt fredagspass ut såhär;

 • Rörlighetsövningar för höftböjare och bröstrygg.
 • Latsdrag – 7 set med ökande vikt & minskande antal reps.
 • Stående stångrodd – 3 set med ökande vikt & minskande antal reps.
 • Enarmsrodd – 3 set (på var arm) med ökande vikt & minskande antal reps.
 • Enarmslatsdrag – 4 set (på var arm) med ökande vikt & minskande antal reps.

Sedan körde jag även lite lätta frivändningar för att påminna kroppen om ”hur det går till” och för att jag tycker det är himla skoj, helt enkelt. Samt en del sidolyft med lätta 2,5 kiloshantlar mellan övingarna – också där fokuserade jag på att ha koll på baksidan och skuldrorna. Det är lätt hänt att man bara tänker på att få upp vikten, istället för vilka muskler det faktiskt är man ska använda för att få upp den…

Det var det om det hörrni! Nu ska jag få klart det sista av denna helgs jobb, så jag är redo för en ny vecka om 6 timmar när klockan ringer för måndag. Eftersom jag hoppas att ni har en vettigare dygnsrytm än vad jag har, med tillhörande vettiga sovrutiner, gissar jag att det redan är måndag när ni läser detta, så jag passar på att önska en fin start på veckan!

Du kanske gillar

10 Kommentarer

 • Svara
  Emelie
  7 september, 2015 at 04:33

  Sovit SÅ JÄVLA DÅLIGT inatt och varit förkyld i 2 veckor så känner att jag hänger på den där smått bittra tonen i slutet på detta inlägg haha. Livet är bra jävla jobbigt ibland. Jag blir alltid sjuk när träningen går som bäst också, plus att jag i år (alltså i ÅR, 2015, tjugohundrafemton, sedan årsskiftet osv) varit förkyld FEM GÅNGER 😀 älskar livet. hade verkligen behövt sova bra inatt. buhu

 • Svara
  Emelie
  7 september, 2015 at 04:33

  Sovit SÅ JÄVLA DÅLIGT inatt och varit förkyld i 2 veckor så känner att jag hänger på den där smått bittra tonen i slutet på detta inlägg haha. Livet är bra jävla jobbigt ibland. Jag blir alltid sjuk när träningen går som bäst också, plus att jag i år (alltså i ÅR, 2015, tjugohundrafemton, sedan årsskiftet osv) varit förkyld FEM GÅNGER 😀 älskar livet. hade verkligen behövt sova bra inatt. buhu

 • Svara
  Tezz
  7 september, 2015 at 18:00

  Vilka övningar är bra för skuldaktivering?

  • Svara
   Elin
   7 september, 2015 at 19:19

   Undrar detsamma!

   • Svara
    roethlisberger
    7 september, 2015 at 19:44

    Svarade precis på Tess kommentar! 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   7 september, 2015 at 19:25

   Ja… Jag har ju skrivit ut ett pass här ovan, tex. Jag kör även lite rörlighetsgrejer m ett gummiband innan passet och mellan seten hela passet. Kan skriva mer om/visa sådant också, men som sagt skulderaktivering handlar helt enkelt om att aktivera hela alltihop kring skuldror. Dvs övningar som latsdrag, roddar etc etc. Som passet jag skrivit ut här i inlägget. Lätta vikter givetvis. Kontakt.

 • Svara
  Tezz
  7 september, 2015 at 18:00

  Vilka övningar är bra för skuldaktivering?

  • Svara
   Elin
   7 september, 2015 at 19:19

   Undrar detsamma!

   • Svara
    roethlisberger
    7 september, 2015 at 19:44

    Svarade precis på Tess kommentar! 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   7 september, 2015 at 19:25

   Ja… Jag har ju skrivit ut ett pass här ovan, tex. Jag kör även lite rörlighetsgrejer m ett gummiband innan passet och mellan seten hela passet. Kan skriva mer om/visa sådant också, men som sagt skulderaktivering handlar helt enkelt om att aktivera hela alltihop kring skuldror. Dvs övningar som latsdrag, roddar etc etc. Som passet jag skrivit ut här i inlägget. Lätta vikter givetvis. Kontakt.

Lämna ett svar