Efterrätt och gotte Julmys JULRECEPT kitchenstories Kost Mellis & Kvällis MJUKA KAKOR & MUFFINS Recept Vardagsuppdatering

Kladdiga muffins med choklad, kanderad apelsin och daim

Förutom de självklara julsmakerna kanel och saffran, så är ju choklad+apelsin en smakkombination som alltid får nytt liv såhär inför jul. Personligen gillar jag när chokladen tar mest plats (såklart..) och man bara anar en mild, söt apelsinsmak – och allra helst i kombination med något krispigt eller segt.

Som i den nya smaken av Bounce; lagom mycket apelsinsmak och gott om härligt krisp (smaken ”Cacao Orange” finns ute i butik nu, tex hos bodystore)

chokladapelsinbounce

Det är också precis vad de här muffinsen bjuder på; en himla massa choklad, en hint av apelsin, och som pricken över i krossad daim på toppen. Allra bäst smakar de om man tar ut dem från ugnen strax innan de ser klara ut, och sedan låter dem stå i kylen över natten. Jag antar att de då snarare bör klassas som brownies, kanske, men ja… ”potato potato”, som man säger.

chokladapelsinmuffins1

Lagom mycket apelsinsmak stod Marabou Premium’s ”70% cacao orange” för. Givetvis kan man använda vilken choklad man vill, och också öka/minska/utesluta/byta ut just smaksättningen apelsin.

Och Daim, tänker ni nu, det är väl vääärsta onyttigt!? Receptet innehåller för det första ganska lite daim totalt, och ännu mindre blir det ju per muffins, så ärligt talat tycker jag inte sådana detaljer är värda att haka upp sig på. Jag gjorde hälften av mina muffins med det lilla daim-smul som fanns kvar i den påse jag köpt hem tidigare i veckan, och så gjorde jag hälften med hemgjord daim. Den är sockerfri, low carb, low fat och ja; allmänt ”low-allting”, kan man säga, men framför allt blev den SÅ HIMLA HIMLA GOD OCH BRA.

Så recept på hemgjord daim kan ni se fram emot i dagarna! Men idag, ja idag ska vi göra muffins;

För 10-12 muffins:

  • 200 g vita bönor, avrunna och väl sköljda
  • 4 msk socker/sötning
  • 2 hela ägg
  • 2 små äggvitor
  • 2 msk sirap (både agave och fibersirap funkar)
  • 5 msk kakao
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 3/4 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 1/4 tsk salt
  • 35g mörk choklad med apelsin (jag använde den här med 70% kakao och bitar av kanderad apelsin)
  • 1 msk kokosolja
  • ca 50g hackad Daim

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 165 grader. Ställ ut 10-12 muffinsformar på en plåt.
  2. Hacka diam och ställ åt sidan.
  3. Mixa ihop bönor, ägg, äggvitor och sirap tills helt jämnt.
  4. Smält ihop choklad och kokosolja, låt svalna något och häll sedan ned i bön-smeten.
  5. Tillsätt också kakao, vaniljpulver, bikarbonat, bakpulver och salt.
  6. Fördela mellan muffinsformarna och strössla över hackad daim. Tryck försiktigt ner i smeten.
  7. Grädda i 10-13 minuter beroende på hur många/stora muffins du gör (och hur kladdiga du önskar dem vara)

chokladapelsinmuffins3chokladapelsinmuffins2

Du kanske gillar

4 Kommentarer

  • Svara
    Anna Haeggman
    10 november, 2015 at 19:33

    De ser jättegoda ut men har en fråga. Hur mycket kokosolja? står inte med i receptet.

  • Svara
    nina
    11 november, 2015 at 06:20

    Hej!
    Jag undrar om du skulle kunna skriva ett inlägg om dina favorit caféer i stockholm, som erbjuder hälsosam fika. Jag har letat och letat, men bara hittat vanliga sockerrika caféer.

    Tack för dina inspirerande nyttiga recept!

  • Svara
    Elsa
    11 november, 2015 at 17:36

    Hej Fanny!

    Jag har en liten fråga till dig gällande chokladmuffins (de ovanför såg för övrigt helt magiska ut, måste testa!).

    Hur som… till frågan:
    Jag försöker göra någon sorts nyttig, socker- och glutenfri chokladmuffins med proteinpulver och havregryn som ska vara FLUFFIG, men lyckas inte få till den konsistensen jag vill ha. Har försökt med bakpulver, bikarbonat, vispa i äggvita… men det blev alltid kompakt på något sätt och vis ändå.
    Har du några tips på hur man får till den riktigt fluffiga proteinmuffinsen utan gluten? Visserligen är kladdiga, sega muffinsar också gott, men jag vill verkligen lyckas få till en lätt och luftig muffins också!

    Kram, tack för du sprider ett viktigt budskap på din blogg! Hoppas det går vägen för dig på Guldhjärtat, har lagt min röst på dig 🙂

  • Svara
    sandra
    11 november, 2015 at 20:18

    hej 🙂

    Jag undrar om du skulle kunna komma på recept på nyttiga kolor, med ex. chokladsmak, mintchoklad, pepparkakssmak, toffiesmak, tutti frutti smak osv. Mvh Sandra

Lämna ett svar