Efterrätt och gotte GLASS kitchenstories Kost Mellis & Kvällis PROTEINBAK Recept VEGAN

Kaffeglass med browniefudgebitar och salt kolasås

Efter en trevlig vin-och-brownie-kväll med Daniel i helgen som var, hade jag en liten bit brownie kvar som jag ville ”göra något skoj med”. Vi talade av någon orsak väldigt mycket om glass den kvällen, och jag påmindes om en gammal favorit från Häagen Dazs som jag åt orimligt många byttor av under en sommar jag bodde i Lund för några år sedan. Smaken har utgått ur sortimentet men jag minns den mer än väl; kaffeglass med små bitar av seg chokladtryffel och rikligt med söt kolasås. DEN ville jag göra – så precis så fick det bli!

PS: har du inte haft en vin-och-brownie-kväll så rekommenderar jag dig att ha en snarast. Typ världens bästa grej!

CCCFIR3

Ni kanske kommer ihåg att jag förra sommaren listade mina bästa glass-recept, och att överst på den listan stod min chokladiga och alldeles drömmiga glass gjord på kikärtor? Såhär nästan ett år senare låter det förmodligen precis lika knasigt, det där med att ha kikärtor i glass… ja, för den som inte vet bättre, alltså. För jag och de av er som testat vet nämligen att det blir hur himla bra som helst! Hur himla gott som helst.

Själv har jag gjort glass med kikärts-bas mååånga gånger sedan förra sommaren, och alltid utgått från nämnda chokladglass. En ska ju som bekant inte ändra på ett vinnande koncept så självklart utgick jag även denna gång från samma recept, men jag använde vita bönor istället för kikärtor.

Den överblivna brownien bröt jag itu till ett grovt smul, för att sedan rulla till små, härliga browniebollar. Jag gjorde samma gamla fina kolasås som så många gånger förr, som jag valde att salta en gnutta (because: salt kola = drömgott) och TADA – favoritglassen återskapad!

CCCFIR1

 [Receptet ger 3-4 portioner glass]

Glass:

 • 1 förpackning kokta vita bönor, väl sköljda (ca 210g avrunnen vikt)
 • 60g vassleprotein med kaffesmak * (mitt var i smaken ”coffee caramel”)
 • 1/2 dl fibersirap gold **
 • 1/2 dl mjölk
 • 1/2 dl kallt kaffe (starkt bryggt)
 • 1/3 tsk vaniljpulver
 • 1/2 sats kolasås (se recept nedan)
 • överbliven brownie (gör din favorit och spara den mängd du tycker blir lagom)

* självklart kan du använda vassle i någon annan smak (och självklart påverkar det smaken)
** jag använde fibersirap denna gång, men har gjort glassen med agave också, vilket går precis lika bra!

Kolasås:

 • 1 burk (fullfet) kokosmjölk
 • 2 msk sirap
 • salt efter smak (eller skippa, om du inte gillar salt kola)

Gör såhär:

 1. Häll av bönorna i ett durkslag och skölj med kallt vatten några gånger. Låt rinna av ordentligt och mixa sedan med resterande glass-ingredienser till en slät smet.
 2. Häll glassmeten i en bunke och ställ in i frysen. Gör sedan kolasåsen;
 3. Öppna burken med kokosmjölk, om mjölken är skiktad skedar du bara ur det översta, tjocka lagret i en liten kastrull, och lämnar det vattniga (på så vis förkortas tillagningstiden avsevärt, även om det går bra att använda hela burkens innehåll – det bara tar längre tid eftersom såsen blir till när vätskan kokar bort).
 4. Rör ner sirap och låt koka upp, sänk sedan värmen och låt puttra tills du har en gyllene kolasås. Rör om då och då, och salta efter smak. När du har önskad kolasås-konsistens, dra från värmen och låt svalna helt.
 5. Rör om i glass-smeten då och då, när den börjar frysa längs sidorna av burken men fortfarande är ganska lös i mitten, ta ut och rör ner browniebitar. Ringla också över kolasås, hur mycket eller lite du vill, men jag hade ungefär hälften av den kolasås receptet ger (spara resten till servering!). Rör försiktigt så kolasåsen kommer ner lite i glassen, men inte blandas med den utan förblir en ”rippel”. Ställ tillbaka i frysen.
 6. När glassen väl är fryst, är det en god idé att ta fram den ≈10 minuter innan servering, så kan du lätt skopa ur glasskulor.

CCCFIR2

Du kanske gillar

7 Kommentarer

 • Svara
  Eva Sundqvist
  15 maj, 2016 at 06:49

  Glass på vita bönor…. Det här får jag nog lov att testa. Det blir säkert bra. Det brukar det bli när du är i farten. Fast jag testar nog att hacka ner pistagenötter.

 • Svara
  Lotta
  19 maj, 2016 at 19:54

  Fasen, det här lyckades jag också missa. Blir visst att leta reda på glassmaskinen och flörta med korridoren (vi delar på kyl och frys) så att den får plats någonstans, för det här MÅSTE jag testa! 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   26 maj, 2016 at 07:19

   Men, det behövs ingen glassmaskin för denna glass?! (min egen står nämligen längst in i skåpet och jag har då aldrig så god framförhållning att jag är ute i så god tid att den hinner ”stå till sig” i frysen det där dygnet den behöver innan man kan använda den.. hehe)

 • Svara
  Emelie
  16 december, 2016 at 18:24

  Hejsan. Har du erfarenhet utav att göra kolasås med milda extra 4% och fibersirap? 🙂

  Har skrivit det många gånger men du förtjänar verkligen att höra det igen, sååå inspirerande recept! Alltid lika kul att försöka baka det själv:)
  Kul med er pod också förresten?

  • Svara
   roethlisberger
   19 december, 2016 at 09:16

   Hej! Jag har inte gjort just denna kolasås med milda extra 4% men fibersirap använder jag ofta i den 🙂 har dock använt den grädden i andra recept och skulle gissa att det funkar här med… men hur lång tid det tar är svårt att uppskatta, så testa och se 🙂

  • Svara
   roethlisberger
   19 december, 2016 at 09:16

   Och tusen tusen tack!!❤️

 • Svara
  För en kan inte tröttna på glass. Faktiskt. – Roethlisberger.se
  13 december, 2017 at 11:09

  […] blomkål till olika baljväxter (exempelvis chokladglass gjord på kikärtor och kaffeglass med bönbas). Vill jag ha glass NU genast gör jag ”snabbglass” genom att mixa ihop frysta […]

Lämna ett svar