Efterrätt och gotte Jul 2015 Julmys kitchenstories Kost Recept Vardagsuppdatering

Gör egen (sockerfri) marshmallows

Några av mina favoritrecept jag delat med mig av här i bloggen den senaste tiden har innehållit marshmallows. Det kan verka lite märkligt då jag egentligen inte ens gillar marshmallows. Eller rättare sagt; jag skulle aldrig få för mig att äta en påse marshmallows rakt upp och ned. Inte för att jag direkt ogillar smaken, utan mer för att de helt enkelt inte smakar så mycket alls. Däremot kan de absolut piffa till bakverk, inte minst sådana som gräddas i ugn så att marshmallowsen liksom smälter in i bakverket.

marshmallows2recept

Två exempel på bakverk vars ”prick över i” sätts av just marshmallows, och som jag gärna slår ett extra ni-måste-testa-slag för, är de två skönheterna ni ser på bild ovan. Den här kalasgoda brownien med kolakräm och marshmallows, och den här saffranskladdkakan med marshmallows och lime. Galet fina bakverk båda två, där kraftiga smaker som mäktig choklad och syrlig lime balanseras upp perfekt med bitar av söta marshmallows.

Hur som helst – det slog mig häromdagen att det inte borde vara allt för krångligt att göra marshmallows själv. Så jag testade, helt enkelt, och det blev hur bra som helst redan på första försöket! Det är dessutom sådär löjligt enkelt att göra att det nästan är lite irriterande att jag inte kom på idén tidigare…

marshmallows2

Du behöver: (ger ganska mycket marshmallows, ca 1-2 liter)

 • 1,25 msk gelatinpulver
 • 1/2 dl + 1 msk vatten
 • 1 äggvita
 • 1/2 tsk vaniljpulver
 • 2 dl strösötning (jag använde sukrin, och vanligt strösocker går givetvis lika bra)
 • 1 dl vatten
 • sukrinmelis (ganska mycket. Florsocker funkar såklart också)

Gör så här:

 1. Börja med att lägga ett bakplåtspapper på en plåt och pudra över rätt mycket sukrinmelis/florsocker.
 2. Rör ihop vatten och gelatinpulver, ställ åt sidan.
 3. Vispa upp äggvitan tills fluffigt och fast.
 4. Koka upp strösötning och vatten i en kastrull, låt koka till 125°C under lätt omrörning.
 5. Tillsätt gelatinet i sockerblandningen och vispa ihop tills all gelatin smält.
 6. Under lugn vispning, häll försiktigt gelatinblandningen i ”tunn stråle” ner i äggvispet.
 7. Fortsätt sedan vispa på högsta hastighet tills smeten svalnat helt. Det tar ett tag och smeten ser först oroväckande lös ut – men det blir fast, jag lovar.
 8. När du har en helt avsvalnad, tjock och fluffig smet häller/skedar du över den i en spritspåse för att sedan spritsa ut i valfri form. Jag gjorde långa ”längor”, typ 5 stycken.
 9. Pudra över (rätt mycket) sukrin melis/florsocker och låt sedan stå framme i rumstemperatur över natten.
 10. Om du som jag gjorde längor, klipper du nästa dag marshmallowsen i mindre bitar. 

Nu har jag alltså en himla massa marshmallows stående i köket, redo att användas i olika härliga gotte-kreationer. Så jag slänger över frågan till er – vad tycker ni jag ska använda dem till? Har ni något spontant förslag på vad ni helst äter marshmallows i/till/med? Ge mig idéer!

marshmallows1

Du kanske gillar

9 Kommentarer

 • Svara
  Linnéa Dahlin
  3 december, 2015 at 11:31

  Rocksy roads 😉 🙂

 • Svara
  sandra
  3 december, 2015 at 18:14

  Mina förslag:

  -Tomteskum!!

  -Skumbananer med god banansmak! Både med och utan choklad, de utan choklad behöver då vara lite mer torra på utsidan.

  -Polly!!

  -Kanske kan du även göra marsmallows i olika smaker?

  Kram 🙂

 • Svara
  Alexandra
  3 december, 2015 at 21:10

  Medicinerar du för din biopolaritet (lithium)? Vilken av de 6 typerna har du?

 • Svara
  Sara
  4 december, 2015 at 11:09

  Mums det blev jättegott!

 • Svara
  Mari
  4 december, 2015 at 15:59

  Wow, vilka recept 🙂 Mums1

 • Svara
  malin
  2 maj, 2017 at 16:18

  tack perfekt till kalas och jul

 • Svara
  "Better-than-crack" BLONDIES – Roethlisberger.se
  13 december, 2017 at 11:08

  […] sockerfria marshmallows? Finns i välsorterade livsmedelsbutiker, av märket De Bron. Självklart funkar vanliga marshmallows lika bra. Jag har även bloggat ett recept för hur du gör egen (sockerfri) marshmallows […]

 • Svara
  Anonym
  12 mars, 2021 at 13:16

  Ett toppentrecept. Jag använde utöver vanilj ett par droppar bittermandelarom samt en knivsudd salt och pudrade med kakao istället. Perfekt att lägga i varm choklad.

 • Svara
  Hanna
  7 december, 2022 at 17:22

  s´mores

Lämna ett svar