BROWNIES & BLONDIES Efterrätt och gotte Inspiration och pepp kitchenstories Kost Mellis & Kvällis PROTEINBAK Recept Vardagsuppdatering

Brownie med kolakräm och marshmallows

loadedbrownie2

Jag har den senaste månaden haft en påse marshmallows stående i skafferiet. Eftersom jag inte är ett vidare stort fan av att äta marshmallows ”rakt upp och ned” har de blivit liggande där, i väntan på att jag skulle komma på vad sjutton de kunde användas till. I helgen slog det mig, plötsligt bara visste jag.

Jag skulle givetvis göra en dunder-brownie proppad med marshmallows och med ett härligt mellanlager av kolasåsSåklart!

loadedbrownie6

Inte för att jag var värst orolig för att de inte skulle smaka bra (liksom hallå; brownie+kolasås+halvsmälta marshmallows, det kan faktiskt inte bli annat än gott) men ändå överträffade resultatet alla mina förhoppningar. De blev så makalöst goda! Dessutom kan jag ganska himla säkert lova att ingen provsmakare skulle kunna ana att de är socker- och mjölfria, samt boostade med extra protein. Min egen ”förste provsmakare”, som fick några bitar innan jag själv ens hunnit smaka, beskrev dem kort och gott såhär: ”de smakar syndigt

Den beskrivningen gillade jag, och jag tycker (efter att nu ha provsmakat ca samtliga av de resterande bitarna) att det är precis vad de smakar – syndigt. Precis som en god brownie ska smaka, med andra ord. Låt oss kika lite närmare på denna dunder-brownie…

loadedbrownie4

loadedbrownie1

Färgglada marschmallows gör dem ju dessutom ännu snäppet finare att se på, eller hur?! En vill ju bara titta på dem. Haha, skoooja. En vill äta dem. På en gång och gärna for ever and ever and ever. Ibland är jag verkligen lite extra glad att jag inte har sambo… Vissa grejer bör en ha för sig själv, ni vet. Typ dögoda brownies och andra viktiga ting här i livet. Fast mest brownies.

OKOK, NU SKA NI FÅ RECEPTET. Varsågoda och happy baking osv osv osv.

Browniesmet:

 • 40g mandelmjöl (40g)
 • 30g (1 dl) vassle med chokladsmak (jag använder det här)
 • 25g kokosmjöl (>1/2 dl)
 • 1 dl sötströ (som mäter som socker)
 • 1/2 dl kokossocker (eller sukrin gold)
 • 55g kakao (>1,5 dl)
 • 1 msk arrowroot
 • 1/3 tsk vaniljpulver
 • 1/2 tsk bakpulver
 • 1/2 tsk salt
 • 1 ägg
 • 55g kokosolja (flytande form)
 • 3/4 dl kokosmjölk

Kolasås:

 • 1 dl kokossocker (eller sukrin gold)
 • 1 msk agave
 • 2 msk kokosmjölk
 • en nypa salt
 • eventuellt, om din kolasås aldrig ”tjockar till sig, 1-2 tsk arrowroot

+6 marshmallows, skurna i mindre bitar (jag använde sockerfria av märket de Bron)

loadedbrownie5

Några iphonebilder jag tog under tillverkningen. Här någonstans anade jag (ödmjukt) ett blivande mästerverk.

Gör såhär:

 1. Börja med kolasåsen; rör ihop kokossocker/sukrin gold, agave och kokosmjölk i en liten kastrull. Värm upp medan du rör kontinuerligt. När sockret lösts upp, sänk värmen och fortsätt röra. Det ska bli lite tjockare och tar bara någon minut, strö eventuellt i lite arrowroot om det verkar behövas.
 2. Häll över kolasåsen, det är bara några matskedar, i en kopp för att svalna (då blir den ännu fastare). För att skynda på processen ställde jag in min i kylen medan jag gjorde browniesmeten;
 3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, se till att få bort alla eventuella klumpar. Ställ åt sidan.
 4. Rör ihop ägg, kokosolja och kokosmjölk. Kokosoljan ska vara flytande (eller i alla fall krämig och mjuk) och eftersom jag förvarar min kokosolja i ett skafferi som är ganska varmt så den var redan som en mjuk kräm, men är din olja fast kan du bara smälta den några sekunder i micron.
 5. När ägg/kokosolja/kokosmjölk-blandningen är jämnt ihoprörd, vänd ner den torra blandningen och rör ihop allt. Det blir en ganska fast smet/deg och precis så vill du ha den.
 6. Tryck ut 2/3 av browniedegen i en ugnsform (jag använde en vanlig brödform i silikon –denna– med måtten 26x13x7cm).
 7. Bre över kolasåsen, tryck ner marshmallowsbitar, och ”smula” över sista browniedegen. Tryck/platta till så ytan blir någorlunda jämn.
 8. Grädda på 175 grader i 25-30 minuter (jag gräddade min i 28 minuter) och låt svalna helt innan du tar den ur formen och skär upp bitar.

loadedbrownie3

Du kanske gillar

4 Kommentarer

 • Svara
  Malin W (lillaconnie)
  12 augusti, 2015 at 09:16

  Går arrowroten att byta ut mot xanthangum eller får jag helt enkelt tralla iväg och köpa det? Har för mig att jag sett det bland det glutenfria på ica maxi..=)! Du är ett geni Fanny =)!

  • Svara
   roethlisberger
   13 augusti, 2015 at 06:39

   Hmm, jag har inte provat, och rent spontant är jag faktiskt osäker på hur xanthangum funkar i saker som gräddas/bakas i ugn.. Jag har bara xanthangum i typ glass (som här) och tjockare milkshakes.
   Arrowroot är ju en redning, som precis som du säger finns på vilken vanlig matbutik som helst! Jag köper märket Santa Maria och den står bland kryddorna, i helt vanlig ”kryddburks-storlek” eller vad man ska säga 😛
   (och tack, fina du!)

   • Svara
    Malin (lillaconnie )
    13 augusti, 2015 at 08:53

    Tack för svar! Jag köpte arrowrot och bakade dem, skrev till dig på instagram :)! De blev alldeles toppen! Du är bäst! Kram

 • Svara
  CHOKLAD – tjugo favoritrecept – Roethlisberger.se
  13 december, 2017 at 11:08

  […] Brownies med kolasås och marshmallows […]

Lämna ett svar