BROWNIES & BLONDIES Efterrätt och gotte kitchenstories Kost Mellis & Kvällis PROTEINBAK Recept Vardagsuppdatering

TYNGRE Nutella-Proteinbrownies

Ni vet de där dögoda pepparkakorna jag skrev om och gav er recept på för dryga veckan sedan? I dem använde jag Tyngre’s vassle i smaken kanelbulle, och det är helt klart ett nytt favvo-protte hos mig. Supergott! Eftersom jag förälskat mig totalt också i deras aminosyror i smaken ”mormors egen”, bestämde jag mig i förra veckan för att klicka hem lite mer skoj från Tyngre att leka med i köket.

Det blev bland annat kasein i smaken kladdkaka, och vassle i smaken nötkräm. Jag visste faktiskt redan innan paketet kom vad jag ville göra först av allt – brownies. Chokladiga och perfekt kladdiga nutella proteinbrownies. Så det gjorde jag, och de blev precis så bra som jag hade hoppats!

nutellabrownie1

Du behöver: (en liten form ca 15x15cm)

 • 25g hasselnötssmör
 • 10g neutral kokosolja
 • 30g mörk choklad (jag använde denna sockerfria)
 • 25g vassle i smaken ”nötkräm
 • 16g kakao (2 msk)
 • 8g havremjöl (1 dryg matsked)
 • 1/6 tsk salt
 • 1/5 tsk bikarbonat
 • 1 helt ägg
 • 1 äggvita
 • 30g sötströ (jag använde sukrin, självklart funkar vanligt strösocker)
 • 1/4 dl kokossocker (10g)
 • 1/4 dl sukrin gold (12g) eller ytterligare 1/4 dl kokossocker

Gör såhär:

 1. Sätt ugnen på 180 grader, och lägg ett bakplåtspapper i botten av en form.
 2. Hacka chokladen och rör ihop hälften av den med resterande torra ingredienser. Ställ åt sidan.
 3. Smält ihop resten av chokladhacket med kokosolja och hasselnötssmör (det räcker med några sekunder i micron). Ställ åt sidan att svalna.
 4. Vispa med elvisp upp ägg, äggvita, kokossocker och sötning tills fluffigt.
 5. Tillsätt choklad/hasselnöts-smeten medan du har vispen igång på lägsta hastighet och sluta vispa när allt har blandats.
 6. Vänd ner den torra blandningen, antingen med slickepot eller vispen, men ”övervispa” inte. Se bara till att smeten är jämn utan klumpar.
 7. Häll smeten i den förberedda formen och grädda i den övre 1/3 av ugnen i ca 15-20 minuter.
 8. Låt svalna helt, och ställ in i kylen över natten. Skär sen upp i bitar.

Angående gräddtidenGräddar du brownien i bara 15 minuterkommer mitten vara ganska lös och, om du skär i den för tidigt, rinna ut. Efter en natt/några timmar i kylen kommer den dock bli underbart kladdig (precis som en grym brownie ju SKA vara) och lätt att skära i bitar. Min brownie som ni ser på bilderna här, hade jag i ugnen 15 minuter.

nutellabrownie2

Du kanske gillar

3 Kommentarer

 • Svara
  Marja - Baka Sockerfritt
  9 december, 2015 at 17:35

  Ojoj, det här ser ju bara för gott ut! Mums!

 • Svara
  Linn Strömberg
  10 december, 2015 at 10:59

  Åh vad gott!

 • Svara
  Stina
  23 maj, 2018 at 09:50

  Tjo! Kan man räkna ut innehållsförteckningen till dessa? Ser helt underbara ut!

Lämna ett svar