Janssons frestelse, köttbullar och sill i all ära – i min familj är det inte julbordet som spelar huvudrollen när det kommer till ätbart på julafton. Nej, huvudrollen spelas av det som kommer efter julbordet, nämligen gottebordet.
Gottebord är alltså, för er som inte är bekanta med termen som hos oss kommer från familjens skånska rötter, helt enkelt en buffé av sötsaker. Ett julbord nr2, kan man säga. Innehållet på detta bord har en tendens att för varje år ”växa till sig” med nytt gottis, men en del saker har givetvis en obligatorisk plats. Exempelvis julkola.
Så – idag kommer här recept på två varianter av julkola! Basen till de båda är densamma som i mitt daimrecept och även ingefärskolorna jag gjorde i förra veckan, och som jag skrivit tidigare kan man smaksätta lite hur man vill. Jag körde denna gång på en personlig favorit när det kommer till smakkombinationer, nämligen choklad och havssalt, samt en klassisk julkola med polka.
CHOKLADKOLA MED HAVSSALT: (10-12 kolor)
- 1 dl sukrin gold
- 1 dl fibersirap gold
- 1 dl grädde
- 2 msk mandelsmör
- 1,5 msk kakao
+ flingsalt att toppa med (jag använde även strössel i form av söta snöflingor som jag hittade på Lagerhaus)
Gör såhär:
- Lägg ett bakplåtspapper i botten av en behållare av något slag, exempelvis en normalstor lunchlåda (ca 10×20 cm) och ställ åt sidan.
- Rör ihop sukrin, sirap, grädde och mandelsmör i en kastrull och låt koka upp.
- Rör om då och då och koka upp till 120-125°C. Var försiktig på slutet så du inte bränner kolan.
- Dra kastrullen från värmen och rör ner kakaon.
- Häll kolan i den bakplåtspappersklädda burken, strö över flingsalt (och ev. strössel) och låt svalna.
- Skär kolan i bitar och (om du känner för det) slå in dem i smörpapper.
JULKOLA MED POLKASTRÖSSEL: (10-12 kolor)
- 1 dl sukrin gold
- 1 dl fibersirap gold
- 1 dl grädde
+ polkaströssel (köpte jag också på Lagerhaus, men krossade polkakarameller funkar såklart lika bra!)
Gör såhär:
- Lägg ett bakplåtspapper i botten av en behållare av något slag, exempelvis en normalstor lunchlåda (ca 10×20 cm) och ställ åt sidan.
- Rör ihop sukrin, sirap, grädde och mandelsmör i en kastrull och låt koka upp.
- Rör om då och då och koka upp till 120-125°C. Var försiktig på slutet så du inte bränner kolan.
- Dra kastrullen från värmen och rör ner kakaon.
- Häll kolan i den bakplåtspappersklädda burken, toppa med strössel/krossade polkakarameller, och låt svalna.
- Skär kolan i bitar och (om du känner för det) slå in dem i smörpapper.
20 Kommentarer
sofia
18 december, 2015 at 14:19Tänkte kolla om du privat göra raw-choklad med proteinpulver istället för kakaopulver?(tänkte recept med kakaosmör) om inte, skulle du vilja prova? Kram, älskar sin blogg och ditt driv till motivation!
sofia
18 december, 2015 at 14:19Tänkte kolla om du privat göra raw-choklad med proteinpulver istället för kakaopulver?(tänkte recept med kakaosmör) om inte, skulle du vilja prova? Kram, älskar sin blogg och ditt driv till motivation!
sofia
18 december, 2015 at 14:35Ser hur goda ut som hest, ska prova att göra chokladkolan i helgen! Vad är det för ingefära du skriver om? Du nämner att man ska riva någon ingefära, men det står inte med någonstans i recepten? 🙂
roethlisberger
21 december, 2015 at 00:06Miss från mig – ändrat nu! Ingen ingefära i dessa recept 🙂
sofia
18 december, 2015 at 14:35Ser hur goda ut som hest, ska prova att göra chokladkolan i helgen! Vad är det för ingefära du skriver om? Du nämner att man ska riva någon ingefära, men det står inte med någonstans i recepten? 🙂
roethlisberger
21 december, 2015 at 00:06Miss från mig – ändrat nu! Ingen ingefära i dessa recept 🙂
Gabriella
18 december, 2015 at 16:50Åh fantastiskt gott!! Jag håller helt och hållet med om att godisbordet är det bästa med julen hehe 🙂
roethlisberger
21 december, 2015 at 00:04Hihi godis ❤️ längtar till jul..
Gabriella
18 december, 2015 at 16:50Åh fantastiskt gott!! Jag håller helt och hållet med om att godisbordet är det bästa med julen hehe 🙂
roethlisberger
21 december, 2015 at 00:04Hihi godis ❤️ längtar till jul..
Linda
18 december, 2015 at 19:58Hej!
Vad för sorts grädde kan man använda? Havregrädde? Milda grädde 4%?
Mvh
Linda
20 december, 2015 at 17:25Är mycket tacksam för svar!
Mvh Linda
roethlisberger
21 december, 2015 at 00:02Jag har inte provat med havregrädde, men milda 4% funkar kanon! Den jag använder 🙂
Linda
21 december, 2015 at 07:15Tack så mycket för svar! God jul! 🙂
Linda
18 december, 2015 at 19:58Hej!
Vad för sorts grädde kan man använda? Havregrädde? Milda grädde 4%?
Mvh
Linda
20 december, 2015 at 17:25Är mycket tacksam för svar!
Mvh Linda
roethlisberger
21 december, 2015 at 00:02Jag har inte provat med havregrädde, men milda 4% funkar kanon! Den jag använder 🙂
Linda
21 december, 2015 at 07:15Tack så mycket för svar! God jul! 🙂
SANNA
7 december, 2016 at 08:48Åh detta måste jag testa! Men har tyvärr inte sukrin gold hemma. Tror du det funkar med hermasetas lättströ? Eller liknande?:)
Tacksam för svar! ?
SANNA
7 december, 2016 at 08:48Åh detta måste jag testa! Men har tyvärr inte sukrin gold hemma. Tror du det funkar med hermasetas lättströ? Eller liknande?:)
Tacksam för svar! ?