COPYCATS & DIY Efterrätt och gotte GODIS Jul 2015 Julmys kitchenstories Kost Mellis & Kvällis Recept Vardagsuppdatering

Ingefärskolor med jordnötssmör (copycat)

När Allis hörde av sig till mig och frågade om jag inte kunde göra ”en nyttigare version av Toffifee” kändes det som en självklarhet att svara ja. Resultatet blev som ni kanske minns väldigt bra och det tog inte många veckor innan Allis hörde av sig igen.

Denna gång rörde det sig om en favorit hos oss båda; Renée Voltaires Ginger Chew Peanut. Originalet från fröken RV innehåller bara fyra ingredienser (rörsocker, jordnötssmör, tapiokastärkelse, ingefära) och är inte direkt ett godis som behöver ”göras nyttigare” utan frågan var snarare hur kan man koka ihop denna gudomliga jordnöt-& ingefärskola på egen hand?

jordnotingefarakola2

Jag visste direkt att jag skulle utgå från mitt daimrecept. Dels för att det är fruktansvärt enkelt och smakade precis så som kola ska göra, men också för att jag tänkte att enda justeringen en borde behöva göra för att få seg kola istället för knäckig daim, borde vara att inte låta kolan koka fullt lika länge. En tanke som visade sig stämma helt korrekt, de här blev perfekta!

PS: jag smaksatte alltså med riven färsk ingefära och jordnötssmör för att efterlikna originalet ”Ginger Chew Peanut”, men självklart kan man smaksätta hur man vill för att göra vilken annan kola som helst! Kanske mandelsmör+kakao? Eller ha i en nypa lakritspulver? Krossade polkagrisar? Bara fantasin som sätter gränser osv.

Du behöver:

Gör såhär:

 1. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en behållare av något slag, exempelvis en normalstor lunchlåda (ca 10×20 cm) och riv ingefäran. Ställ åt sidan.
 2. Rör ihop sukrin, sirap, grädde och jordnötssmör i en kastrull och låt koka upp.
 3. Rör om då och då och koka upp till 120-125°C. Var försiktig på slutet så du inte bränner kolan.
 4. Dra kastrullen från värmen och rör ner ingefäran.
 5. Häll kolan i den bakplåtspappersklädda burken och låt svalna.
 6. Skär kolan i bitar och (om du känner för det) slå in dem i smörpapper.

Jag förvarar mina kolor i kylen, även om de utan problem håller formen i rumstemperatur. Problemet är väl snarare att de sällan överlever värst länge ”ute i rummet”, så att säga.

jordnotingefarakola1

Har du också någon favorit i godis-/kak-/dessertvärlden som du önskar se mig göra en ”healthy copycat” av? HIT ME!

Du kanske gillar

14 Kommentarer

 • Svara
  Emma
  13 december, 2015 at 11:45

  Ja, jag har en stående favorit, men som kanske är svårt att göra en riktigt bra kopia på. Jag fullkomligt älskar Lindts lindor-tryfflar, framförallt i smakerna original, hasselnöt och vit choklad! Om du skulle lyckas göra en bra copycat på dem skulle jag bli överlycklig! Tack förresten för en grym blogg full med grymma utsökta recept, svårt att inte dregla över dina bilder alltså! ?

  • Svara
   roethlisberger
   13 december, 2015 at 12:04

   Hej Emma! Först och främst tusen tack – det gör mig så glad att höra att du gillar min blogg, mina recept och mina bilder!❤️

   Åh där nämnde du stora favoriter även för mig, jag älskar Lindts härliga tryfflar! De har inte samma form (vart köper man ”kul-pralinform” tro..?) men det här receptet på fyllda praliner jag tog fram på uppdrag av kung markatta har en perfekt len, krämig fyllning;
   http://www.kungmarkatta.se/recept/visa-recept/fyllda-chokladpraliner-1134/

   Kram kram!

 • Svara
  Emma
  13 december, 2015 at 11:45

  Ja, jag har en stående favorit, men som kanske är svårt att göra en riktigt bra kopia på. Jag fullkomligt älskar Lindts lindor-tryfflar, framförallt i smakerna original, hasselnöt och vit choklad! Om du skulle lyckas göra en bra copycat på dem skulle jag bli överlycklig! Tack förresten för en grym blogg full med grymma utsökta recept, svårt att inte dregla över dina bilder alltså! ?

  • Svara
   roethlisberger
   13 december, 2015 at 12:04

   Hej Emma! Först och främst tusen tack – det gör mig så glad att höra att du gillar min blogg, mina recept och mina bilder!❤️

   Åh där nämnde du stora favoriter även för mig, jag älskar Lindts härliga tryfflar! De har inte samma form (vart köper man ”kul-pralinform” tro..?) men det här receptet på fyllda praliner jag tog fram på uppdrag av kung markatta har en perfekt len, krämig fyllning;
   http://www.kungmarkatta.se/recept/visa-recept/fyllda-chokladpraliner-1134/

   Kram kram!

 • Svara
  Elin & Loe
  13 december, 2015 at 12:17

  Åh, dessa ser ju magiska ut! Ska absolut testa 🙂

 • Svara
  Elin & Loe
  13 december, 2015 at 12:17

  Åh, dessa ser ju magiska ut! Ska absolut testa 🙂

 • Svara
  Linda
  13 december, 2015 at 18:43

  Hej!
  Jag har många önskemål på recept som jag gärna skulle vilja se dig gärna nyttiga varianter av:
  Speciellt recept utan bönor/nötter/frön/dadlar/kål (jag har IBS och magen klarar inte de livsmedlen/mycket fibrer)
  Jag vill gärna se fler recept med proteinpulver och kvarg i.

  Julrecept: mintkyssar, julstubbe med chokladmousse, rödkålssallad (utan sirap), rödbetssallad (utan gräddfil/creme fraiche), janssons (med havregrädde?)

  Godis: gelehjärtan, , skumbananer med respektive utan chokladöverdrag, tomteskum!

  Tårtor: Prinsesstårta, Alfons kalastårta (banan- respektive chokladkräm), Marängtårta, rulltårtor med olika fyllningar (ex. med choklad, med jordgubb/hallon respektive med citronkräm)

  Desserter: Pannacotta, budapestbakelse, chokladterrine, lågkalori chokladpudding (ej på blomkål/bönor/nötter- magen klarar inte det), chokladmousse, cheesecake (ex. jordgubb respektive banansmak)

  Kakor: Tigerkaka, sockerkaka (utan bönor), ambrosiakaka, tuppkaka, drömmar, hallongrottor, chokladbiskvier, vaniljhjärtan, mandelkubb, solbullar, nektarinkaka, mazariner, mintchokladkaka, radiokaka, macarons, morotskaka (utan bönor i)

  Mat: olika pizzadegar och pajdegar (ej på bönor/grönsaker, istället helst på havremjöl/proteinpulver/dinkelmjöl), piroger.

 • Svara
  Linda
  13 december, 2015 at 18:43

  Hej!
  Jag har många önskemål på recept som jag gärna skulle vilja se dig gärna nyttiga varianter av:
  Speciellt recept utan bönor/nötter/frön/dadlar/kål (jag har IBS och magen klarar inte de livsmedlen/mycket fibrer)
  Jag vill gärna se fler recept med proteinpulver och kvarg i.

  Julrecept: mintkyssar, julstubbe med chokladmousse, rödkålssallad (utan sirap), rödbetssallad (utan gräddfil/creme fraiche), janssons (med havregrädde?)

  Godis: gelehjärtan, , skumbananer med respektive utan chokladöverdrag, tomteskum!

  Tårtor: Prinsesstårta, Alfons kalastårta (banan- respektive chokladkräm), Marängtårta, rulltårtor med olika fyllningar (ex. med choklad, med jordgubb/hallon respektive med citronkräm)

  Desserter: Pannacotta, budapestbakelse, chokladterrine, lågkalori chokladpudding (ej på blomkål/bönor/nötter- magen klarar inte det), chokladmousse, cheesecake (ex. jordgubb respektive banansmak)

  Kakor: Tigerkaka, sockerkaka (utan bönor), ambrosiakaka, tuppkaka, drömmar, hallongrottor, chokladbiskvier, vaniljhjärtan, mandelkubb, solbullar, nektarinkaka, mazariner, mintchokladkaka, radiokaka, macarons, morotskaka (utan bönor i)

  Mat: olika pizzadegar och pajdegar (ej på bönor/grönsaker, istället helst på havremjöl/proteinpulver/dinkelmjöl), piroger.

 • Svara
  Cajsa
  13 december, 2015 at 19:20

  Jisses Fanny!! Du är så himla kreativ, blir snart inte ens förvånad av allt fantastiskt du gör haha 🙂 Jag har alltid älskat schackrutor… Du vet, sådana där pensionärs kakor son typ ingen tycker om.. Men jag ÄLSKAR! och skulle bli djupt tacksam om du försökte dig på dem!! Kram och god jul 🙂

 • Svara
  Cajsa
  13 december, 2015 at 19:20

  Jisses Fanny!! Du är så himla kreativ, blir snart inte ens förvånad av allt fantastiskt du gör haha 🙂 Jag har alltid älskat schackrutor… Du vet, sådana där pensionärs kakor son typ ingen tycker om.. Men jag ÄLSKAR! och skulle bli djupt tacksam om du försökte dig på dem!! Kram och god jul 🙂

 • Svara
  Anna
  16 december, 2015 at 21:26

  Hej,

  Hoppas du kan svara på min kommentar?

  Jag har ingen fibersirap.
  Går det bra med agavesirap eller honung?

  Tacksam för svar, då jag skall göra dessa
  snarast till förskolepersonalen och ge bort
  på måndag.

  Hälsn Anna.

  • Svara
   roethlisberger
   17 december, 2015 at 00:21

   Hej Anna,
   fibersirap finns förutom att köpa på nätet (nutrinick, bodystore mfl) numera även att hitta på vanliga (någorlunda välsorterade) ICA-butiker etc.

   Fibersirap agerar lite annorlunda vid upphettning än tex agave eller honung. Men självklart kan man få till kola-konsistens även utan fibersirap, så görs ju ”vanlig” kola med socker mm. Men jag gjorde såhär, då jag trodde det skulle bli bra – vilket det ju blev 🙂 jag väljer ingredienserna jag väljer med en tanke, så det var ett medvetet val att inte använda honung/agave.

   Låt mig gärna veta hur det blev om du testar att byta om/göra om! Säkert fler läsare som är intresserade av att höra hur det blir 🙂

 • Svara
  Anna
  16 december, 2015 at 21:26

  Hej,

  Hoppas du kan svara på min kommentar?

  Jag har ingen fibersirap.
  Går det bra med agavesirap eller honung?

  Tacksam för svar, då jag skall göra dessa
  snarast till förskolepersonalen och ge bort
  på måndag.

  Hälsn Anna.

  • Svara
   roethlisberger
   17 december, 2015 at 00:21

   Hej Anna,
   fibersirap finns förutom att köpa på nätet (nutrinick, bodystore mfl) numera även att hitta på vanliga (någorlunda välsorterade) ICA-butiker etc.

   Fibersirap agerar lite annorlunda vid upphettning än tex agave eller honung. Men självklart kan man få till kola-konsistens även utan fibersirap, så görs ju ”vanlig” kola med socker mm. Men jag gjorde såhär, då jag trodde det skulle bli bra – vilket det ju blev 🙂 jag väljer ingredienserna jag väljer med en tanke, så det var ett medvetet val att inte använda honung/agave.

   Låt mig gärna veta hur det blev om du testar att byta om/göra om! Säkert fler läsare som är intresserade av att höra hur det blir 🙂

Lämna ett svar