healthstories Övningar Träning Vardagsuppdatering

Övningstips: superset för baksida axlar

Igår spenderade jag kvällen på Wenngarn Sportcenter. Because: det är bästa sättet att spendera en tisdagkväll. Just nu försöker jag lägga lite extra krut på min teknik i benböj, så passet bestod främst av en himla massa set lätta frontböj. Men eftersom mitt träningssällskap kör pass à 3 timmar, hade jag efter böjen lite ”tid att fördriva”, så jag passade på att fota ett superset för baksida axlar att visa er. Min favorit just nu!

axlsuperset

3 st ”halvreps” + 1 ”helrep” = 1 rep. Jag brukar köra 10 sådana reps (3+1) som 1 set. Jag förklarar nedan vad jag menar med halv- och helrep, men först:

Några saker att tänka på:

 • Startpositionen ser ut som jag visar på bild nedan: ligg på en bänk med lätt lutning, ha bänkkanten i höjd med bröstet.
 • Låt hantlarna hänga rakt ner i lätt ”böjda” armar (armbågsleden i sk neutral position, dvs en liten vinkel)
 • Låt nacken vara en förlängning av ryggraden; böj alltså inte huvudet bakåt och uppåt, utan nacken ska vara neutral.
 • Använd lätta hantlar. Själv kör jag oftast med 2kilos hantlar.

axl1

STEG 1 – ”halvrep”

 1. Dra upp hantlarna genom att att aktivera baksida axlar, tills överarmarna är parallella med golvet. I dessa ”halvreps” ska hantlarna ska fortfarande hänga rakt ner mot golvet (se bild nedan) så vinkeln i armbågsleden blir 90 grader. (Jag brukar tänka ”armbågarna mot taket, låt vikten hänga lätt i handen”)

axl2

STEG 2 – ”helrep”

 • Samma sak fast denna gång vill du hålla den lilla vinkeln i armbågen; alltså lyfta armarna uppåt och ”utåt”.
 • Precis som i halvrepsen, försök isolera och lyfta vikten med baksida axel. Det kan underlätta att tänka att man ska ”knipa ihop” skulderbladen.
 • Håll en sekund i toppläget och sänk sedan armarna igen – kontrollerat och så sakta du kan..

axl3

Man kan också tänka att hanteln är ett glas vatten man vill hälla ut. Förstår ni hur jag menar? Jag tänker alltid så, att jag vill ”tömma mitt glas”.

Du kanske gillar

4 Kommentarer

 • Svara
  Alice
  30 december, 2015 at 13:36

  Hej Fanny! Jag vill såhär i juletid bara tacka för en sjukt bra blogg! Hittade den i våras när jag mådde kasst på flera olika sätt av lite olika anledningar. Du är en väldigt bra person att hitta när en mår lite kasst så det var mest det jag ville tacka för! Keep being u! Sjukt bra blandning på bloggen enligt mig för jag gillar också att äta sött & salt, lyfta tyngre och fundera över livets varande. Jag önskar mig en jul/nyårsklapp av dig (om jag får va så fräck) nämligen hur en egentligen använder en sån dära foam roller. Har köpt en för har fattat att det e bra men fattar inte hur jag ska rulla på den?! I övrigt önskar jag dig bara gott nytt år och härliga träningspass, du verkar va en grym lyftar-kompis! 😀

 • Svara
  Alice
  30 december, 2015 at 13:36

  Hej Fanny! Jag vill såhär i juletid bara tacka för en sjukt bra blogg! Hittade den i våras när jag mådde kasst på flera olika sätt av lite olika anledningar. Du är en väldigt bra person att hitta när en mår lite kasst så det var mest det jag ville tacka för! Keep being u! Sjukt bra blandning på bloggen enligt mig för jag gillar också att äta sött & salt, lyfta tyngre och fundera över livets varande. Jag önskar mig en jul/nyårsklapp av dig (om jag får va så fräck) nämligen hur en egentligen använder en sån dära foam roller. Har köpt en för har fattat att det e bra men fattar inte hur jag ska rulla på den?! I övrigt önskar jag dig bara gott nytt år och härliga träningspass, du verkar va en grym lyftar-kompis! 😀

 • Svara
  Maria
  1 januari, 2016 at 09:15

  Tack Fanny för alla bra tips du ger .. Både med träning & mat/bak.
  Önskar dig Gott Nytt År!
  🙂

 • Svara
  Maria
  1 januari, 2016 at 09:15

  Tack Fanny för alla bra tips du ger .. Både med träning & mat/bak.
  Önskar dig Gott Nytt År!
  🙂

Lämna ett svar