healthstories Träning

Tisdagstipset: Styrkelabbets podcast

I helgen la jag till en ny podd på min prenumerationslista: Styrkelabbets podcast med Daniel Richter och Philip Wildenstam. En podcast jag väntat på och längtat efter i ungefär eeevigheter (närmare bestämt i 11 veckor, då jag såg det här klippet på Philips instagram)

Jag har givetvis redan lyssnat på de två avsnitt som hittills kommit upp (det tredje borde komma imorgon, wiho) och tokgillar redan. Jag gillar när kunskap blandas med egna erfarenheter, och en sund dos härlig humor kombineras med självinsikt och distans. I det första avsnittet pratar grabbarna om vanliga misstag nybörjare gör i gymmet. En klassiker de tar upp är det där med att testa maxvikter var och vartannat pass, och jag tycker de sammanfattade så bra varför det är en rätt dålig idé.

Styrkelabbets podcast – klicka på bilden för att lyssna direkt på itunes

Styrkelabbets podcast – klicka på bilden för att lyssna direkt på itunes

För såhär är det ju: träning är att öva. Så det är vad man bör göra – öva. Samla repetitioner, bra repetitioner, på en vikt där man kan utföra lyftet med korrekt teknik. Förutom att det faktiskt är precis så man blir starkare (genom att med stor träningsvolym få en bra stimulans av musklerna) så blir det lätt att man, om man testar sitt max hela tiden, sedan har det maxet som någon form av ”måttstock”. Vilket givetvis blir väldigt missvisande och plötsligt känns allt under den vikten ”otillräcklig” och dålig.

Progression kan mätas på så många olika sätt. Att bli bättre, i det här fallet starkare, är verkligen inte bara att lyfta tyngre EN gång. Utan progression går ju att mäta på väldigt många fler sätt, exempelvis att repsen blir fler, eller bara att de känns bättre, eller en sådan simpel sak som att man inte är lika sliten dagen efter.

Jag har den senaste tiden lagt om fokus helt till just det här, dvs till progression mätt i annat än max. Under flera månader har jag hållit mig helt ifrån att ens testa vad jag orkar 1 rep på, och istället fokuserat på att öka vikten i mina arbetsset allt eftersom jag orkar utföra samtliga med korrekt teknik. Eftersom jag tycker det är hemskt roligt att ta i och lyfta riktigt tungt, och gärna få reps, är det väldigt bra för mitt pannben om inte annat. Att ligga och nöta på lägre vikter och samla repetitioner.

Efter en veckas vila gick jag förra veckan till gymmet med planen att marka lite lätt. I somras drog jag 125kg men sedan dess har jag inte varit i närheten av att ens försöka mig på något över 110kg, för jag har tydligt känt att ”det inte finns där”. Istället har jag nött kring 100kg i flera månader nu. Övat och övat. Men där i förra veckan kändes jag mig starkare än på länge, och jag bestämde mig för att lägga på lite mer vikt igen. Och jodå – trots att jag de senaste månaderna enbart markat kring hundringen så drog nu först 125kg, för att sedan följa upp med ett lyft på 130kg.

Så jo, man kan visst bli starkare av att lyfta lättare vikter än mitt absoluta max.

Du kanske gillar

3 Kommentarer

 • Svara
  Anna Jansson
  19 januari, 2016 at 17:07

  Tack för podtipset, plöjer att som går att lyssna på just nu. Jag har lyssnat en del på styrkebyrån, också väldigt informativt och bra.

 • Svara
  Frida
  19 januari, 2016 at 17:59

  130 kg är ju sjukt tungt, grattis!:-)

 • Svara
  Daniel Richter
  20 januari, 2016 at 08:54

  Vilken grymt rolig läsning! Jättekul att du gillar podden, och stort tack för de fina orden! 🙂 Fortsatt lycka till med träningen!

  Och bra marklyft! 🙂

Lämna ett svar