God kväll kompisar! Jag hoppas ni haft en fin lördag, hur ni än spenderat den. Själv har jag i vanlig ordning hängt i köket på STHLMRAW där jag preppat och serverat härlig rawfood. Det är så himla kul att caféet är fyllt från öppning till stängning, även om jag är riktigt sliten i både kropp och knopp efter 8 timmar utan vila i ett minst sagt hysteriskt tempo…
Tidigare i veckan fick jag äntligen en liten lucka i hemma-köket då jag kunde testa en idé jag varit sugen på länge, och resultatet blev precis så magiskt gott som jag hoppats på! Låt mig presentera: raw citron- och vit choklad tryffeltårta med sötsalt kola/lakrits-swirl. Precis lika god som den låter, jag lovar!
Botten:
- 2 dl / 120g mandel
- 1,5 dl mandelmjöl (jag använde fettreducerat mandelmjöl, 70g. Notera att vikten blir annorlunda om du använder vanligt mandelmjöl, så mät upp 1,5 dl)
- 13 st färska, mjuka dadlar
- 1/2 msk lucuma
- 1/2 msk maca
- 1 tsk lakritspulver
- en rejäl nypa salt
Gör såhär:
- Mixa nötterna, låt det gärna vara lite småbitar kvar. Gott med crunch!
- Tillsätt resterande ingredienser och mixa ihop till en kladdig deg. Beroende på hur stora och hur mjuka dadlarna du använder är, kanske du vill slänga i någon extra dadel eller öka mängden mandelmjöl.
- Tryck ut degen i en normalstor springform (vari du spänt fast ett bakplåtspapper i botten) och ställ åt sidan.
Fyllning:
- 230g / 4 dl cashewnötter, blötlagda i några timmar
- 70g kakaosmör
- 25g / 2 msk neutral kokosolja
- 1/2 dl agave
- rivet skal från 1 citron (eko)
- 2-4 msk citronsaft, börja med två och smaka av (en citron = 2-3 msk saft)
- 2 dl vatten
Gör såhär:
- Blötlägg cashewnötterna några timmar.
- Smält kakaosmöret (för att hålla tårtan helt raw gör du det över vattenbad) rör ner kokosoljan och ställ åt sidan för att svalna något.
- Mixa ihop alla ingredienser (häll givetvis av blötläggningsvattnet från cashewnötterna först) till en slät smet.
- Spara en dryg deciliter av smeten och häll resten över den förberedda botten. Ställ åt sidan.
Kola/lakrits-lager:
- drygt 1 dl av fyllningen (se ovan)
- 7 st färska, mjuka dadlar
- 1 tsk lakritspulver
- en nypa salt
Gör såhär:
- Mixa ihop och smaka av med lakritspulver och salt.
- Klicka ut över cheesecake-fyllningen och gör ”swirls” (självklart kan du också bara låta det bli ett andra lager, genom att hälla på toppen av den andra smeten)
- Ställ in cheesecaken i frysen och låt den stelnat helt. Ta fram 20-30 minuter innan uppskärning och servering.
5 Kommentarer
Linda Assarsson
6 februari, 2016 at 21:38Det där ser så galet gott ut att jag typ vill börja baka direkt!
Men halv elva en lördagkväll kanske inte är optimalt 😉
Nyfiken på Sthlm Raw så får allt ta en sväng dit typ snart!!
Marja - Baka Sockerfritt
7 februari, 2016 at 14:13Ojoj, vilken skapelse! Vill ha!
Annika
8 februari, 2016 at 08:52Å så gott! 🙂
Linn Strömberg
8 februari, 2016 at 18:22Vad roligt att så många besöker cafeet! 😀
Ereeka
8 februari, 2016 at 21:22Oj vad gott det låter! 😀