Hur jag fick min söndag att gå, undrar du? Jo men jag gjorde en kalasfin dessert, för absolut no particular reason. En dessert som många kanske skulle säga är mer motiverad att göra en dag då man har middagsgäster och firar något festligt, eller så. Men nej, inte i detta hem och inte Fanny, hon ställer sig och gör jordnötskakor lördagkväll, för att nästa morgon ställa sig och göra egen kolasås, chokladflarn med jordnötter och flingsalt, samt en len creamcheese-chokladmousse. Allt för att några timmar senare vara klar med projekt : lyxdessert
Men alltså… I regret nothing. Fler söndagar borde ägnas åt kalasfina desserter, tycker jag.
Jag använde Nutri Nick’s steviasötade mjölkchoklad till de härliga chokladflarnen med jordnötskrisp, och vill passa på att tipsa om att Svensk Hälsokost har en kampanj just nu med 15% rabatt på hela nutrinick’s sortiment. Så förutom olika sorters choklad kan man köpa steviadroppar och bönpasta för en fin peng, till och med den 22a april. Här hittar du allt från Nutri Nick på Svensk Hälsokost.
Jordnötskakssmul:
- 10g vassleprotein med vaniljsmak (jag använde det här)
- 10g vassleproteinisolat med vaniljsmak (jag använde det här)
- 15g fettreducerat jordnötsmjöl
- en nypa salt
- 50g fibersirap gold
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Rör ihop torra ingredienser, tillsätt sirap och arbeta ihop till en deg.
- Platta ut degen på ett bakplåtspapper så tunt du kan (min blev ca 3-4 mm)
- Jag gjorde ett rutmönster med pizzaskärare innan gräddning, det är inte nödvändigt men underlättar om du vill ha ”fina” kaksmulor..
- Gädda i 7-8 minuter tills ytan har fått färg och är krispig, ta ut och skär direkt en gång till med pizzaskäraren. Låt svalna helt (sprid ut de små kakbitarna så svalnar de snabbare)
Creamcheese-chokladmousse:
- 50g cream cheese
- 100g kvarg
- 1/2 dl kaseinprotein med chokladsmak (jag använde tyngre kladdkaka)
- 1 msk kakao
- 1 msk sukrin melis (eller florsocker)
Gör såhär:
- Rör ihop cream cheese och kvarg i en bunke.
- Tillsätt kasein, kakao och sukrin melis och vispa ihop med elvisp tills slätt och luftigt.
Chokladflarn:
- 20g jordnötter
- 30g mjölkchoklad (jag använde steviasötad*)
- flingsalt
Gör såhär:
- Finhacka jordnötterna, smält chokladen, rör ihop.
- Bre ut på ett bakplåtspapper så tunt du kan. Strö över flingsalt.
- Låt stelna i kylen tills det är dags för servering, bryt då itu till flarn
Kolasåsen är samma favorit som alltid och du hittar receptet här: min sockerfria kolasås på två ingredienser
2 Kommentarer
Karin Fitness & Hälsa
12 april, 2016 at 19:55Men hallå vad gott! Känns som ett väldigt värt söndagsbestyr!
Sara
13 april, 2016 at 19:38Hej, i ett inlägg innan påsk ”Dagsform och 3 chokladfavoriter” fick du en kommentar om hur man hittar balansen i kosten efter en ätstörning. Hur man kanske kan ha en chokladkaka liggandes hemma utan att äta upp hela på en gång etc. Du sa att du skulle svara på detta i ett separat inlägg. Är själv väldigt nyfiken hur du tänker och har för tips kring detta då jag själv letar efter ”balansen”. Hur ätar man inte upp hela chokladkakan på en gång? Eller är det självklart att man äter upp hela?
Tack för en otroligt inspirerande blogg!!