Något jag velat testa ungefär hur länge som helst är att göra så kallad ”coconut bacon”. Som alltså är ett veganskt substitut för bacon, gjort på kokos. Tidigare har jag beställt hem ”bac’uns” från iherb, gjort på soja, som jag både gillade och snabbt använde upp genom att strössla över diverse maträtter (exempelvis den här räkpastan med sparris).
Coconut bacon är superenkelt att göra, utöver kokosen behövs bara tre ingredienser och det går snabbt att göra en laddning. För den rökiga smaken använde jag liquid smoke, som finns i vanliga livsmedelsbutiker, oftast på hyllan bland olika BBQ-grejer. Hittar man inte liquid smoke kan man ha i lite ”smoked paprika”-pulver, som också det finns i vanliga affärer (tex av märket santa maria)
Du behöver: (ger 2 dl)
- 1 msk tamari
- 1 msk sirap (jag använde fibersirap gold, agave eller liknande funkar precis lika bra)
- 1-2 droppar liquid smoke (eller smoked paprika-pulver)
- 2 dl kokosflakes
Gör såhär:
- Rör ihop tamari, sirap och liquid smoke i en skål.
- Rör ner kokosflakes och se till så att alla täcks av ”marinaden”.
- Låt stå i ca 10 minuter, värm under tiden upp ugnen till 150 grader.
- Sprid ut de ”marinerade” kokosflakesen på en bakplåtspappersklädd plåt och skjut in i ugnen.
- Håll koll, det går snabbt! Rör runt med några minuters mellanrum, och ta ut när de fått lagom färg.
- Låt svalna helt – sen är det klart!
Inga kommentarer