kitchenstories Kost LUNCH & MIDDAG Lunch/Middag Recept

Vegetariska spett, perfekta inför sommarens grillkvällar

De här vegetariska spetten gjorda på mandel och svamp blev en oväntad succé här hemma i förra veckan. Ett typiskt hittepå-recept jag inte riktigt vet varför jag fick för mig att testa, men såhär i efterhand är väldigt glad att jag gjorde. Jag tillagade mina i ugn denna gång, av det enkla skäl att jag bor i en lägenhet utan möjlighet att grilla, men jag är alldeles säker på att de gör sig minst lika bra på grillen.

mandelspett3

I receptet använder jag mig av torkad svamp, och själv hade jag bara torkade kantareller hemma när jag fick detta infall så kantareller fick det bli! Vilket kanske gav lite höst-vibbar, även om kantareller är bland det bästa som finns, så jag skulle nog rekommendera en annan, ”mildare” svamp i första hand. Fast en tager vad en haver, och så länge det är en svamp man tycker om lär resultatet bli fint oavsett svamp.

Jag åt mina spett med en enkel sallad och en lika enkel sås gjord på turkisk yoghurt + sweet chilisås. För att ibland är easy the way to go, helt enkelt.

mandelspett2

Vegetariska mandelspett: (2 st / 1 portion)

  • 1 dl hel mandel mixat till ett fint mjöl, eller 60g mandelmjöl (ej fettreducerat)
  • 1/2 msk fiberhusk
  • 1 msk finhackad gul lök
  • 1 tsk BBQ-sås
  • 1/2 dl torkad svamp (krossad, så måttet är välfyllt)
  • 1/2 dl näringsjäst eller finriven, torr ost
  • 1 msk finhackad färsk persilja
  • 1 ägg
  • salt och svartpeppar
Gör såhär:
  1. Lägg svampen i en liten skål och täck med vatten. Ställ åt sidan minst 30 minuter (över natten funkar bra om du har tid)
  2. Mixa mandel till ett mjöl. Blanda ner resterande ingredienser (alla utom svampen).
  3. Krama ur så mycket vatten som möjligt ur svampen, finhacka den och tillsätt sedan i färs-smeten. Arbeta ihop till en deg.
  4. Dela degen i två, rulla till avlånga ”järpar” och stick igenom spett.
  5. Lägg ett bakplåtspapper på ett ugnsgaller och färsspetten därpå. Grädda på 200 grader i ca 15 minuter, vänd på spetten några gånger under tiden, och ta ut när de fått fin gyllene yta.

mandelspett1

Du kanske gillar

Inga kommentarer

    Lämna ett svar