Det faktum att jag har 200+ påbörjade inlägg under kategorin ”utkast” gör att en del guldkorn riskerar att glömmas bort mitt i allt annat. Det här är ett sådant guldkorn, som jag som tur var precis hittade och därför slänger upp på momangen! Hua, det kunde gått illa, för det här receptet är ju kalasfint och redan en stor favorit hos mig.
Det var i mitten av maj när jag hade Sanna på besök för finfika och jag kände för att bjuda på lite extrafina småkakor, som dessa kom till. Låt mig presentera: Kolasnittar med sötsalt kola-fyllning.
När det kommer till klassiska småkakor är det just kolasnittar som står högst upp på min favoritlista. Förra sommaren fick jag till det perfekta receptet på hälsosamma kolasnittar, och sedan dess har jag fortsatt twista basreceptet och gjort till exempel chokladsnittar och saffranssnittar.
…och här kommer alltså ytterligare en variant – en himla fin variant om jag får säga det själv. För eh vad gör kolasnittar om möjligt ännu godare? Jo, en sötsalt kola-fyllning, såklart!
Du behöver: (för 2 längor, ca 24 småkakor)
- 50g kokosolja, neutral
- 40g (2 msk) fibersirap gold
- 70g fettreducerat mandelmjöl
- 10g fettreducerat kokosmjöl
- 1/3 tsk bikarbonat
- 1/5 tsk vaniljpulver
- en nypa salt
- ca 6-8 matskedar kolasås, som stått i kylen minst över natten
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Rör ihop kokosolja och sirap tills helt jämnt.
- Blanda de torra ingredienserna i en annan skål och rör sedan ner i olja/sirap-skålen.
- Rör ihop allt, rulla degen till två längor som du lägger ut på en bakplåtspapperskläd plåt. Platta till (≈0,5-1cm) och gör en ”skåra” i mitten, som du fyller med kolasås.
- Grädda i 8-10 minuter, låt svalna en aning, skär i små sneda snittar och låt sedan kakorna svalna helt.
2 Kommentarer
Mia
21 juni, 2016 at 03:59Ser supergott ut! Måste mjölet vara fettreducerat? 🙂
Jessica
21 juni, 2016 at 05:22Haha, känner igen det där med utkastet. Har också över tvåhundra. Borde sätta mig och rensa där någon gång 🙂